25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü’nde polis şiddetine maruz kalan ve haber takibi yapmaları engellenen gazeteciler için açıklama yapan Basın Konseyi, “Siyasi iktidarı bir kez daha göreve davet ediyoruz” dedi. Eylem sırasında gözaltına alınanlar arasında BirGün muhabiri Yaren Çolak da bulunuyordu.

Basın Konseyi, gazetecilere yönelik polis şiddetinin durdurulmasını istedi

Basın Konseyi, İstanbul’da 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü eylemini takip eden gazetecilere yönelik polis engeline ilişkin açıklama yaptı.

200’e yakın yurttaşın gözaltına alındığı eylemde haber takibi yapan gazeteciler de darp edildi ve görüntü almaları engellendi. Gözaltına alınanlar arasında BirGün muhabiri Yaren Çolak da vardı.

Gazetecilere yönelik tutumu eleştiren Basın Konseyi, “İstiklal Caddesi’nde yürüyüş yapmak isteyen kadınlara müdahale eden polis, olayı takip eden gazetecileri de tartaklayarak basının habere ulaşım hakkını engellemiştir” dedi.

“SİYASİ İKTİDARI GÖREVE DAVET EDİYORUZ”

Basın Konseyi’nden yapılan açıklamada Taksim’de kadınlara müdahale esnasında gazetecilere dair “Polis, çıkan olay sırasında görüntü almak isteyen gazetecilere müdahale etmiştir. Haber takibindeki gazetecileri tartaklayan polis, onlar arasında bulunan Birgün gazetesi muhabiri Yaren Çolak’ı bir süre gözaltına alınmış ve kötü muamelede bulunmuştur” ifadelerini kullandı.

Son dönemde gazetecilere yönelik polis şiddetinin arttığını kaydeden Basın Konseyi, devamında şu ifadelere yer verdi:

“Polisin, kamusal görev yapan gazetecilerin habere ulaşım hakkını engellemesi, gözaltına alması asla kabul edilemez. Halkın haber alma ve gerçekleri öğrenme hakkının gaspı olan böyle bir olaya hiçbir demokratik ülkede izin verilemez.

Basın Konseyi olarak, son dönemde gazetecilere yönelik giderek tırmanan polis şiddetinin durdurulması ve basın özgürlüğü ihlallerinin önlenmesi için siyasi iktidarı bir kez daha göreve davet ediyoruz.”