Erzincan'ın Kemaliye ilçesine bağlı Başbağlar köyünde 5 Temmuz 1993'te PKK’lilerce katledilen kişiler, olayın 27. yıl dönümünde düzenlenen törenle anıldı.

Başbağlar’da katledilen 33 sivil anıldı

Erzincan Kemaliye’de 27 yıl önce "Başbağlar Katliamı" olarak bilinen olayda öldürülen 33 kişi törenle anıldı. Anmaya AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan mesaj gönderirken Erzincan Valisi Mehmet Makas da konuşma yaptı.

Türkiye topraklarındaki hoşgörüye vurgu yaparak asırlardır din, dil, örf, adet ve yaşama özgürlüğü bulunduğunu ifade eden Makas, ülkenin bütünlüğüne ve kardeşliğine kastedenlerin gök kubbe altında rahat bir gün görmemesini diledi.

Vali Makas, sözlerini "Bizim birbirimizi sevmemek gibi bir lüksümüz yok. Asırlardır sevdik, sevmeye devam edeceğiz" ifadeleriyle sürdürdü.

‘İNSANLIK SİVAS'TA YAKILDI, BAŞBAĞLAR'DA KURŞUNA DİZİLDİ’

Başbağlar katliamının asırlar geçse de unutulmayacağını belirten CHP Tokat Milletvekili Kadim Durmaz, oynanan oyunların bozulduğunu dile getirdi.

Kardeşi kardeşe düşürmek için çok sayıda plan kurulduğunu ve bu planların tutmadığını kaydeden Durmaz, "Bu tezgah 2 Temmuz'da Sivas'ta oynandı. Baktılar ki amaçları tutmuyor, emellerine ulaşamadılar, bu aziz millet acısını bağrına bastı, birbirine kenetlendi. Onlar da tuttu 5 Temmuz akşamı Başbağlar'da 33 vatandaşımıza kahpece, kalleşçe bu acıyı yaşattı. İnsanlık 2 Temmuz'da Sivas'ta yakıldı, 5 Temmuz'da Başbağlar'da kurşuna dizildi." şeklinde konuştu.

Yaşamını yitirenler için bir anma töreni de İstanbul'da düzenlendi.

Törende konuşma yapan Başbağlar Köyü Güzelleştirme ve Kalkındırma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Dikkaya, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a çağrıda bulunarak, Mehmet Ali Dikkaya, Başbağlar Dosyası'nın yeniden ele alınmasını talep etti.

NE OLMUŞTU?

2 Temmuz 1993 tarihinde Pir Sultan Abdal Şenlikleri’ne katılmak üzere Sivas’ta bulunan yazar ve sanatçılardan oluşan 33 kişi, kaldıkları otelde gericiler tarafından yakılarak öldürülmüş, olay tarihe "Sivas/Madımak Katliamı" olarak geçmişti.

Bu olayın 3 gün sonrasında ise Erzincan'ın Kemaliye ilçesine bağlı Başbağlar köyüne düzenlenen silahlı saldırıda 33 kişi hayatını kaybetmişti.