Basın emekçilerinin Nail abisi…

Gazeteci büyüğümüz Nail Güreli’yi 26 Ekim 2016 akşamı 84 yaşındayken kaybettik. Nail abiyle 1990’lı yıllarda Milliyet gazetesinde birlikte çalıştık, 1998 – 2000 yılları arasında da Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin başkanlığını yaptığı dönemde yönetim kurulunda yine birlikteydik.

Nail Güreli, gazeteciliğe 1952 yılında Hizmet Gazetesi’nde işçi muhabiri olarak başladı. Gazetedeki köşesinde daha o zamanlar sendikanın ne kadar gerekli olduğunu vurgulamıştı. Ve bu süreç içerisinde önce sendikanın İstanbul Şube Başkanlığı’nı üstlendi, daha sonra da Türkiye Gazeteciler Sendikası’nın Genel Başkanlığı’na kadar yükseldi.

Sendikacı Güreli, eylemlerde, grevlerde, Türk-İş genel kurullarında hep basın emekçilerinin haklarını savunur ve mücadelesini sürdürürdü.

Nail Güreli, muhabirlikten röportaj yazarlığına, yazı işleri müdürlüğünden genel yayın yönetmenliğine kadar gazeteciliğin her alanında çalışmış bir kişiydi. Fakat o her zaman muhabir olmayı benimseyen, muhabir olmakla övünen, mütevazı bir kişiliğe sahip bir insandı.

12 Eylül sürecinde, 1983 yılında sosyal demokrat eğilimli bir parti olan SODEP’in kurucuları arasında yer aldı, ancak Devlet Başkanı Kenan Evren tarafından veto edildi. Bu vetoya karşı da ciddi eleştirileri içeren bir mektubu Evren’e gönderecek kadar medeni cesaret sahibiydi.

Nail Güreli, daha sonra Türkiye Gazeteciler Cemiyeti yönetimine girdi, orada 16 yıl çalıştı ve uzun süre cemiyet başkanlığı yaptı. Kendisi ile birlikte aynı yönetim kurulunda iken farklı görüşlere de yer veren, herkesin görüşünü açıklamasını isteyen ama sonuçta tüm yönetim kurulunu ikna ederek oybirliği ile karar alınmasına çaba sarf eden bir yönetici özelliği vardı.

Özellikle Metin Göktepe olayındaki tavrı gerçekten çok önemliydi. Evrensel Gazetesi muhabiri Metin Göktepe’nin öldürülmesi olayını sıkı takip etmiş ve sonuçta olaydaki polislerin ceza almasına katkı sağlamıştı.

Milliyet’teki köşe yazarlığı sırasında her yazısının sonuna mutlaka küçük bir dörtlük şiir koyar ya da bir kitaptan söz ederdi. Edebiyata, insani sorunlara olan düşkünlüğü dikkat çekiciydi. Yazılarında, röportajlarında insan hikayelerinden yola çıkarak toplumsal konuları çok iyi işlerdi. Nail abi, 60 yıllık meslek yaşamının 50 yıla yakın bölümünü örgütlü mücadeleye, toplumsal mücadeleye adamış bir kişiydi.

Aktif gazeteciliği bıraktıktan sonra iletişim öğrencilerine hizmet vermek istedi. Maltepe Üniversitesi’ne kitaplığını bağışladı. Bir süre üniversitede hocalık yaptı. Ben de orada öğretim üyeliği yaptığım için öğrencilerle olan ilişkisine, öğretme arzusuna yakından tanık oldum. İletişim Fakültesi’nde halen Nail Güreli Kitaplığı ve öğrencilerin ders yaptığı Nail Güreli Gazetecilik Atölyesi bulunmaktadır.

basin-emekcilerinin-nail-abisi-202021-1.

Nail abi, son bir, iki yılını hep evde geçirdi, pek dışarı çıkmak istemezdi. Sağlığı da biraz bozulmuştu. Hayata da biraz küsmüş gibiydi, eski yaşam enerjisi ve heyecanı yoktu. Vefalı arkadaşı ve gazetemiz yazarı Nazım Alpman, her fırsatta kendisini ziyaret eder, moral verir, espriler yapardı. Zaman zaman evinde üçümüz birlikte olurduk.

Daha sonra sağlık sorunları nedeniyle Zeytinburnu’ndaki Balıklı Rum Hastanesi’ne kaldırıldı. Bir süre önce Nazım’la birlikte kendisini ziyaret ettik. Sağlığı pek iyi değildi ve nihayet 26 Ekim akşamı da aramızdan ayrıldı.

Bir emekçi ailenin çocuğu olarak doğdu, bir emekçi olarak yaşadı ve hayatının büyük bölümünü emek mücadelesine adadı. Basın emekçileri Nail abilerini hiç unutmayacak…

basin-emekcilerinin-nail-abisi-202022-1.