Bartın Platformu, Danıştay 14. Dairesi'nin kararına rağmen Kömür Hazırlama Tesisi için nihai ÇED Raporu’nun karara bağlanacağı “İnceleme Değerlendirme Kurulu Toplantısı”nın Anayasa'ya aykırı olduğunu bildirdi

Bartın Platformu: İnceleme Değerlendirme Kurulu Toplantısı, Anayasa'ya aykırı

BİRGÜN/AMASRA

Bartın Amasra’da Hema Termik Santral projesi için hukuk dışı faaliyetler sürdürülmeye devam ediyor. Danıştay 14. Dairesi’nin kararına rağmen Hattat Holding, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na Lavvar tesisi için ayrı bir ÇED başvurusu yaptı. Bartın Platformu, nihai ÇED Raporu’nun karara bağlanacağı İnceleme Değerlendirme Kurulu Toplantısı’nın hukuka aykırı olduğunu belirtti.

ÇED süreci usulsüz şekilde sürdürüldü
Bartın Platformu tarafından yapılan yazılı açıklamada, süreç şu şekilde özetlendi: “Bartın Platformu’nun uyarıları üzerine Kömür Hazırlama (Lavvar) Tesisi için ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararı alındı. Bartın Platformu kararın iptali için Zonguldak İdare Mahkemesi’ne başvurdu. Mahkeme kararı iptal etti. Mahkeme kararına yapılan itirazı görüşen Danıştay 14. Dairesi, Bartın Platformu’nu ve yerel mahkeme kararını haklı bularak bu Lavvar tesisinin termik santral ve diğer ilgili tesislerin parçası olduğunu ve kümülatif etkilerinin birlikte değerlenmesi gerektiği, bunun için de tüm bu tesisler için ayrı ayrı değil tek bir ÇED sürecinin yürütülmesi gerektiği kararına vardı.
Danıştay 14. Dairesi’nin bu kararına rağmen Hattat Holding Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na Lavvar tesisi için ayrı bir ÇED başvurusu yaptı. Bakanlık tarafından hukuksuz bir şekilde başlatılan ÇED süreci usulsüz şekilde sürdürüldü ve ‘Nihai ÇED Raporu’ hazırlandı. Bugün Ankara’da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda nihai ÇED Raporu’nun karara bağlanacağı ‘İnceleme Değerlendirme Kurulu Toplantısı’ yapılacak. Bu toplantı hukuksuzdur.”

İptal edilmelidir
Açıklamada, “Danıştay 14. Dairesi’nin bu kararı ortadayken, Kömür Hazırlama Tesisi ÇED başvurusuna, Hema Termik Santrali’yle hiçbir ilgisi yokmuş gibi ÇED süreci başlatılmış ve kapsam ve format belirlenerek nihai ÇED aşamasına gelinmiştir. Aldatıcı bilgilerle yol alınamayacağı anlaşılınca ÇED sürecinde bu aşamada Kömür Hazırlama Tesisiyle Hema Termik Santrali arasındaki bağ kabul edilmek zorunda kalınarak rapora yansıtılmıştır. Raporda Hema Termik Santrali ile Kömür Hazırlama Tesisinin birbiriyle ilişkili olduğuna dair açık ifadeler varken, Danıştay 14. Mahkemesi’nin mevcut kararının yok sayılması Anayasayı ihlal ve yargı kararını tanımama anlamına gelecektir. Bu aşamadan sonra ÇED sürecinin devam ettirilmesi suç teşkil edecektir. Bu aşamadan sonra rapora imza atacak olan tüm bürokratlar bu imzalarından sorumludur. Bu Kömür Hazırlama Tesisi ÇED sürecinin durdurulması ve iptal edilmesi gerekmektedir” denildi.