Saçma maç programı sebebiyle ligin ikinci yarısının ilk haftası, aslında da ligin yarısı olan 17. hafta geride kaldı. Her ne kadar Abdullah Avcı oynanan oyundan ve takımının temposundan memnun olmasa da haftanın en sükseli galibiyetini alarak liderliğini sürdüren Başakşehir haftanın takımı oldu. Takıma doğru oyunu oynatan, oyunu iyi okuyarak yerinde değişiklikler yapan Şenol Güneş haftanın teknik direktörü, bir gol bir asistle takımının galibiyetinin mimarı olan Yusuf Yazıcı da haftanın oyuncusu oldu. Haftanın en güzel gol vuruşlarını ise Beşiktaşlı Anderson Talisca ve Başakşehirli Cengiz Ünder yaptılar.

Dört yeni transferinin üçüyle maça başlayan Trabzonspor, Bursa deplasmanında kazanarak 2017’ye moralli başladı. Genç futbolcu Yusuf Yazıcı Trabzonspor formasıyla çıktığı 5 resmi karşılaşmada 3 gol atıp 5 de asist yaptı. Bu sezon deplasmanda ilk kez 2 gol bulan Karadeniz temsilcisi ikinci devre kontra ataklarla bulduğu pozisyonları da değerlendiremedi. Bursa cephesinde hakeme tepki vardı. Hakemlerin kötü bir sezon geçirdiği kesin ancak hakem hatalarının arkasına sığınmak futbol takımlarını kör ediyor ve kendi hatalarını göremez oluyorlar. Bursa teknik kadrosunun hakemin yanlış kararlarıyla uğraşmak yerine ikinci yarının tamamında 10 kişi oynayan rakibine karşı neden pozisyon bulamadığını düşünmesi gerekir.

Tolunay Kafkas futbolseverlerden hayatından 90’ar dakika çalmaya devam ediyor. Karabükspor da Akhisar’ın ın oyun anlayışına ayak uydurunca ortaya haftanın en sıkıcı karşılaşması çıktı. Latovlevici’nin 80. dakikada serbest vuruşu çerçeveyi bulmasa bir Akhisar maçı daha golsüz sona erecekti.

Alanyaspor evinde Rize’ye mağlup olunca Hüseyin Kalpar 2017’nin görevden ayrılan ilk teknik direktörü oldu. Alanya yine iyi oynayan ve puan alamayan taraftı. Oyunu rakip yarı alana yığmayı ve rakip ceza sahası içinde topla buluşmayı başarsalar da 3-0’dan üstelik son çeyreği bir kişi eksik oynayarak geri dönmek kolay iş değil. Rize, bu galibiyetle düşme hattıyla arasına 4 puan mesafe koysa da derin bir nefes alması için birkaç galibiyete daha ihtiyacı var.

Çaiçara, İrfan Can ve Egemen Korkmaz transferleriyle de kadrosuna derinlik katan Başakşehir kaldığı yerden yoluna devam ediyor. Abdullah Avcı’nın takımı gelecek hafta Kadıköy’de Fenerbahçe’ye de kaybetmezse şampiyonluk yolunda rakiplerinden birini yarışın dışına itebilir. Transfer yasağı sebebiyle 18 kişilik maç kadrosunu bile oluşturamayan Kayserispor aslında maça iyi de başlamıştı. Sergen Yalçın yeni transferlerinin lisans sorununun çözülmesiyle beraber takımının ilk 20 dakikada oynadığı oyunu maçın geneline yaymasını sağlarsa Kayseri için bir umut ışığı olabilir.

