İsveç yanıyor. Ülke, tarihinin en büyük orman yangınını yaşıyor.

İsveç yanıyor. Ülke, tarihinin en büyük orman yangınını yaşıyor. Kuzey İsveç’teki Västmanland bölgesindeki ormanlarda, 4 Ağustos’ta başlayan yangın, bir haftada ancak kontrol altına alındı. 21 bin futbol sahası büyüklüğünde ormanlık alan yok oldu. İsveç itfaiyesi karadan ve havadan alevlerle başa çıkamayınca İtalyan yangın uçakları devreye girdi. Norberg’de yoğun dumandan etkilenen yüzlerce kişi evlerini terk etti. İsveç’in bu en büyük yangını dolayısıyla başkent Stockholm, hafta ortasından itibaren, sabah saatlerinde güne sis altında başlıyor. Yanık kokusu alıp itfaiyeyi arayan onlarca Stockholmlü “Komşumda yangın çıktı” ihbarları yapıyor. Başkentte esas tutuşan ise Çevreci Parti bastırdıkça Muhafazakâr Başbakan Fredrik Reinfeldt oluyor.

Eylül ayında sandık başına gidecek olan İsveç için, yangın öncesi Başbakan’ın keyfi oldukça yerindeydi. Başbakan Reinfeldt, 2 Ağustos Cumartesi günü, Stockholm’de,  bu yaz 17’ncisi düzenlenen Pride yürüyüşüne katılmış ve büyük sükse yapmıştı. 1998’de, Stockholm, Avrupa Kültür Başkenti ilan edildiğinde başlayan LGBT Onur Haftası, bu sene 600 binin üzerinde kişinin gerçekleştirdiği bir yürüyüşle tamamlandı. Muhafazakâr Parti’den Başbakan Reinfeldt, sekiz yıllık iktidarı boyunca ilk kez bu sene, Pride yürüyüşüne katıldı.

Yürüyüşü ve hafta boyunca düzenlenen etkinlikleri organize eden Stockholm Pride Derneği, seçim yıllarına özel bir çalışma yapıyor. Parti liderleri, LGBT Onur Haftası’nda, seçim yılı tartışması için bir araya geliyor. Parlamentoda temsil edilen partilerin başkanları, derneğin bu organizasyonuna genelde icabet ediyor. 2006’da eski başbakan ve Sosyal Demokrat Parti’nin Genel Başkanı Göran Persson, Stockholm Pride Derneği’nin seçim yılı tartışmasına katılmayınca çok ağır eleştiriler almıştı. Persson’un yüzü, o yıl,  sandıkta da gülmedi.

Stockholm Pride Derneği, seçim yılı tartışmasına ve yürüyüşe, ırkçı parti İsveç Demokratlarını, davet etmedi. Irkçı partinin görüşlerinin derneğin duruşuyla ve LGBT Onur Haftası’yla çatıştığını açıklayan seçici kurul, İsveç Demokratlarını bütün etkinliklerden men etti. Bu yıl ki tartışmalar hükümetin önceki hafta içinde yaptığı yeni bir yasal düzenlemeyle başladı. Buna göre İsveç’te transseksüellerin bir halk grubu olarak tanınması karara bağlandı. Burada amaç, bu gurubun yaşayacağı her türlü aşağılamayı ya da kötü müdahaleyi suç kapsamına almak. Sosyal Demokratlar ve Çevreci Parti uzun zamandır bu yasa için bastırıyordu.

Cuma günü siyasileri bir araya getiren seçim yılı tartışmasını cumartesi günü büyük Pride yürüyüşü takip etti. 153 konvoy arabası, 600 bin kişiyle Stockholm’ün kalbinde iki kilometrelik bir yol yüründü. Sosyal Demokratların Başkanı Stefan Löfven, konvoyda partililerin oluşturduğu grubun en önünde duruyordu. Löfven, gazetecilere “Bu, aşk ve tahammül edebilme manifestosu. Herkesin, kim olursan ol veya kimi seversen sev, kendini güvende ve özgür hissedeceği bir İsveç’in garantisi” dedi.

Başbakan Reinfeldt, yürüyüşe katılmaktan daha fazla şeyler yaptığını söyledi. “2003’te Pride’ın açılış konuşmasını yaptım. Hükümetimde LGBT devlet bakanı belirledim. 2009’da eşcinsel evliliklere olanak sundum. Şimdi yürüyüşe katılmak güzel bir şey.”
Stockholm’deki Pride Onur Yürüyüşleri aradan geçen 17 yılın ardından artık bir kent klasiği sayılıyor ve Noel yemeği neyse yürüyüşü izlemek de ritüellerde aynı önem sırasına yerleştiriliyor. Siyasilerin ve Filistin yanlısı atılan sloganların coşkusuyla 2014 Pride Stockholm bir gökkuşağıydı.