MEB kitabında çocuklara cinsel istismar ve şiddet uygulayan kadınların başı açık, şefkat gösteren kadınların ise türbanlı olarak resmedilmesine tepkiler sürüyor

Başı açık-türbanlı ayrımına tepkiler büyüyor

MERAL DANYILDIZ

BirGün’ün manşetten duyurduğu “Sembollerle gericilik” haberine sosyal medyada tepkiler çığ gibi büyüyor. Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) hizmet içi eğitimleri kapsamında rehber öğretmenlere dağıttığı kitapta, çocuklara cinsel istismar ve şiddet uygulayan kadınların başı açık, şefkat gösteren kadınların ise türbanlı olarak resmedilmesi üzerine birçok kullanıcı konuya ilişkin Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunacaklarını belirtti.

Konuyu BirGün’e değerlendiren Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan, hukuki süreçle beraber eşitlik mücadelesine devam edeceklerini aktardı. Aydoğan, “Bu olay, iktidarın ve MEB’in hegemonya inşasından, laikliğin temel ilkelerini, bilimsel eğitimi esas alması gereken kamusal eğitimin vazgeçilmez ilkelerini yok saymasından, ideolojisinin gereği kadını, kız çocuklarını, toplumsal cinsiyet eşitliğini hedef alan yaklaşımdan bağımsız değildir” dedi. Kadını hedef gösteren bu tutumun kadına yönelik şiddetin, tacizin, tecavüzün ve cinayetlerin birincil sorumlusu olduğuna dikkat çeken Aydoğan, sözlerini şöyle noktaladı: “Öğrencilerin 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı etkinliklerinde giydikleri kıyafetlere dahi müdahale eden, ders kitaplarında ‘değerler eğitimi’ üzerinden cinsiyetçi, gerici, ırkçı ifadeleri, dini yapılarla imzalanan protokolleri öğrencilerimize dayatan süreç ve yayınlanan bu kitap yaşama geçirilmek istenen yeni rejimin inşa sürecinin yapı taşlarıdır.Halkın vergileri ile ayakta duran bir kamu kurumu olan MEB ancak tüm sorumluları ortaya çıkarma sürecini işlettiğinde sorumluluğunu yerine getirmiş olur. Gereğinin yapılmadığı her durum ve açıklama onaylamaktır.”

Öte yandan konu Meclis’e taşındı. CHP’li Yıldırım Kaya ve HDP’li Oya Ersoy Milli Eğitim Bakanlığı’na kitapla ilgili soru önergesi verdi.

BAKAN’DAN AÇIKLAMA

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk da kitaba ilişkin açıklama yaptı. Milli Eğitim Bakanı Selçuk, rehber kitaptaki çizimlerle ilgili yaptığı açıklamada, “Yararlı içerikler var, bütünü görmeden detayı eleştirmek yanlış ama çizimlerde kasıt varsa onaylamayız, nitekim inceleme başlattık. Kadın baş tacıdır, kadınlar üzerinden siyaset yapmanın bırakılması lazım” ifadelerini kullandı.