Ligin üçüncü haftası geride kalırken üçte üç yaparak liderlik koltuğuna oturan Başakşehir haftanın takımı oldu. Badou Ndiaye, orta sahada kaptığı ve süratle rakip ceza sahası yayı üzerine taşıdığı topu, yerden şık bir vuruşla Onur’un uzanamayacağı köşeye yollayarak haftanın en şık golünü attı. Takımının skor yükünü çeken Ömer Ali Şahiner haftanın oyuncusu, maç sonunda sorulan soru üzerine Allah’ın kulu beni bir daha Trabzonspor’un başına getiremez diyen Mustafa Reşit Akçay da haftanın teknik adamı oldu.

Süper Lig’in olgun takımlarından Başakşehir, Kasımpaşa’yı da yenerek kulüp tarihinin en iyi başlangıcını yaptı. İlk yarıyı yenik kapatan Boz Baykuşlar maçın ikinci yarısında Visca’nın önderliğinde haftanın geri dönüşünü yaptı. Geçen sezonki Kasımpaşa ile şimdiki arasında siyah ve beyaz kadar fark var. Yönetimin küçülme kararının bedelini sezona kötü başlayarak ödüyorlar.

Riekerink yönetiminde son 6 maçını kazanan Galatasaray, Kayseri’de takıldı. Hollandalı teknik adamın önünde zor bir sınav var. Uzun lig maratonunda kaybedilen puanları telafi etmek, oyun kalitesini artırmak mümkün. Ancak takım içinde su yüzüne çıkan problemlere çözüm üretebilecek mi zamanla göreceğiz. 90 dakika oyunda kalan ve iyi oynayan Sabri’nin pozisyonuna transfer edilen 10. oyuncu Cavanda ile forma mücadelesi yine muzip futbolseverlere malzeme olacak gibi. Sezonu art arda zorlu maçlar oynayarak açan Kayseri, Fenerbahçe’nin ardından Galatasaray’dan da puan almayı başardı. Ancak Kayseri’nin yeni sezondaki kaderini bundan sonrasında alacağı puanlar belirleyecek.

Ligin başlamasına bir gün kala Engin İpekoğlu ile yollarını ayıran Adana, Hırvat Jurcic yönetiminde ilk maçına çıktı. Rakibine pozisyon vermeyen ev sahibinin iki topu direkten dönerken bir topu da çizgiden çıkartıldı. Gaziantep, Adana’nın şanssızlığına kalecisi Gökhan’ın Karcamarskas’ı aratmayan ekstra oyunu da eklenince puan almayı başarsa da geleceğe dair umut vermedi.

Haftanın en sıkıcı karşılaşmalarından biri Başkent’te oynandı. Ligin yeni takımlarından Alanya’yı ağırlayan Gençlerbirliği, İbrahim Üzülmez döneminin en silik maçlarından birini oynadı. Ligin yeni takımının tecrübeli teknik direktörü Hüseyin Kalpar’ı da tebrik etmek gerekir. Ev sahibi takımın aksine zaman zaman golü düşünüp birkaç cılız pozisyona girmeseler yayıncı kuruluşun maçın özetini hazırlaması mümkün olmayacaktı.

Beşiktaş’ı yerli oyuncuları sırtlamaya devam ediyor. Son Şampiyon semtinde oynadığı beşinci maçını da yerli oyuncuların golleriyle kazandı. İlk kez siyah beyazlı formayla arz-ı endam eden yeni transferler Talisca, Gökhan İnler, Gökhan Gönül ve Caner Erkin performanslarıyla umut verdi. Hamle oyuncusu olarak kodladığımız Ömer Şişmanoğlu ilk 11 performansıyla Şenol Güneş’in neden Mustafa Pektemek’i değil de onu takımda tuttuğunu açıklıyor. Karabük 2-0 yenik kapadığı ilk yarının ardından ikinci yarının başında bulduğu golle maça yeniden ortak olmayı başarsa da 81. dakikada Nounkeu’nun hem penaltıya sebep olup hem de ikinci sarı kartı görmesinin ardından teslim oldu. Ancak bu yenilgi Traore’nin performansını perdeleyemedi.

