Çaykur Rizesporlu Jantscher’in serbest vuruştan attığı gol vuruş tekniği açısından, Aatif Chahechouhe’nun kendi ceza sahasının önünde kaptığı topla başlayıp yine Aatif’ın son vuruşuyla biten Fenerbahçe’nin ikinci golü ise organizasyon açısından haftanın en güzel golleriydi. Haftanın takımı kuşkusuz ki Galatasaray’ı deplasmanda mağlup ederek liderliğini perçinleyen Başakşehir olurken, Alanyasporlu Emre Akbaba da haftanın oyuncusu olmayı hak etti. Haftanın teknik direktörüyse geniş oyuncu havuzunu sürekli rotasyon yaparak işlevsel şekilde kullanmayı başarıp ne ligde ne de Avrupa’da yenilgi yüzü görmeyen takımın yaratıcısı Şenol Güneş oldu.

Haftanın açılış karşılaşması Arena’da oynandı. Galatasaray’ı deplasmanda mağlup eden Başakşehir bu sezon deplasmanda oynadığı beş maçı da kazandı ve 12 gol atıp kalesinde ilk kez cuma akşamı gol gördü. Bu aynı zamanda Sinan Gümüş’ün yeni sezonda attığı ilk gol oldu. Galatasaray adına söylenecek az sayıdaki olumlu şeyden biri de kadro dışı bırakılan Yasin Öztekin’in yerine forma giyen Sinan’ın geçen sezon sakatlanmadan önceki performansını hatırlatan oyunuydu. Sarı kart cezalısı olan Tolga Ciğerci’nin takım için ne denli önemli olduğu da bu maçta anlaşılmış oldu.

Nihayet yediğinden fazla gol atmayı başaran Alanyaspor 6 hafta sonra galip gelmeyi başardı. Futbolseverlere seyir keyfi verdikleri kesin ancak kolay gol yeme alışkanlığından kurtulmaları gerekiyor. Zira futbolda 3 gol yediğiniz bir maçtan nadiren galip ayrılabilirsiniz. Gaziantep 2-1 öne geçtikten sonra skoru ve oyunu kontrol edememenin bedelini haftayı puansız kapatarak ödedi.

Golsüz biten karşılaşmalar izleyenlere keyif vermez. Zira futbol gol atıldıkça güzelleşir. Bursaspor-Karabük eşleşmesi ise başladığı skorla bitmesine rağmen yüksek seyir zevkiyle istisna olmayı başardı. Sezon başlarında taraftarlarını oyun olarak memnun etmese de sonuç almayı başaran Bursaspor haftalar ilerledikçe oyun olarak da gelişim gösteriyor. Igor Tudor yönetiminde ligimizin direk oynamayı en iyi beceren takımlarından birine dönüşen Karabük için, Başakşehir ve Fenerbahçe mağlubiyetlerinin ardından yenilmemek önemliydi. Yine de 3 maçtır gol atamıyor olmak üzerine düşünülmesi gereken bir sorun. Lazareviç’in de takıma geri dönmesi sevindirici gelişme. Uzun sakatlık döneminden sonra sahalara dönen Slovak futbolcu maç eksikliğini kapatınca takımın üçüncü bölgedeki sorunlarına çözüm olabilir.

Rıza Çalımbay göreve geldikten sonra kazanmayı hatırlayan Antalyaspor bu hafta da Gençlerbirliği’ni tek golle mağlup ederek milli maç arasına moralli girmeyi başardı. İkinci yarıda yakaladıkları fırsatlarda son vuruş tercihlerini doğru yapsalar belki maçı çok daha rahat ve stressiz kazanabilirlerdi. Maçın ilk yarısında biri penaltı vuruşu olmak üzere önemli fırsatlar yakalayan ancak değerlendiremeyen Gençlerbirliği, Eto’o’o’nun penaltı golünden sonra oyunun kontrolünü kaybetti. İbrahim Üzülmez’i hâlâ Gençlerbirliği’nin başında tutan şey genç teknik adamın mucizevi başarısıydı. Son 5 haftadan sadece 2 puan çıkartınca Gençlerbirliği İbrahim Üzülmez’in görevine son verdi. Ümit Özat ile anlaşma hızı İlhan Cavcav’ın kararını çok önceden verdiğini ve uygun şartların oluşmasını beklediğini gösteriyor.

