En iyi oyuncuyu seçmenin en zor olduğu bir haftayı geride bıraktık. Fenerbahçe’den Sow, Galatasaray’dan Bruma, Kayserisporlu Welliton, Akhisarlı Olcan, Antalyalı Eto’o… Her biri haftanın oyuncusu olmayı hak etse de lideri dize getiren Başakşehir’li Cengiz Ünder hepsinden bir adım öndeydi. 29. haftanın en güzel gol vuruşunu Antalyasporlu El Kabir yaptı. Haftanın takımı Başakşehir, haftanın teknik direktörüyse Başakşehir mucizesinin yaratıcısı Abdullah Avcı oldu.

Cuma mesaisinde Gaziantepspor ile Karabükspor karşı karşıya geldi. Rajtoral’in takım arkadaşları talihsiz olaydan sonra ilk kez sahaya çıkıyorlardı. Gol atmak için herşeyi denediler ancak karşılaşma başladığı skorla sona erdi. Karabükspor’un ligin son düzlüğüne girilirken rehavete kapılmaması önemli olsa da Zoran Barisic’in takımının 4 maçtır gol atamıyor olmasının nedenleri üzerine düşünmesi gerekiyor.

Mesut Bakkal Kayseri mesaisine galibiyetle başladı. 6 maçtır kazanamayan Kayseri bu galibiyetle düşme hattıyla arasındaki farkı 4 puana çıkararak son 5 haftaya avantajlı giriyor. Ligde kalmayı garantileyen Alanyaspor’da rehavet hissedilebilir seviyelere yükselmiş. Kayseri karşısında 10 kişi kaldıktan sonra hiçbir direnç gösteremediler.

Trabzonspor evinde Gençlerbirliği engelini aşamadı. Maç boyu üstün oynayan ve pozisyonlar bulan Karadeniz temsilcisi gol atmaya muvaffak olamayınca maç golsüz sona erdi. Sezon başında Trabzonspor’un evinde oynadığı ve puan kaybettiği bir maçtan sonra taraftarlarınca alkışlanacağına sezon başında kim inanırdı? Gençlerbirliği oyuncuları ve Ümit Özat, puan durumundaki yeri itibariyle rehavete kapılmadan oynamaya devam ettikleri için tebrik edilmeyi hak ediyor.

Kasımpaşa - Akhisar eşleşmesini izleyip ilk yarısı sonunda uyuyakalmayan futbolseverlere ödül vermek gerek. Kasımpaşa’nın standardının altındaki oyununun sebebi, kupa yorgunluğu mu rehavet mi; ilerleyen haftalarda göreceğiz. Akhisar Belediye 6 maçlık deplasman yenilgi serisini Kasımpaşa’yı 2-0 yenerek sona erdirdi. Olcan Adın önderliğinde ligde kalma barajını geçen Akigolar kalan 5 haftaya stressiz giriyorlar.

Fenerbahçe geçen hafta olduğu gibi bu hafta da uzatma dakikalarında bulduğu golle galip geldi. Sow iki gol atarak Advocaat’a ilk 11’de oynamaya hazır olduğunun mesajını verdi. Fenerbahçe, Beşiktaş maçını kazanması durumunda son 4 haftaya liderin sadece 5 puan gerisinde girecek. Matematiksel olarak bu denli iddialı olan bir takımın taraftarınından teknik ekibine kadar psikolojik olarak havlu atması enteresan… Kanarya’nın kronikleşen sorunları sezon sonunda ciddi bir ameliyat gerektiriyor. Rizespor geçen her hafta 1. Lig’e daha da yaklaşıyor. Doğu Karadeniz temsilcisinin son 5 haftada kaybetme lüksü kalmadı.

Antalyaspor Deniz Kadah’ın takıma dönmesinin de etkisiyle Adanaspor’u deplasmanda farklı mağlup etti. Üç yıl aradan sonra ilk kez hat-trick yapan Eto’o bu üçleme ile gol krallığı yarışında Cenk Tosun ve Vagner Love’a yaklaştı. Adanaspor’un ligde kalmak için kalan 5 maçını da kazanması gerekiyor. Ancak tüm camia bunun imkânsız olduğunu kabul etmiş gözüküyor. Adanaspor SüperLig’e matematiksel olmasa bile psikolojik olarak veda eden ilk takım olmayı başardı.

Başakşehir etkili bir oyunun ardından Beşiktaş’ı 3-1 mağlup ederek şampiyonluk yarışının erkenden sona ermesine müsade etmedi. Savunmasının göbeğindeki ikiliden mahrum çıktıkları maçı rahat kazanmaları her türlü övgüyü hak ediyor. Emre Belözoğlu’nun Başakşehir’in oyununu başka bir seviyeye getirdiği de aşikâr. Ancak Emre’nin futbol oynamadığı zamanlarda Başakşehir’den götürdüklerine de bakmak gerek. Geçen hafta yaşananların faturası Yalçın ve Ufuk’a kesilmiş olsa da kameralara yakalanmayan kısımda Emre’nin rolünü herkes biliyor. Beşiktaş’ın bu maçı derhal unutması gerekiyor. Son şampiyonun fiziksel ve mental yorgunluktan kurtulmak için bir haftası var. Futbol enteresandır, Fenerbahçe karşısında kupa eşleşmesindekine benzer bir mağlubiyet sezonun tüm emeklerinin çöpe gitmesine neden olabilir.

Osmanlıspor evinde Konyaspor ile golsüz berabere kaldı. Hamza Hamzaoğlu’nun etkileri Osmanlı’da yavaş yavaş hissediliyor. Konyaspor gibi organize bir takıma pozisyon vermeyip, maçın sonucunu değiştirecek fırsatları yakalamak kolay iş değil. Konyaspor için kupa ligden daha önemli hale gelmiş durumda. Sahadaki oyuna bakılınca Konya’nın puan aldığı için memnun olması gerekir.

Galatasaray, Bursa deplasmanından taraftarlarıyla barışmaya yetecek kadar gol atarak dönüyor. Deneysel taktikleri şimdilik rafa kaldıran Igor Tudor ideal 11’ini de bulmuş gözüküyor. Her ne kadar oynanan oyun umut verse de Tudor ve yönetimin geleceğini, kalan maçları kazanıp Fenerbahçe’yi sıralamada altına alıp alamamak belirleyecek. Bursaspor ligin ilk yarısı bittiğinde 27 puanla 5. sıradaydı ve taraftarları takımı protesto ediyordu. Şu anda 35 puanla 13. sıradalar ve taraftarlar gene protesto ediyor. Takım otobüsünde yaşananlar konusuna hiç girmiyorum zira başlı başına bir yazı konusu. Mutlu Topçu’nun istifa ederken gözlerinin dolması, Faty’nin oyundan çıkarken gözyaşları içinde soyunma odasına gitmesi... Evet, Bursaspor kötü yönetiliyor ve evet, takım iyi sonuçlar alırken de kötü oynuyordu. Ancak artık taraftarların da iğneyi kendilerine batırma zamanı geldi!