Barutçu Tekstil'de sendikaya üye oldukları için işten atılan işçiler, patronun “amonyaklı saldırısı”na ilişkin Öz İplik-İş Sendikası Bursa Şubesi’nde basın toplantısı gerçekleştirdi. İşçiler, “Amonyak yüklü aracı, ses aracımızın arkasına bilerek bıraktılar” dedi.

Barutçu Tekstil’de işten çıkarılan işçiler: Amonyak yüklü aracı bilerek getirdiler

Ezgi BULUT / Bursa

Bursa Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi'nde faaliyet yürüten Barutçu Tekstil'de sendikaya üye oldukları için işten atılan işçiler, patronun "amonyaklı saldırısı"na rağmen 112 gündür mücadelelerini sürdürüyor.

Öz İplik-İş Sendikası Barutçu Tekstil'de sendikaya üye oldukları için işten atılan kadın işçilerin patronun ‘amonyaklı saldırısı’na maruz kalmasına ilişkin Öz İplik-İş Sendikası Bursa Şubesinde basın toplantısı gerçekleştirdi. Öz İplik-İş Sendikası Örgütlenme Uzmanı Serkan Açıcı, fabrika yönetiminin saldırıyı direnişi kırmak için kasıtlı olarak yaptığını belirtti.

Amonyok yüklü aracın kasıtlı olarak alana getirildiğini belirten Açıcı, “Amonyak tanklarının bulunduğu aracı fabrika normalde iplik taşımak işi için kullanıyordu. Sendikanın ses aracı uzun zamandır sabit şekilde fabrikanın karşısındaki direniş alanımızdaydı. Yerini değiştirmiyoruz. Fabrika sahibi Lütfü Barutçu’da bunu biliyordu. Amonyak yüklü aracı, ses aracımızın arkasına bilerek bıraktılar” dedi.

DELİLLERİ KARARTMAK İÇİN ARACI KAÇIRMAK İSTEDİLER

Amonyok yüklü aracın sürücünün fabrika sahibi Lütfü Barutçu’nun talimatı ile delileri karartmak için alandan aracı kaçırmak istediğini ifade eden Açıcı, “Bizim talebimize rağmen polis memuru AFAD gelene kadar araca müdahale edemeyeceğini söyledi. Bizde kendi imkanlarımız ile şoförün aracı kaçırmasına engel olduk” açıklamasında bulundu.

Amonyaklı saldırıya ilişkin ellerinde sağlık raporlarının, video görüntülerinin bulunduğunu ifade eden Açıcı, olaya ilişkin soruşturma açıldığını ancak davaya henüz Savcı atanmadığı belirtti.

Basın toplantısında Uluslararası İş Güvenliği Uzmanı Ahmet Tatar işçilere yönelik yapılan amonyaklı saldırıya ilişkin hazırladığı raporları ve tespitlerini paylaştı. Tatar, yaptığı incelemeler sonucu amonyaklı maddenin kasti olarak işçilerin bulunduğu alana bırakıldığının tespit edildiğini ifade etti.

ARAÇTA UYARI BULUNMALIYDI

Amonyak yüklü aracın Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının kimyasal madde taşıma yönetmeliğine aykırı şekilde taşındığını aktaran Tatar, “Kimyasal madde taşıyan araçlarda kimyasal olduğunu belirten uyarı yazıları bulunmalıdır. Kimyasal maddeye uygun koruyucu kaplar kullanılmalıdır. Kimyasal maddeyi taşıyan kişinin eğitimli olması gereklidir. Kimyasal ürünün içiriği ve muhtemel tehlikelerinin belirtildiği malzeme güvenlik formunun bunması gereklidir. Yapılan inceme de bu usullerin hiçbirine uyulmadığı açıkça gözlenmiştir.” dedi.

Kadın işçilerin ardından 28 Ocak’ta işten çıkarılan Bülent Balcı, sendikaya üye dahi olmadan sadece yemekhanede sendika ile ilgili arkadaşı ile konuşmalarının duyulması üzerine aynı gün işten çıkarıldığını söyledi. Yaklaşık bir yıl Barutçu Tekstil’de çalıştığını belirten Balcı, bir yıl içinde iki kere yöneticileri tarafında sözlü ve fiziksel şiddete maruz kaldığını ifade etti.