Trabzon’un zamana ihtiyacı var. Osmanlı’nın zengin ve kaliteli hücumcularına karşı Ersun Yanal’ın üçlü savunma hamlesi kağıt üzerinde mantıklı gözükse de birbiriyle oynama alışkanlığı olmayan oyuncu topluluğuna zor anlar yaşattı. Zaten tecrübeli teknik adam plandan çabuk vazgeçti. Yeni stada geçilecek olması sebebiyle Avni Aker’e para harcamak istenmeyebilir ancak açıklaması ne olursa olsun bu zeminde futbol oynanan lige “Süper” denilemez. Mustafa Reşit Akçay, felsefesine iyice alıştırdığı oyuncularla taraflı tarafsız herkesin takdirini topluyor. Maçı son çeyrekte tazelediği hücum hattı kopardı. Gönül ister ki Osmanlı ve Başakşehir gibi proje takımlarının yerine Kocaeli, Sakarya, Ankaragücü, Karşıyaka vb takımlar SüperLig’in tozunu atıyor olsun. Ama bu köklü kulüpler alt liglerin tozunu almaktalar.

Kadrosunu gençleştirme kararı alan Rize, geçtiğimiz sezonun başaltı takımlarına bela olmaya devam ediyor. Doğu Karadeniz temsilcisinin oyun kalitesini artırması gerekiyor ancak takımın birbirine alışma sürecinde aldığı her puan değerli. Akhisar savunmasının hatasını iyi değerlendiren Atiemwen çıktığı ilk maçta golünü atmayı başardı. Cihat Arslan ile yollarını ayırıp takımın başına Tolunay Kafkas’ı getiren Akhisar yeni teknik direktörüyle çıktığı ilk maçı kaybetti. Geçen sezon 2. mağlubiyetini 11. haftada alan Akigolar şimdiden 2. yenilgisini aldı.

Sezona kötü başlayan Antalya, evinde Konya’ya da yenilerek ligin dibine yerleşti. İlk yarıda oyun kalitesi açısından istenilenin uzağında gözükmeyen Akdeniz temsilcisi kalesinde ilk golü gördükten sonra tutunamadı. Transfer sezonunun konuşulan ismi Eto'o’nun son dakika golü Antalya’da kaldığını hem kendine hem Antalyalılara hatırlattı. İlk iki maçını birer puanla kapatan Konyaspor’un kazanması Shakhtar Donetsk maçı öncesi moral ve motivasyon oldu. Aykut Kocaman’ın talebeleri ilk golü bulduktan sonra oyunu istedikleri gibi kontrol edip art arda gollerle rakibin fişini çekti.

Bursaspor’a Kadıköy’de boyun eğen Fenerbahçe tarihinin en kötü başlangıcını yaptı. Kadıköy’de 24 maç sonra kaybeden Kanarya’da faturanın yönetime kesilmesi kadar doğal bir şey olamaz. Teknik direktör değişikliğinde geç kalan, takım mühendisliğini yapamayan, muhalif taraftar gruplarını susturmak için anti demokratik yöntemler uygulayan bir başkan, adı Aziz Yıldırım olsa dahi eleştirilir. Bursa özellikle ikinci yarıda sahasına hapsolmuş olsa da Fenerbahçe’yi evinde yenmek dünyanın her takımı için başarıdır.

***

4. HAFTA PROGRAMı

16 Eylül Cuma
19:00 Karabükspor-Antalya
20:00 Bursaspor-Kayserispor

17 Eylül Cumartesi
18:00 Alanyaspor-Trabzon
20:30 Galatasaray-Ç.Rizespor

18 Eylül 2016 Pazar
17:00 Konya-Gençlerbirliği
17:00 Osmanlı-Adanaspor
19:30 G.Antepspor-Başakşehir
20:00 Akhisar Bld-Beşiktaş

19 Eylül Pazartesi
20:00 Kasımpaşa-Fenerbahçe

basaksehir-den-saglam-baslangic-185696-1.