Başakşehir'e vasat oyun yetti

Başakşehir'in başına geldiği günden itibaren adım adım daha ofansif bir kurgu tercih eden Okan Buruk son haftalarda 4-4-2'e geçti. Bu sistemde iki santrforun dışında Visca ve Elia gibi çizgiyi kullanmayı seven iki kanat oyuncusunun da ofansif açıdan zenginlik kazandıracağı düşünülse de, merkezi sadece iki futbolcu Mahmut ve İrfan'a bırakmak oyuna hakimiyeti ciddi oranda düşürüyor. Günümüz futbolunda merkezi sadece 2 futbolcu ile tutmaya çalışan takım yok denecek kadar az. Artık bu tip klasik 4-4-2 kullanan takım da kalmadı. 4-4-2'yi merkeze kayan kenar oyuncuları ile daralarak oynayan çok takım olsa da, iki kanat ile geniş oynayan yok. İrfan Can Kahveci'nin de 10 numara kökenli bir oyuncu olduğunu düşünürsek, orta saha ve hücumda tek defansif karakterli ismin Mahmut olduğunu söyleyebiliriz.

Öte yandan Okan Buruk; bu sezon başında Crivelli, Guldbransen, Azubuike, Ponck gibi hamlelerle takımı biraz gençleştirmeye çalışmış olsa da bu 11'de Crivelli ve İrfan dışında 29 yaşının altında oyuncu da bulunmuyor. Bu 4-4-2 tercihi ve bu oyuncu seçimleri de son haftalarda, geçen sezonun 2. yarısındaki gibi bir Başakşehir'i izlememize neden oldu. Ligin fizik gücü en yüksek takımları Fenerbahçe ve Sivasspor'u oynadığı 4 maçta da yenemeyen Başakşehir, yine fiziksel olarak sorun yaşayan yaşlı bir takım görüntüsü sergiliyor. Buna karşın zaman zaman iyi oynamasalar da, kaliteli ayaklarıyla kazanmayı biliyorlar. Sezonun 2. yarısında 3-1 kazandıkları Gençlerbirliği maçında da benzer bir senaryo olmuştu. Rakibine diş geçirmekte zorlanan turuncu lacivertliler, buna rağmen çok iyi oynamadan kaliteli ayaklarıyla kazanmıştı. Yani Başakşehir'de sezonun 2. yarısında dikkat çeken fiziksel düşüş bu maça da yansıdı ama hücumcuların kalitesi az sayıda pozisyondan galibiyet çıkarmaya yetebiliyor.

Golden sonra Başakşehir için daha rahat olması beklenen maç, Okan Buruk 71'de Elia yerine Azubuike'yi sokup 4-4-2'den vazgeçinceye kadar zorlu geçti. Bu değişikliğin ardından Crivelli sol kanada kaydı ve tek santrfora dönüldü. 71'den sonra Başakşehir'in daha sağlam bir görüntü sergilediğini ve daha çok kontraya çıkabildiğini söylemek mümkün. Ayrıca Beşiktaş'ın oyun gücü de, bu hamle sonrası dakika dakika azaldı.

Öte yandan Demba Ba'ya da ayrı bir paragraf ile değinmek gerek. Beşiktaş'a gelene kadar sayısız sakatlık geçirmiş, ardından Beşiktaş'ta yakaladığı çıkış ile Çin'e büyük paralara gitmeyi başarmış ve Çin'de de çok ağır bir sakatlık geçirmiş olmasına rağmen 34 yaşında yeniden kalitesini gösterebilmiş bir oyuncu. Hem ne kadar kaliteli bir golcü olduğunu, hem de ne kadar iyi bir profesyonel olduğunu bu maçta bir kez daha kanıtladı ve bulduğu ilk pozisyonda maçı takımına getirmeyi bildi.