Başakşehir’e Gençler freni

Liderlik koltuğunu maç fazlasıyla Galatasaray’a kaptıran Başakşehir, 23. haftanın kapanış mücadelesinde sahasında Gençlerbirliği’ni konuk etti. Başakşehir, Gençlerbirliği’ni mağlup ederek bu haftayı da lider kapatmanın, Gençlerbirliği ise 9 maçlık yenilmeme serisini 10 maça çıkarmanın peşindeydi. Ev sahibinde Arda Turan, konuk ekipte ise ligin ilk yarısında başkentte oynanan maçın tek golünü atan Petar Skuletic sakatlıkları sebebiyle maç kadrosunda yer almıyordu.

Her iki takım da kontrollü oyunu tercih edince ortaya oldukça sıkıcı bir ilk yarı çıktı. Başakşehir’in taşıma taraftar kitlesi hava kötü olunca tribünleri de boş bırakmıştı. Taraftarın kötü oyuna müdahale etme ihtimali de ortadan kalkınca futbolseverlerin tek umudu duran toplar olmuştu. Nitekim önce Başakşehir, Emre’nin sağ çaprazdan kullandığı serbest atışta Adebayor’un usta işi kafa vuruşuyla öne geçiyordu. Bu gol sahadaki oyunu hareketlendirmeye yeterli olmamıştı. 42’de sol Elvis Manu’nun sol çaprazdan çektiği şut ilk yarının kayda değer tek pozisyonuydu.

İkinci yarıda serbest vuruştan gol bulma sırası Gençlerbirliği’ndeydi. 50’de Abdul Khalili, uzak mesafeden kullandığı serbest vuruşta ıslak zeminden de faydalanarak Volkan Babacan’ı çaresiz bırakıyordu. Golden sonra oyun nihayet tempo kazanır gibi olduysa da bu durum fazla uzun sürmedi. Ümit Özat, 60’da yaptığı Aydın Karabulut - Deniz Yılmaz değişikliğiyle oyuna ilk müdahale eden teknik direktör oluyordu. Abdullah Avcı ise 66’da Elia’nın yerine can simidi Kerim Frei’yı oyuna alarak dengeleri bozmak istiyordu. Son yarım saatte girilirken Başakşehir’den ziyade Gençlerbirliği liderlik için sahaya çıkmış gibi oynuyordu. Bu durum Abdullah Avcı’yı 74’te Gökhan İnler - İrfan Can Kahveci değişikliğini yapmaya zorluyordu. Başakşehir’in Epureanu - Emre - Mossoro arasındaki bağlantıyı kesmeyi başaran takımlara karşı bir B planı yok. Gençlerbirliği ikinci yarıda bir kere bu üçlüye paslaşma imkânı tanıdı. Ümit Özat’ı çılgına çeviren paslaşmaların sonunda Adebayor neredeyse bitime 10 dakika kala ikinci golü bulacaktı. Abdullah Avcı artık son hamlesini yapmak durumundaydı. 82’de Mossoro’nun yerine Bajic’i oyuna alarak çift forvete dönerken, Ümit Özat da skoru korumaya yönelik hamleler yapınca maçın son bölümlerinde oyunun merkezi Gençlerbirliği kalesine doğru kaymaya başladı. Başakşehir üçüncü bölgede kalabalıklaşınca pozisyonlar da buldu ancak Gençlerbirliği kalecisi Hoff hata yapmadı.

Hakemin bitiş düdüğü, tarafların puanları paylaşacağını ilan ederken bu sonuçla Başakşehir liderlik koltuğunu averaj farkıyla Galatasaray’a kaptırıyordu.