Irak’ta en son başbakanlık görevini devralan eski Necef Valisi Adnan ez Zurfi istikrarı sağlayamadı. Şii gruplar başbakanlık için Mustafa Kazimi’yi adres gösterdi

‘Başbakan’ bilmecesi

Irak’ta hükümet karşıtı protestoların ardından geçen yıl kasım ayında istifa eden eski başbakan Adil Abdülmehdi’nin yerine gelecek isim konusunda hâlâ ortaklaşma sağlanamadı. Ülkedeki askeri üslerden ABD askerlerinin çekilmesi, protestolara konu olan yoksulluk ve yolsuzluk sorunlarının çözülmesi ve koronavirüs salgını gibi bir dizi probleme yoğunlaşan Irak’ın bir an önce başbakanlık krizini aşması ve ülkeyi erken seçime götürmesi bekleniyor.

FARKLI ADAY

Cumhurbaşkanı Berhem Salih’in başbakan adayı olarak gösterdiği eski Necef Valisi Adnan ez Zurfi’nin ülkeyi erken seçime götürecek hükümet programı hafta sonu Meclis’e sunulurken, parlamentoda etkili olan beş farklı Şii grup bu kez Zurfi yerine başka bir isim önerdi. Aynı zamanda ABD vatandaşı olan Zurfi’yi ‘ABD’ye yakın olmak’ ile suçlayan gruplar, bu kez başbakanlık için Ulusal İstihbarat Dairesi Başkanı Mustafa Kazimi’yi aday gösterdi.

Ulusal Hikmet Akımı üyesi Hamid Mialla, “Fetih Koalisyonu lideri Hadi el Amiri’nin evinde, Kanun Devleti Koalisyonu, Ulusal Hikmet Akımı, Fazilet Partisi ve Ulusal Vizyon Koalisyonu’nun temsilcileri arasında toplantı yapıldı. Bu sırada Zurfi yerine Mustafa Kazimi’yi aday gösterme konusunda anlaşmaya varıldı” açıklaması yaptı. Mialla, Kazimi’nin adaylığı için Cumhurbaşkanı Berhem Salih’e resmi talep yazısı göndereceklerini ifade etti.

ABD’Lİ PETROL ŞİRKETİNE FÜZE SALDIRISI

Irak’ın güneyinde ABD’li bir petrol şirketinin faaliyet gösterdiği petrol kuyusuna füzeli saldırı düzenlendi. Irak Savunma Bakanlığına bağlı Güvenlik Medya Ağı, Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, Basra vilayetindeki El Burcisiye bölgesindeki ABD’li Halliburton Petrol Firması’nın faaliyet gösterdiği petrol kuyusu yakınlarına 3 katyuşa füzesi düştüğünü duyurdu.

Olayda herhangi bir can kaybının meydana gelmediği kaydedildi.

NE OLMUŞTU?

Birçok farklı grubun temsil edildiği Irak Parlamentosu, Adil Abdülmehdi’nin istifası sonrası Muhammed Tevfik Allavi isminde uzlaşmaya yakın bir konum alırken bu kez Meclis’te güvenoyu oylaması için çoğunluğu sağlayamayan Allavi, başbakanlık koltuğunu terk etme kararı almıştı.

Bu karar üzerine, ülkedeki siyaset yeniden ‘başbakan’ arayışına girerek en son eski Necef Valisi Adnan ez Zurfi’nin başbakanlık görevini üstlenmesi kararı alınmıştı. Irak Anayasası’na göre, başbakanlık görevini üstlenen kişinin 30 gün içinde hükümeti kurması gerekiyor.