Galatasaray Sabri’nin yaklaşık 5 yıl sonra attığı ilk lig golüyle Konyaspor’u 1-0 mağlup etmeyi başardı. Bruma ve Yasin’in yokluğunda ön tarafta Sabri ve Josue ile maça başlayan Galatasaray’da oyunun gidişatını değiştiren Josue’nin yerine oyuna giren Rodrigues oldu. Maçın tek golünün yaratıcısı olan yeni transfer oynadığı futbolla sarı kırmızılı taraftarlara umut verdi. İlk yarıda yakaladığı fırsatları değerlendiremeyen Konyaspor, karakteristik fiziksel üstünlüğünü maçın son bölümünde sahaya ve skora yansıtma özelliğini de 10 kişi kaldığı için kullanamadı. Aykut Kocaman’ın maç sonunda Mete Kalkavan’a isyan etmesi de bu yüzdendi.

Kasımpaşa ilk çeyrekte bulduğu gollerle Gençlerbirliği’ni farklı mağlup etti. Hem takım savunmasını iyi yaptılar hem de hücuma doğru çıktılar. Sakatlık ya da kırmızı kart durumları dışında bir takımın 20. dakikada iki oyuncu değiştirmesi dünyanın her yerinde teknik direktörün maça hatalı başlaması olarak okunur. Alkaralar’ın ara transfer döneminde sattığı iki önemli oyuncusu Ahmet Çalık ve İrfan Can Kahveci’nin yerini doldurması zaman alacak gibi gözüküyor.

Gaziantepspor yapımı tamamlanan yeni stadyumundaki ilk maçını da kaybederek mağlubiyet serisini 7 maça çıkardı. Mevcut yönetime tepki olarak elini ayağını tribünlerden çeken Antep halkı yeni stadyumun hatırına bu sezon ilk kez maça gelmişti. Teknik direktör mucizeleriyle ligde kalmayı alışkanlık haline getiren Gaziantep’in 11 yıllık başkanı İbrahim Kızıl’ın Anteplilerin ikinci golden sonra yönetimi istifaya çağırarak stadyumu terk etmesinin sebebini şapkasını önüne koyup düşünmesi gerekiyor. Antalya’da Rıza Çalımbay rüzgârı 2017’de de devam ediyor. Tecrübeli teknik adam 3 puanla ligin sonundan teslim aldığı takımın başında çıktığı 9 karşılamadan 7 galibiyet ve 1 beraberlik aldı, sadece Beşiktaş’a kaybetti. 17. hafta itibariyle 7. sıraya kadar yükselen Akdeniz temsilcisi hedef güncellemesi yaparak rotasını Avrupa’ya çevirdi.

Ödevine iyi çalışmış Adanaspor’u mağlup etmeyi başaramayan Fenerbahçe evinde puan kaybetmeye 2017’de de devam ediyor. Aziz Yıldırım, liderin 7 puan gerisine düşen takımının zirve iddiasını sürdürmesini istiyorsa TFF ve MHK ile didişmek yerine tribünleri terk eden taraftarlarıyla barışmanın yollarını araması gerekiyor. Kaldı ki Beşiktaş tarihinin en kötü başkanına futbolumuzu emanet edenlerin elebaşı da Yıldırım’ın kendisiydi. Adanaspor’un bu sezonki dördüncü teknik direktörü Levent Şahin’in kısa zamanda takıma kimlik kazandırdığını söylemek yanlış olmaz. Ancak çiçeği burnunda teknik adamın işi hiç kolay değil. Zira turuncu beyazlıların ligde kalmak için kalan 17 haftada her iki maçından birini kazanması gerekiyor.

Osmanlıspor ile Beşiktaş arasında oynanan haftanın kapanış karşılaşmasının kazananı son şampiyon oldu. Beşiktaş bu sezon ilk kez topa sahip olma oranında rakibinin gerisinde kalsa da kazanmak için gerekeni yaptı. Saha koşulları da göz önüne alındığında önemli olan oyun değil kazanmaktı. Osmanlı’nın geniş bir oyuncu havuzu var ve dolayısıyla sakat ve cezalı oyuncularının eksikliğini genellikle hissetmiyor. Ancak Beşiktaş karşısında Afrika Uluslar Kupası’na giden Ndiaye’nin eksikliği özellikle hücum organizasyonlarında hissedildi.