Sivas’taki 84 okul müdürü hakkında “Liseye Geçiş Sınavı’ndaki başarısızlık” gerekçesiyle açılan soruşturma kapsamında 24 okul müdürü açığa alındı. Okul yöneticilerinin büyük bölümünün üyesi olduğu Eğitim Bir-Sen karara tepki gösterdi

Başarısızlığın sorumlusu okul müdürleriymiş!

Mustafa Mert Bildircin

Antep Valisi Davut Gül’ün, kentin Liselere Geçiş Sınavı’ndaki başarısının artırılması amacıyla sunduğu, “Sınava giren sayısını azaltmak” önerisinin ardından benzer bir “çözüm” de Sivas için bulundu. Sivas’ın LGS başarısında 81 il arasında 59’uncu sırada yer almasının sorumluluğu okul müdürlerine yüklendi. Sivas Valisi Salih Ayhan’ın talimatıyla 84 okul müdürü hakkında açılan soruşturma kapsamında 24 okul müdürü görevinden alındı. Edinilen bilgiye göre, 84 okul müdürünün tamamına ise kınama cezası verildi.

İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nde Şube Müdürü olarak görev yapan, ardından sırasıyla Milli Eğitim Müdür Yardımcısı ve Sivas Milli Eğitim Müdürü olarak atanarak kariyerinde hızlı bir yükseliş yaşayan Ebubekir Sıddık Savaşçı ile Sivas Valisi Ayhan, eğitimdeki başarısızlığı okul müdürlerine yükledi. Bir toplantıda, okul müdürlerine ilişkin “Başarılı olanlar taltif edilecek, başarısız olanlar bedelini ödeyecek” dediği iddia edilen Vali Ayhan’ın talimatıyla açılan soruşturma ile 24 okul müdürü görevden uzaklaştırıldı.

SENDİKADAN SİVAS’A ÇIKARMA

Okul yöneticilerinin büyük bölümünün üyesi olduğu Eğitim Bir Sen, karara tepki gösterdi. Görevde olan eğitim yöneticilerinin sınava girmeden göreve devam etmesinin önünü açan yönetmelikte payı olduğu öne sürülen sendika, Sivas’a adeta çıkartma yaptı. Eğitim Bir Sen Genel Başkanı Ali Yalçın’ın da Sivas İl Milli Eğitim Müdürü Ebubekir Sıddık Savaşçı’yı ziyaret ettiği öğrenildi.

UYGULAYICILARA BIRAKILDI

Eğitim yöneticilerinin son dönemde tek bir sendikanın referansı ile belirlendiğine dikkat çeken Eğitim Sen Yönetim Kurulu Üyesi Özgür Bozdoğan, “Eğitim yöneticiliğinde liyakatin aranması yerine sendikal kimliğin aranıyor olması Sivas’taki tartışmayı anlamlı hale getiriyor” dedi. Eğitimdeki başarısızlığın okul müdürlerine ya da öğretmenlere yüklenmesi yerine bir bütün olarak değerlendirilmesi gerektiğini dile getiren Bozdoğan, “Ancak MEB, diğer tüm konularda yaptığı gibi sorumluluğu yine uygulayıcıların üzerine bıraktı” diye konuştu. Bozdoğan, eğitim yöneticiliğinin kolektif şekilde sürdürülmesinin önemine vurgu yaparak “Bu yapılmazsa Sivas’ta yaşanan tartışmayı sıklıkla göreceğiz” ifadesini kullandı.