Sudan’da 2 Ocak’ta darbe karşıtı eylemlerde iki kişinin daha hayatını kaybetmesi üzerine tansiyon yükseldi. Darbecilerin göreve geri getirdiği Başbakan Hamduk, ülkenin felakete sürüklendiğini belirterek istifa etti.

Başbakan istifa etti, kaos sürüyor

Doğu Afrika ülkesi Sudan’da 25 Ekim darbesinden sonra Batı ülkelerinin baskısıyla Başbakan Abdullah Hamduk’u yeniden göreve getirerek tepkileri azaltmaya ve yönetime eski hükümetten eklenen isimlerle "sivilleşme" görüntüsü katmaya çalışan askeri cunta krizde.

Başbakan Hamduk, 2 Ocak’ta başkent Hartum’da düzenlenen yönetim karşıtı eylemlere ağır müdahale sonucu iki kişinin hayatını kaybetmesiyle birlikte görevini sürdüremeyeceğini açıkladı. Hamduk, devlet televizyonundan yaptığı açıklama ile istifasını kamuoyuna duyurdu. "İstifa etmeye ve başkalarına yer açmaya karar verdim" diyen Hamduk, ülkesini siyasi bir felakete sürüklememe sözünü tutamadığını söyledi. Sudan’ın "tüm varlığını tehdit eden bir dönüm noktasından geçtiğini" ifade eden Hamduk, siyasi krize bir çözüm bulmak için siyasi, askeri tüm taraflarla görüştüğünü ancak netice alamadığını ve istifa etmeye karar verdiğini belirtti.


ABD: SİVİL YÖNETİM ŞART

Hamduk’un istifasına dönük uluslararası alandan ilk tepki ABD’den geldi. ABD Dışişleri Bakanlığı’na bağlı Afrika İşleri Bürosu’ndan yapılan açıklamada, Sudan’ın "sivil bir yönetime" sahip olmasının umulduğu kaydedildi. Sudan halkının demokrasi hareketlerinin desteklenmeye devam edileceğinin belirtildiği açıklamada, "Şiddet derhal son bulmalı" ifadeleri yer aldı. Hartum’da 2 Ocak’ta darbe karşıtı eylemlerde hayatını kaybedenlerin faillerinin cezalandırılması ve darbe yönetimine son verilmesi talebiyle Cumhurbaşkanlığı Sarayı önünde yapılmak istenen miting ağır müdahalelerle engellenmişti. Sudan Meslek Odaları Birliği’nin de katılımıyla binlerce kişinin saray binasına ulaşması engellenmiş, müdahaleler sonucu iki kişi daha hayatını kaybetmişti. Ülkede darbe karşıtı eylemlerde hayatını kaybeden kişi sayısı 56’ya yükselmişti.

Sudan’da 25 Ekim’de yapılan askeri müdahalede Başbakan Hamduk görevden alınmış ancak 21 Kasım’da Hamduk ile darbeci lider Abdülfettah el-Burhan bir geçiş hükümeti kurulması konusunda uzlaşmaya varmış, Hamduk görevine iade edilmişti. Ancak darbe karşıtları mevcut anlaşmayı reddetmiş, sivil yönetim talebiyle eylemlerine devam etmişti.