Basın özgürlüğünün kırıntısı yok

Nisan ayı yine gazetecilere yönelik hak ihlalleriyle geçti. Geçen ay 1 gazeteci tutuklanırken 3 kişi gözaltına alındı. 1 gazeteci ise saldırıya uğradı.

‘Basına Yönelik Hak İhlalleri Raporu’nun nisan ayına ilişkin verilerini kamuoyu ile paylaşan Barış Yarkadaş, ülkede 110 gazetecinin demir parmaklıklar arkasında olduğunu, onlarca gazetecinin ise yargılandığının altını çizdi.

Gazetecilere yönelik baskıların salgın günlerinde de devam ettiğini aktaran Yarkadaş, raporunda şu ifadelere yer verdi: "Özgürlüğün kırıntısı bile kalmadı. AKP basın özgürlüğünü ayaklar altına aldı. Gazetecilerin nefes alması bile suç haline getirildi. 10 gazetecinin nisan ayında maruz bırakıldığı muamele, Türkiye'deki basın özgürlüğünün hangi noktada olduğunun özetidir."

Yarkadaş, geçen ay yaşanan hak ihlallerini ise şöyle özetledi:

  • 1 gazeteci tutuklandı.
  • 3 gazeteci gözaltına alındı.
  • 3 gazeteci hakkında suç duyurusu yapıldı.
  • 4 gazeteci ifade verdi.
  • 5 gazeteci hakkında soruşturma başlatıldı.
  • 1 gazeteye silahlı saldırı yapıldı.
  • 10 gazeteciye dava açıldı.
  • 1 gazeteci saldırıya uğradı.
  • 4 TV kanalına para cezası verildi.
  • 1 haber programına 3 kez yayın durdurma cezası verildi.
  • 1 haber 273 sitede erişime engellendi.

‘HABER GAZETECİLİK GÖREVİ GEREĞİ YAPILDI’

Cumhuriyet gazetesinin Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun’un Kuzguncuk’ta kiraladığı araziye yaptırdığı çardağın İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yıkılmasına ilişkin haberi nedeniyle başlatılan soruşturmada gazetecilerin ifadesi alındı. Gazetenin Yazı İşleri Müdürü İpek Özbey, Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Olcay Büyüktaş Akça, muhabir Hazal Ocak ve foto muhabir Vedat Arık İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca başlatılan soruşturma kapsamında dün İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nde ifade verdi. Ocak gazetecilik görevi gereği bu haberi yaptığını belirtirken Altun’un adresini açık etmek gibi bir amacının olmadığını da söyledi. Olcay Büyüktaş Akça ise söz konusu haberin gazetecilik refleksine dayanarak yapılan bir haber olduğunu vurguladı. Öte yandan Altun'un evinin fotoğraflandığı iddiasıyla ilgili ‘suçu ve suçluyu övme, suça azmettirme’ iddialarıyla hakkında soruşturma açılan CHP İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu da Anadolu Adalet Sarayı'nda ifade verdi. Kaftancıoğlu'nun avukatı, "Koruma polisleri beyanlarında kesinlikle konutların fotoğraflanmadığını, bahçenin fotoğraflandığını tutanaklara beyan etmiş. Özel hayatın gizliliği suçunun oluşması mümkün değil" diye konuştu.

FATİH PORTAKAL’A 3 YILA KADAR HAPİS İSTEMİ

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından gazeteci Fatih Portakal hakkında, ‘Tekalif-i Milliye’yi hatırlatarak paylaştığı twitter mesajı nedeniyle Bankacılık Kanunu’nun ‘İtibarın Korunması’ başlıklı 74’üncü maddesini ihlal suçlamasıyla dava açıldı. Portakal’ın 3 yıla kadar hapsi isteniyor.

İddianamede, şöyle denildi: “Şüphelinin yaptığı paylaşımın bankalarda mevduatı ve tasarrufu bulunan mudilerin paralarını devlet tarafından korona virüs salgını bahane edilerek istenebileceğine, salgın sonrası ise geri ödenebileceğine yönelik algı ve kanaat oluşturmaya yönelik olduğu kanaatine varılmıştır” denildi.

Portakal’ın ise ifadesinde “Paylaşımım tamamen ironi niteliğindedir” dediği kaydedildi.

Portakal, 6 Nisan’da sosyal medya hesabından “Zor günlerden geçiyoruz. Mevduat veya tasarrufu olanlardan para istenmesin bir de! Olmaz olmaz diyemiyorum maalesef” paylaşımını yapmıştı.