Milli aranın ardından yeniden başlayan ligimizde üç şık gol VAR tarafından iptal edilince Garry Rodrigues’in Kasımpaşa’ya attığı ikinci gol fazla düşünmeye mahal olmadan haftanın en şık gol vuruşu oldu. Alanyaspor’un 98 doğumlu stoperi Merih Demiral, sadece galibiyeti getiren golü attığı için değil, savunmadaki kritik müdahaleleriyle Trabzonspor’un gol atmasına da mâni olduğu için haftanın oyuncusu olmayı hak etti. Haftanın takımı Antalyaspor’u güle oynaya mağlup eden Başakşehir olurken, Göztepe’yi rakibine pozisyon vermeden galibiyete taşıyan Bayram Bektaş da haftanın teknik direktörü oldu.

Haftanın açılış karşılaşmasında Galatasaray lige dörtte dört yaparak başlayan Kasımpaşa’yı farklı mağlup ederek averajla liderlik koltuğuna oturdu. Fatih Terim’in Maicon’un yokluğunda forma şansı verdiği 2000 doğumlu stoper Ozan Kabak performansıyla bu sezon stoper rotasyonunda yer alacağını gösterirken, Eren Derdiyok da geçen sezon ligde attığı toplam gol sayısına şimdiden ulaşmış durumda. Maçın ilk 55 dakikasında skor üretmek dışında tüm planlarını sahaya kusursuz yansıtan Kasımpaşa, kalesinde golü gördükten sonra çözüldü ve ligdeki ilk mağlubiyetini farklı bir şekilde aldı. Tek teselli Diagne’nin 5. maçında da gol bulması oldu.

Memleketin başkentinde stadyum kalmayınca Ankaragücü, Akhisar’ı Afyon’da misafir etti. Ankaragücü El Kabir’in 12. dakikada attığı golle üç puanı hanesine yazdı. Bu galibiyetin değeri sezon sonunda daha iyi anlaşılacak. Geçtiğimiz sezon tarihi başarılara imza atan Akhisar, ilk beş haftada galibiyet alamayınca Safet Susiç ile yolları ayırdı. SüperLig’e yükseldiğinden beri istikrar konusunda diğer kulüplere örnek olan Akhisar yönetimine kasabayı saran Avrupa heyecanı sirayet etmiş olmalı…

Göztepe Yasin Öztekin önderliğinde Kayserispor’a sezonun ilk mağlubiyetini tattırdı. Seyir zevki yüksek karşılaşmada Göztepe’nin üçüncü bölgedeki dertlerine transferin son günlerinde takıma katılan Jerome ve Cikalleshi derman olmuş gözüktü. Ertuğrul Sağlam’ın gelişiyle bu sezonun başaltı takımlarından biri olma yolunda ilerleyen Kayserispor, iki dakika içinde yediği iki golle haftayı puansız kapattı.

Beşiktaş evinde konuk ettiği Yeni Malatyaspor’u zor da olsa mağlup etmeyi başararak milli maç arasından sonraki haftayı kayıpsız geçti. Yeni transfer Adem Ljajic’in 90 dakikalık performansı Beşiktaş’ın tekrar pas oyununa dayalı sisteme geri dönüşünün sinyallerini verdi. Ancak Beşiktaş’ın Cenk Tosun sonrası forvet sıkıntısını çözemediği aşikâr. Beşiktaş formasıyla son maçına çıkan ve ikinci golün asistini yaparak taraftarlara veda eden Negredo’yu mumla arar hale gelebilirler. Yeni Malatyaspor’un ilk yarıda oynadığı oyun umut vericiydi. Geçtiğimiz sezon sadece gol yememeyi düşünen takımın bu sezon üçüncü bölgede de varlık göstermeye çabalaması bile mutluluk verici. Erol Bulut’un attığı pozitif adımı takdir etmekle beraber, geçtiğimiz sezon hayatımdan çaldığı doksan dakikaların hesabını kapatması için yapması gereken çok şey var.

