Basın İlan Kurumu, hakkındaki bir haber nedeniyle Dokuz Eylül Üniversitesi’nin şikayetiyle birgun.net’in ek gösterge hakkının 7 gün kesilmesine karar verdi.

Basın İlan Kurumu’ndan birgun.net’e 7 gün ek gösterge cezası

MEDYA SERVİSİ

Basılı yayın üzerinde adeta RTÜK görevi gören Basın İlan Kurumu birgun.net’e 7 gün ek gösterge cezası verdi. Cezaya konu haber yayımlanalı bir yıl olmasına rağmen karar geçen günlerde Basın Ahlak Esasları’na ilişkin 129 sayılı karara dayanılarak verildi.

30 Temmuz 2021’de BirGün Ege’de yayımlanan ‘Dokuz Eylül’de çöküş yaşanıyor’ başlıklı haberde yer alan “Türkiye'nin köklü üniversitelerinden olan Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ), son yıllarda eğitim ve araştırmada sağladığı başarılardan ziyade akademisyenlere ve öğrencilere uygulanan baskılarla gündemde. Üniversite Araştırmaları Laboratuvarı’nın (ÜniAr) yaptığı bilimsel anket çalışmaları da yaşanan bu değişimi belgeliyor. Uzun yıllar Ege Bölgesi’nin ve Türkiye'nin en nitelikli üniversiteleri arasında yer alan DEÜ, son üç yıldır akademik yaşamla ilgisi olmayan haberlere konu oluyor. AKP’de 14 yıl genel başkan yardımcılığı ve dört dönem milletvekilliği yapan Prof. Dr. Nükhet Hotar’ın 2018 yılından beri yönettiği DEÜ’de resmen akademik çöküş yaşanıyor” ifadeleri, cezaya gerekçe olarak gösterildi.

Üniversite, yaptığı başvuruda uluslararası hiçbir değerlendirmede ilk 500’e girememesine rağmen Türkiye’deki üniversitelerle kendisini kıyaslayarak başarılı olduğunu iddia etti.

Haberde yer alan “Türkiye'nin köklü üniversitelerinden olan Dokuz Eylül Üniversitesi son yıllarda eğitim ve araştırmada sağladığı başarılardan ziyade akademisyenlere ve öğrencilere uygulanan baskılarla gündemde”, “Uzun yıllar Ege Bölgesi'nin ve Türkiye'nin en nitelikle üniversiteleri arasında yer alan DEÜ son üç yıldır akademik yaşamla ilgisi olmayan haberlere konu oluyor” ve “DEÜ 'de resmen akademik çöküş yaşanıyor” ifadelerinin haksız isnat olduğu iddia edildi. birgun.net’in ek göstergesinin 7 gün kesilmesi kararlaştırıldı.