Termik santrala karşı yıllardır mücadele eden Bartın Platformu bir davayı daha kazandı. Danıştay’ın iptal ettiği Kömür Hazırlama Tesisi’nin “ÇED olumlu” kararını Zonguldak İdare Mahkemesi de hukusuz buldu.

Bartın Platformu’ndan bir hukuk zaferi daha

DİLEK YEĞİN

Zonguldak Bölge İdare Mahkemesi, Bartın’ın Amasra ilçesinde kurulmak istenen termik santralın yan tesisi olan Kömür Hazırlama Tesisi'nin “ÇED olumlu” kararı iptal edildi. Hattat Holding’in kurmak istediği iki ayrı termik santrala karşı yıllardır mücadele eden Bartın Platformu kararı sevinçle karşıladı.

Bartın Platformu geçtiğimiz yıl Hattat Holding’in Amasra’da kuracağı Kömür Hazırlama Tesisi için verilen “ÇED olumlu” kararına karşı dava açmıştı. Zonguldak İdare Mahkemesi ret kararı verdi. Rekor sayıdaki 2019 davacıyla beraber temyize giden Bartın Platformu’nun talebini değerlendiren Danıştay 14. Daire, oy birliğiyle kararı bozdu. Temyizin ardından Zonguldak İdare Mahkemesi tesise verilen “ÇED olumlu” kararını da iptal etti.

Kararın ardından BirGün'e konuşan Bartın Platformu üyelerinden Adnan Soylu, termik santrala karşı açtıkları davaları kazanmaya devam ettiklerini ancak Hattat Holding’in yeni bir ÇED sürecine hazırlandığını dile getirdi. Süren iki davaları daha olduğunu ifade eden Soylu, mücadeleyi sürdüreceklerini söyledi.

Gündemlerinde 9 Eylül’deki termik santralın lisans iptal davasının olduğunu kaydeden Soylu, “Şirketle ilgili mücadele devam ediyor, tesislerin ÇED raporlarını parça parça almak istediler ancak raporların hepsini iptal ettirmeyi başardık. Faaliyete hazır olsalar da termik santralı yapamadıkları için 13 yıldır kömür çıkaramıyorlar, lisans iptal davası kritik” dedi.

ÇED SÜRECİ YENİDEN BAŞLIYOR

Hattat Holding’in olumsuz mahkeme kararlarına rağmen siyasiler ve bürokratlarla yakın temas halinde işin üstesinden gelmeye çalıştığını anlatan Soylu, “İki ay önce entegre tesis için yeniden ÇED başvurusunda bulundular, yine Halkı Bilgilendirme Toplantısı’na engel olduk. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ‘toplantı yapılmıştır’ kararını bekliyoruz çünkü bugüne kadar yaptırmadığımız tüm toplantılara sürecin kesintiye uğramaması için ‘yapılmıştır’ dendi" diye konuştu. Soylu, şirketin yeniden başlattığı sürece karşı da eylemlerini sürdüreceklerini söyledi.