İstanbul'daki iş seyahati sırasında Can Göktuğ Boz isimli erkek tarafından samuray kılıcıyla katledilen Başak Cengiz, son yolculuğuna uğurlandı.

Başak Cengiz son yolculuğuna uğurlandı

HABER MERKEZİ

İstanbul Ataşehir’de hiç tanımadığı Can Göktuğ Boz adlı erkek tarafından sokak ortasında kılıçla katledilen 28 yaşındaki Başak Cengiz, dün memleketi Ankara’da son yolculuğuna uğurlandı. Cenazede kızının tabutuna sarılan anne Beyhan Cengiz, geçirdiği sinir krizi sonrası bayıldı.

Cengiz’in cenazesi, otopsi işlemlerinin ardından Ankara’ya getirildi. Yenimahalle ilçesindeki Yahyalar Merkez Camii’nde Başak Cengiz için cenaze namazı kılındı. Cenazede taziye dileklerini babası Avni Cengiz ile nişanlısı Mahir Mızrak kabul etti. Ayakta durmakta güçlük çeken Mızrak, “Başak kendisini bilmez birinin saldırısına uğradı ve hayatını kaybetti. Saldırganın en ağır şekilde cezalandırılmasını istiyoruz. Pazar günü işi bitiyordu, onu alıp gelecektim. Düğün hazırlıklarına başlayacaktır. 6 aydır nişanlıydık, 2 yıldır beraberdik. Görevi çıkmasaydı ve oraya gitmeseydi daha erken evlenecektik. Ama cenaze arabasıyla getirdim onu” dedi.

Sinir krizi geçiren anne Beyhan Cengiz ise kızının tabutuna sarılarak, “Yavrumu bizden ayırdılar. Geri dönecektin, gelin olacaktın yavrum, kuzum” diyerek feryat etti. Baygınlık geçiren acılı anne, yakınları tarafından ambulansa taşınarak hastaneye götürüldü. Başak Cengiz’in cenazesi, Karşıyaka Mezarlığı’nda gözyaşları arasında toprağa verildi.

İSYANDAYIZ

Başak Cengiz’in katledilmesi, kamuoyunda infial yarattı. Sosyal medyada başta kadınlar olmak üzere binlerce kişi, kadın cinayetlerine ve bu cinayetleri önlemeyen iktidara tepkilerini dile getirdi. TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu Kadın Komisyonu, “Erkek şiddeti gün geçtikçe pervasızlaşıyor; çünkü erkek devlet, söylemiyle, icraatlarıyla, İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesiyle failleri besliyor!” açıklaması yaptı. Kadınlar Birlikte Güçlü Platformu'ndan yapılan paylaşımda ise "Bir erkek bir ülkede bir kadını 'kolay olduğu için öldürdüm' diyebiliyorsa fail sadece Can Göktuğ B. değil, kadınları öldürmeyi 'kolaylaştıran', İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmekle yetinmeyip hedef almayı sürdüren, erkek şiddetini önlemeyenlerdir. Başak Cengiz için isyandayız!" dendi.

NE OLMUŞTU?

Mimar olan ve iş için geçici süreyle İstanbul’da bulunan Başak Cengiz, 9 Kasım akşamı Ataşehir’de bir kaldırımda yürürken, kendisini takip eden Can Göktuğ B.’nin kılıçlı saldırısına maruz kalmış, kaldırıldığı hastanede önceki gün yaşamını yitirmişti. Yakalanan Can Göktuğ B., “tasarlayarak canavarca hisle veya eziyet çektirerek öldürme”, “silahlı tehdit” suçlarından tutuklanmıştı. Psikolojik rahatsızlığının olduğu öne sürülen Can Göktuğ B., ifadesinde birini öldürmeyi kafasına koyduğunu, erkekler direnebileceği için bir kadını seçtiğini anlatmıştı. Failin evinde 15 kılıç ve bıçak bulunmuştu.