Haftanın en keyifli maçlarından biri Sivasspor ile Erzurumspor arasında oynandı. Sivasspor gol pozisyonuna giriyor, goller atıyor, izleyenlere keyif veriyor skor üretmek adına rakibinden fazlasını yapıyor ancak çok kolay goller yiyor. Tamer Tuna’nın bu duruma çare bulması, şehrin de keyif veren futbolun peşindeki takımına daha fazla destek olması gerekiyor… Ligin yeni takımlarından Erzurumspor’un SüperLig’de kalıcı olabilmek için maç kazanmaya başlaması gerekiyor. Sivas deplasmanından puan almak önemli olsa da beş maçta iki puan toplamak ligde kalmak için yeterli bir performans değil.

Başakşehir her sezon futbolunu geliştirmeye devam ediyor. Bursaspor’un şampiyonluğu muazzam bir başarıydı ancak Başakşehir’in yapmakta olduğu şey yani üç sezon üst üste şampiyonluk yarışına ortak olmak şampiyonluktan daha zor. Ancak tarih sadece kazananı yazar, bunu en iyi 70’lerde benzer bir başarıyı göstermiş ancak hiç şampiyon olamamış olan Eskişehirspor taraftarları bilir. Ligin ilk dört haftasında beklentilerin üstünde performans gösteren Antalyaspor, Başakşehir karşısında yenik duruma düştükten sonra hiç reaksiyon gösteremedi. Öyle olunca da farklı mağlubiyet kaçınılmaz oldu.

Rize deplasmanında maçın ilk 20 dakikada ve son 20 dakikasında etkili oynayan Bursaspor’un bu performansı sadece 1 puana yeterli oldu. Ancak oynanan oyun ve genç futbolcuların performansı kalkıştıkları yeniden yapılanma süreci için umut vericiydi. İbrahim Üzülmez ile yollarını ayıran Rizespor’da ciddi kadro mühendisliği hataları var. SüperLig’de kalıcı olmak istiyorlarsa kadrodaki fazlalıklardan kurtulup, eksik noktalara takviye yapmaları şart. Bir de bu seviyeye uygun bir teknik direktör bulmaları…

Fenerbahçe Konya deplasmanında altın buldu. Karşılaşma boyunca kazanmaya daha yakın olan takım Konyaspor olmasına rağmen kazanan Fenerbahçe oldu. Sarı lacivertliler kaybettiği üç maçta da bundan daha etkili oynamıştı. Fenerbahçe’nin önünde bir Avrupa bir de derbi maçı var, ikide iki takımı başka bir seviyeye taşıyabilir. Konya cephesinde Rıza Çalımbay’ın üç puanla kapatabileceği bir haftayı puansız geçmesinin sebepleri üzerine düşünmesi gerekiyor. Bunu sadece Harun Tekin’in kurtarışlarıyla ya da futbol şansıyla okumaya çalışmak hata olur. Çalımbay’ın, şampiyonluk adaylarının elinde olmayan kalibredeki bir golcüyü oyundan alarak neyi amaçladığını bilemiyorum ama rakip stoperleri oldukça rahatlattığı kesin.

Haftanın kapanış maçına Trabzonspor’un rahat kazanacağını düşünenler yanıldı. Alanyaspor maçın başında bir duran top organizasyonu sonunda bulduğu golle maçı kazanmayı başardı. Trabzonspor üçüncü deplasman maçından da galibiyet çıkartamadı. Üst sıraları hedefleyen bir takımın evinden uzakta da kazanması gerekiyor. Trabzonspor evinde oynadığında oyun merkezini ileri taşıdığı için stoperlerin oyun kurmaya katkısına ihtiyaç duymuyor, ancak deplasmanda olduğunda topu oyuna sokmakta yetersiz iki stoper oyun kurmayı imkânsız hale getiriyor.

basaksehir-damgasi-511746-1.