Bartın’ın Amasra ilçesinde 15 yıldır termik santrala karşı verilen mücadele zaferle sonuçlandı. Termik santralın yer aldığı Çevre Düzeni Planları’nın Danıştay tarafından iptal edilmesini değerlendiren Avukat Uzun, “Bu karar termik santralı haritadan sildi” dedi.

Bartın’da zafer: Termik santral haritadan silindi

Gökay BAŞCAN

Bartın’ın Amasra ilçesinde yapılması planlanan termik santrala karşı verilen mücadele zaferle sonuçlandı. Termik santral için hazırlanan 1/100 bin ölçekli Çevre Düzeni Planı değişikliği, açılan dava sonucu Danıştay 6. Dairesi tarafından iptal edildi. Kararı müjde olarak duyuran Bartın Platformu, cumartesi günü Amasra’da kutlama için çağrı yaptı.

Daha önce birçok kez imar planlar ve başvuruları yargı kararlarıyla iptal edilen Hattat Holding ikinci kez Amasra’da termik santral yapmak için 2019 yılında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na başvuru yaptı. Geçen şubat ayında Ankara’da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda inceleme değerlendirme komisyonu (İDK) toplantısında verilen kararda kurum görüşlerinin eksik olduğu belirtildi çevresel etki değerlendirme (ÇED) süreci durduruldu.

Son olarak imar planlarına karşı açılan davada verilen kararla santral haritadan silindi.

Daha önce 1/5 bin ve 1/25 bin ölçekli plan değişiklikleri iptal ettirdiklerini hatırlatan Bartın Platformu’ndan Prof. Dr. Erdoğan Atmış, “Daha önce de bir çok kez dava kazandık. 5 davada ÇED’leri iptal ettirdik. Hazırladıkları Çevre Düzeni Planı’na termik santralı 2016 yılında işlediler. O dönemde verilen ÇED olumlu kararının ardından plana işlenmesi zaten usulsüzdü. Diğer planları da değiştirmişlerdi. Bu kararı da bekliyorduk” dedi.

Verilen kararı zafer olarak değerlendiren Prof. Dr. Atmış, “Çevre Düzeni Planları’nda santral yoksa hiçbir ÇED süreci başlatılamaz. Olanlar da iptal edilmek zorunda. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda durdurulmuş olan ÇED sürecinin iptal edilmesi gerekiyor. 15 yıldır termik santral yapmak için uğraşan Hattat’ın burayı Amasralılara bırakmasınız istiyoruz. Türkiye’nin Paris Sözleşmesi’ne imza atması da tam olarak bu anlama geliyor. Bu ülkede termik santrallara yer yok” ifadelerini kullandık.

DANIŞTAY SON NOKTAYI KOYDU

Danıştay’ın kararını “Termik santralı haritadan sildi” olarak değerlendiren davanın Avukatı Engin Uzun şu ifadeleri kullandı: “Şuana kadar bir termik santral sürecinde 17 dava açtık. Bu davalarda, verilen ÇED olumlu kararlarını defalarca iptal ettirdik. Her iptalden sonra yeni bir ÇED süreci başlatıldı. Bu karar ile Amasra ilçesine termik santral olmayacağına dair kesin bir hükümle Danıştay süreci sonlandırdı.”