Taksim’de LGBTİ+ Onur Yürüyüşü eylemini takip eden gazetecileri hedef alan polis şiddeti karşısında harekete geçen 14 gazetecilik örgütü 29 Haziran Salı günü İstanbul, Ankara ve İzmir Valilikleri önünde protesto eylemleri düzenleyecek

Basın meslek örgütleri polis şiddetine karşı sokağa çıkıyor

Fotoğraf: Hacı Bişkin

İstanbul Taksim'de düzenlenen Onur Yürüyüşü’nü takip eden AFP foto muhabiri Bülent Kılıç'ın polis tarafından boğazına bastırılarak gözaltına alınmasının ardından basın meslek örgütleri, "Basının nefesini kesemezsiniz!" diyerek polis şiddetine karşı üç ilde eylem düzenleme kararı aldı. Aynı protesto eylemini takip eden çok sayıda gazetecinin darp edildiği, gözaltına alınmak istendiği hatırlatılarak, "Gazeteciye şiddet uygulayan kamu görevlileri suç̧ işliyor, bu gidişe hep birlikte dur demeliyiz" çağrısı yapıldı.

Türkiye’de haklarını aramak için sokağa çıkan yurttaşları takip etmenin, haberleştirmenin gazetecinin kamusal görevi olduğu belirtilen açıklamada “Meslektaşlarımız son günlerde tüm toplum adına bu görevlerini yürütürken ağır şiddetle karşı karşıya kalmaya başladı. Yaşananlar çok tehlikeli bir boyuta ulaştı” denildi.

Meslek örgütleri Taksim’de yapılmak istenen Onur Yürüyüşü eylemini izlemeye çalışan çok sayıda gazetecinin darp edildiğini, gözaltına alınmak istendiğini, görüntü almalarının engellendiğini, makinelerindeki görüntülerin silinmek istendiğini hatırlatarak artık gazeteciler görevlerini yaparken ölümle de yüz yüze kaldığını ve bunun son örneğinin de Taksim’deki Onur Yürüyüşünü takip eden AFP foto muhabiri Bülent Kılıç’ın uğradığı şiddet olduğunu aktardı ve “Haksız ve hukuksuz şekilde Kılıç’ın görev yapmasını engelleyen polis, yere yatırdığı meslektaşımızın boynuna diziyle bastırarak ölümle sonuçlanabilecek bir şiddet sergiledi” ifadelerini kullandıç

“ELLERİNİZİ GAZETECİLERİN ÜZERİNDEN ÇEKİN!”

ABD’de bir polis tarafından aynı yöntemle boğazına çökülerek öldürülen George Floyd’un görüntülerinin tüm dünyada infial uyandırdığı ve ülkemizdeki güvenlik güçlerinin bunu örnek alırcasına şiddet uygulamasının herkesi derinden endişelendirdiğine dikkat çekilen açıklamada “Emniyet güçleri bu hareketleri ile halkın gerçekleri öğrenme hakkını engellemektedir, nefessiz bıraktıkları yalnız meslektaşımız değil, halkın bu hakkıdır. Gösterileri izleyen gazetecilerin görüntü almasını engellemeye yönelik İçişleri Bakanlığı genelgesi hukuka ayrılıktan davalıktır. Tüm basın meslek örgütleri bu genelgeye tepkilerini gösterdi, Danıştay’da dava açıldı.” dedi.

Meslek örgütleri şöyle devam etti: “Bu şiddet uygulamasının amacı basını bezdirmek ve görevini yapmaktan uzak tutmak ise, bu amaca ulaşmanın mümkün olmadığını bir kez daha gür bir sesle haykırıyoruz. Bu kabul edilemez anlayışı şiddetle kınıyoruz. Tepkimizi dile getirmek için tüm meslektaşlarımızı üç ilde Valilik önüne kameralarımızı, fotoğraf makinelerimizi, not defterlerimizi bırakarak, şiddeti barışçıl şekilde protesto etmeye çağırıyoruz. Gazetecilere şiddet uygulanmasını kanıksamayacağız, asla kabul etmeyeceğiz! Ellerinizi gazetecilerin üzerinden çekin! Bu ablukayı dayanışma ile kıracağız!”

EYLEMLER

Üç ilde gerçekleştirilecek eylemlerin yeri ve zamanları şöyle:

Ankara: Valilik önü - 29 Haziran 2021 – 11:30

İstanbul: Valilik önü - 29 Haziran 2021 – 14:00

İzmir: Valilik önü - 29 Haziran 2021 – 14:00

Açıklamada imzası olan basın meslek örgütleri şöyle:

Basın Konseyi

Çağdaş Gazeteciler Derneği

Dicle Fırat Gazeteciler Derneği

Diplomasi Muhabirleri Derneği

DİSK Basın-İş

Ekonomi Muhabirleri Derneği

Gazeteciler Cemiyeti

Haber-Sen

İzmir Gazeteciler Cemiyeti

Parlamento Muhabirleri Derneği

Samsun Gazeteciler Cemiyeti

Türkiye Foto Muhabirleri Derneği

Türkiye Gazeteciler Sendikası

Türkiye Haber Kameramanları Derneği