TSK’nin İdlib’e sevkiyatı aralıksız devam ederken cihatçılar dört gün içinde Suriye Ordusu’na ait ikinci helikopteri düşürdü. Ankara, "ateşkese uymayan tüm unsurları vururuz" demişti

Başıbozuk unsurlar helikopter düşürdü

Türkiye'nin Rusya ile ilişkilerini geren Suriye'yle de savaşın eşiğine getiren İdlib’de cihatçılar Suriye Ordusu’na ait bir helikopteri daha düşürdü. Suriye birlikleri ile cihatçılar arasında bölgede şiddetlenen çatışmalar devam ederken Halep’ten havalanan bir helikopter, radikal İslamcıların cephe hatlarına yöneldi. Kuptan el-Cebel mevkinde açılan ateşte isabet alan helikopter düştü. İdlib'in Serakib ilçe merkezinin batısında da dört gün önce Suriye Ordusu’na ait helikopter düşürülmüş ve içindeki 3 kişi hayatını kaybetmişti.

TSK SEVİKATINA DEVAM

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) tarafından Antep ve Hatay'daki sınır birliklerine tank ve askeri araç sevkiyatına dün de devam edildi. Ülkenin çeşitli birliklerinden gönderilen çok sayıda tank, zırhlı personel taşıyıcı ve askeri araçlar güvenlik önlemleri altında sınırdaki Hatay'ın Reyhanlı Antep'in ise İslahiye ilçeleri gitti. Reyhanlı'da tırlardan indirilen araçlar buradan İdlib'teki gözlem noktalarına ve sınırın sıfır noktasındaki birliklere sevk edildi.

Günlerdir devam eden askeri sevkıyatlar esnasında polis ve jandarma ekipleri tarafından yoğun güvenlik tedbirleri alınıyor.

ATEŞKES İÇİN İLAVE BİRLİKLER

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, NATO Savunma Bakanları Toplantısı kapsamında bulunduğu Belçikanın başkenti Brükselde İdlib'de ateşkesi sağlamak ve kalıcı kılmak için ilave birliklerle alanın kontrol edileceğini belirterek, "Radikaller dahil ateşkese uymayanlara karşı zor kullanılacak, her türlü tedbir alınacaktır" demişti.

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Çarşamba günkü grup toplantısında yaptığı konuşmada "bölgedeki muhalif gruplardan başı bozuk hareket ederek, rejime saldırı bahanesi verenlere de artık tavizsiz davranılacağının mesajının iletildiğini aktarmıştı. Erdoğan, "Geldiğimiz noktada, artık kimsenin taşkınlığına, bağnazlığına, satılmışlığına, provokasyonlarına göz yumacak değiliz" demişti.

KREMLİN'DEN ANKARA'YA TEKZİP

Öte yandan Rusya'nın Suriye'deki Tarafları Uzlaştırma Merkezi, Suriye ordusunun İdlib'de verdiği kayıplara ilişkin olarak AKP iktidarının yaptığı açıklamaları tekzip etti. Merkezden yapılan açıklamada, "Türkiye Savunma Bakanlığı, Suriye ordusunun verdiği sözde kayıplar hakkında açıklama yapmaya devam ediyor. Sadece son 24 saat içinde Türk tarafı, 63 Suriye askerinin öldürüldüğünü belirtti. Suriye hükümet güçlerinin Türk birlikleri tarafından vurulduğuna ve hatta Suriyeli askerlerin öldüğüne dair açıklamalar gerçekle bağdaşmıyor" ifadeleri kullanıldı.

İdlib'deki duruma ilişkin yanlış bilgilerin Ankara'ya sunulmasında Türkiye Savunma Bakanlığı yetkililerinin sorumluluğu bulunduğuna dikkat çeken merkez, "Bu tür sorumsuzca açıklamalar, yalnızca gerilimin tırmanmasına ve Rusya ile Türkiye'nin karşılıklı çıkarlarına hizmet etmeyen acele kararlar alınmasına yol açıyor" diye vurguladı.

Milli Savunma Bakanlığı'nın dün sabah Twitter hesabından yapılan paylaşımda "İdlib bölgesinde çeşitli kaynaklardan alınan son bilgilere göre, 63 rejim unsurunun etkisiz hale getirildiği öğrenilmiştir" denmişti.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov ise Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, Güvenlik Konseyi’nin daimi üyeleriyle yaptığı toplantıda İdlib’deki gerilim ve koronavirüsle ilgili durumu ele aldığını belirtti.

NETANYAHU ZEVKTEN DÖRT KÖŞE

Suriye’deki kaosu fırsat bilerek bu ülkeyi sık sık bombalayan İsrail'in uluslararası hukuku çiğneyen saldırıları devam ederken Başbakan Benyamin Netanyahu perşembe günkü füze saldırısıyla ilgili soru üzerine "Bilmiyorum, Belçika'ya sorun, belki de onlardı" dedi. Şam havaalanı çevresinin füzelerle hedef alınması sonrasında dün gazetecilerin sorularını yanıtlayan Netanyahu, bir radyo mülakatında İran'ın Suriye'deki tahkimat girişimlerini engellemeye devam edeceklerini ileri sürdü.

Sputnik’in haberine göre Radyo Hayfa'ya konuşan İsrail Başbakanı, Suriye'deki son saldırıyı İsrail'in düzenleyip düzenlemediği sorusuyla "Dün gece neler olduğunu bilmiyorum. Belki de Belçika Hava Kuvvetleri'ydi" diye dalga geçti. Netanyahu "Şu ya da bu operasyon hakkında yorumda bulunmuyorum" diye ekledi.

Suriye Savunma Bakanlığı Perşembe gecesi yapılan saldırıdan İsrail'i sorumlu tutarken "23.45'te işgal altındaki Golan'dan gelen düşman füzelerine Suriye hava savunma sistemleri karşılık verdi ve onlardan bazıları hedefine ulaşamadan düşürüldü" açıklamasını yapmıştı.