Basın İlan Kurumu'nun BirGün ve Evrensel'e uyguladığı ambargo Meclis gündeminde

Basın İlan Kurumu'nun BirGün ve Evrensel gazetesine uyguladığı ilan ambargosu Meclis gündemine taşındı. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) milletvekili Utku Çakırözer, Meclis oturumunda yaptığı konuşmada "Basın ilan kurumu’nun basın özgürlüğünü ihlal eden bu tutumu kabul edilemez" ifadelerini kullandı.

Çakırözer'in yaptığı konuşma şu şekilde:

Basın İlan Kurumu halkın haber alma hakkı için gazetecilik yapan BirGün ve Evrensel gazetelerine hukuksuz ilan ambargosunu hala sürdürmekte. Daha önce neredeyse her başlığı her sözcüğü sorgulanan haberlerden ceza üretilmiş, gazetelerin toplam gelirlerinin 3’te 1’ini oluşturan kamu ilanları durdurulmuştu.


Şimdi bu gazeteler ilan alma hakkını tamamen kaybetme riski ile karşı karşıya bırakılmış durumda. Böyle bir durumda bu iki köklü gazetemiz yeni birer yayın organı gibi yeniden başvuru yapmak zorunda kalacak ve ilan alma süreci 3 yıla kadar uzayacaktır. Basın İlan Kurumu’nun basın özgürlüğünü ihlal eden bu tutumu kabul edilemez.

Basin İlan Kurumu elindeki yetkili cezalandırma aracı olarak kullanmaktan vazgeçmelidir. Gazetelerden ve kamuoyundan gelen taleplere kulak vermeye ve BirGün ile Evrensel’e yönelik bu hukuksuz tutumdan vazgeçmeye Basın İlan Kurumu'nu çağırıyoruz.