Baş aktör Ankara

HABER MERKEZİ

Kıbrıs’ın kuzeyinde geçtiğimiz yıl yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimine, Ankara’nın müdahalede bulunduğu iddiaları raporlaştırıldı. Bağımsız Cumhurbaşkanı Adayı Mustafa Akıncı'ya karşı Ankara'nın desteklediği Ulusal Birlik Partisi'nin (UBP) adayı Ersin Tatar'ın galip geldiği seçime hakkındaki rapora göre müdahaleyi MİT organize etti.

Araştırmacı Mine Yücel, Akademisyen Abdullah Korkmazhan, İş İnsanı Orhan Erönen, Avukat Mine Atlı ve Uluslararası Danışman Derya Beyatlı tarafından hazırlanan çalışmanın raportörlüğünü Kıdemli Yargıç ve Avukat Tacan Reynar yaptı. Baskı ve tehdit gördüğü iddia edilen 7 kişiyle yüz yüze yapılan görüşmenin kaydedildiği rapor, “Özgür Gazete ve Gazedda Kıbrıs” tarafından yayımlandı.

Raporda Cumhurbaşkanı Adayı Mustafa Akıncı’nın, seçimden çekilmesi için kendini MİT görevlisi olarak tanıtan kişiler tarafından tehdit edildiğine dair birinci ağızdan ifadeler dikkat çekti. Akıncı’nın Özel Kalem Müdürü Cenk Gürçağ ve Basın Emekçileri Sendikası Başkanı Ali Kişmir, tehdit içeren mesajları iletmeleri için müşteriye kapatılmış bir mekana götürülüp baskı altına alındıklarını iddia ediyor. Kuzey Kıbrıs’ın Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın oğlu Serdar Denktaş’ın raportörlere verdiği bilgiye göre de MİT temsilcileri kendisiyle de gece yarısı özel bir konutta görüşerek seçimden çekilmesi yönünde telkinde bulunmuş.

SÜREÇ NASIL BAŞLADI

Raporda müdahale süreci şöyle özetleniyor: “Ankara hükümeti, dönemin Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın tekrar Cumhurbaşkanı seçilmesini istemediğini, 2020 yılının başında belli etmeye başlamıştı. Her şey, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun, Akıncı için 2020 yılının Ocak ayında ‘Ben böylesine dürüst olmayan bir siyasetçiyle hiç çalışmadım’ demesiyle başlamıştı”

GAZETECİLER HEDEF ALINDI

Öte yandan medya kuruluşları, Kıbrıslı Türk iş insanı hakkında iddiaların yayınlanmasının ardından siber saldırı ve tehditlerle karşı karşıya kaldı. Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI), Kıbrıs’ta Türkçe yayın yapan iki gazetenin yerel bir iş insanının uyuşturucu kaçakçılığıyla bağlantılı olduğu yönündeki iddiaları haber yapmasının ardından aldığı tehditleri ve siber saldırıları kınayarak, Kıbrıs yetkililerine gazetecilerin güvenliğini sağlama çağrısında bulundu.