Haftanın en itibarlı eşleşmesi Dolmabahçe’deydi. Beşiktaş ve Trabzonspor futbolseverlere keyifli bir doksan dakika izlettiler. Trabzon haftayı puansız kapatsa da, Bordo-mavili oyuncuların iki farklı geriye düşmelerine rağmen oyundan kopmamaları Karadeniz temsilcisinin sorunlarını yavaş yavaş çözmeye başladığının göstergesi. Doğru hamleler yapan yeni yönetime ve Ersun Yanal’a sabır gösterilmesi gerekiyor. Tezcanlı coğrafya halkı bakalım bu sefer sabırlı olmayı başarabilecek mi? Beşiktaş hem Avrupa’da hem de ligde yoluna namağlup devam ediyor. Üstelik bunu yaparken geniş bir oyuncu havuzundan faydalanıyorlar. Bu muazzam başarının mimarı Şenol Güneş her türlü övgüyü hak ediyor.

Rizespor evinde Adana ile 2-2 berabere kaldı. İlk yarının son saniyelerinde Janster’in şık serbest atış golüyle devreye beraberliği yakalayarak girmenin moraliyle ikinci yarıda baskılı ve iştahlı oynayan ev sahibi önemli fırsatlar yakalayıp öne geçmeyi de başardı. Ancak öne geçmek galibiyet için yeterli olmadı. Milli maç arasını iple çeken takımlardan Adanaspor, Roni Gleison’nun golleriyle bir puan alarak 4 haftalık mağlubiyet serisine son verdi.

Avrupa yorgunu Osmanlıspor evinde Kayserispor’a yenilmekten normal sürenin tamamlanmasının ardından gelen Mehmet Güven’in kafa golüyle kurtuldu. Kayseri cephesinde teknik direktör Hakan Kutlu’nun devre arasında kulüp başkanının soyunma odasına girip oyunculara taktik vermesini içerleyip istifa etmesi, ardından yönetim kurulunun bu istifayı kabul etmemesi maçın sonucunun önüne geçen bir gelişme oldu.

Art arda zorlu maçlar oynayan Fenerbahçe yoluna kayıpsız devam ediyor. Bu hafta da Akhisar’ı deplasmanda yenmeyi başardılar. Oyunun temposu düşük olsa da yorucu Avrupa mesaisinden 3 gün sonra oynanan bir maçta mühim olan galip gelmekti. Sarı Kanarya aranın ardından oynayacağı derbi maçı da kazanırsa şampiyonluk yarışına resmi olarak yeniden dahil olmuş olacak. Akhisar cephesinde işler bir türlü yoluna girmiyor. Douglao ve Sami’nin kadro dışı bırakılması da sorunları çözmüş gibi durmuyor. Lige verilen araya en çok onların ihtiyacı var.

UEFA Avrupa Ligi’ne erken havlu atan Konyaspor da milli maç arasını dört gözle bekleyen takımlardandı. Aykut Kocaman’ın takımı yükselişteki Kasımpaşa’yı ilk yarıdaki etkili oyunu sonucu bulduğu gollerle mağlup ederek araya moralli ve üst tarafa tutunarak girmeyi başardı. Sezona çok kötü başlayıp ilk beş haftada sadece bir puan toplayan ardından yükselişe geçerek 4 maç üst üste yenilmeden 3 galibiyet 1 beraberlik alan Kasımpaşa yenilmezlik serisine devam edemedi. Özellikle Adem Büyük’ün kafa vuruşuyla farkı bire indirdikten sonra iştahlanıp baskı kurmayı başarsalar da beraberlik sayısını bulamadılar.

***

11. hafta programı

19 Kasım Cumartesi
13.30 Gaziantepspor-Konyaspor
16.00 Bursaspor-Akhisar Bld.
19.00 Adanaspor-Beşiktaş
19.00 Osmanlıspor-Alanyaspor

20 Kasım Pazar
14.00 Kasımpaşa-Karabükspor
14.00 Kayserispor-Gençlerbirliği
20.00 Fenerbahçe-Galatasaray

21 Kasım Pazartesi
19.00 Başakşehir-Ç.Rizespor
20.00 Trabzonspor-Antalyaspor