Basın ve yazında 60 yıllık emek: Attila Aşut

MUSTAFA MERT BİLDİRCİN

Gazeteci, edebiyatçı ve gazetemiz yazarı Attila Aşut, meslek hayatının 60’ıncı yılında Çankaya Belediyesi tarafından dün düzenlenen “Basında ve Yazında 60 Yıllık Emek: Attila Aşut” başlıklı etkinlikle onurlandırıldı. Çağdaş Gazeteciler Derneği, Dil Derneği, Kıyı Dergisi ve Çankaya Belediyesi’nin ortaklaşa düzenlediği etkinlik Çağdaş Sanatlar Merkezi-Yaşar Kemal Konferans Salonu’nda yoğun katılımla gerçekleşti. Etkinlikte konuşan L.Doğan Tılıç, “Hep inandığı şeylerin peşinden gitti, asla taviz vermedi” dedi. Tiyatro sanatçısı Ali Nihat Yavşan’ın sunuculuğunu yaptığı etkinlik, Opera sanatçısı Tuncer Tercan’ın dinletisi eşliğinde sürdürüldü. Etkinlikte, Kıyı Dergisi Sanat Yönetmeni Ahmet Özer, sendikacı Ali Çakmak, gazeteci ve karikatür sanatçısı Hikmet Aksoy, Dil Derneği Yönetim Kurulu Üyesi İnci Gürbüzatik, yazar Neşet Kıyıbayıkoğlu, ÇGD Genel Başkanı Tevfik Kızgınkaya ve gazetemiz yazarı L. Doğan Tılıç konuşmacı olarak yer aldı. Etkinliğe, CHP Ankara Milletvekili Şenal Sarıhan ve bağımsız Milletvekili Aylin Nazlıaka da katılım sağladı.

Asla taviz vermedi
Gazeteci, karikatürist Hikmet Aksoy, Aşut’un Türkçe konusunda taviz vermeyen yapısına dikkati çektiği konuşmasında şunları kaydetti:

“Sevgili dostum Attila, hayatı boyunda hep aynı doğrular ve değerler peşinden gitti. Asla inandığı şeylerden taviz vermedi. Bugün gelinen noktada da tutumundan ve tavrından ödün vermeyen, dik duruşuyla karşımızda duruyor.”

Gazetemiz yazarı L. Doğan Tılıç ise, salonu dolu görmekten keyif duyduğunu belirtti. Tılıç, “Hep inandığı şeylerin peşinden gitti Attila. BirGün’de beraber çalışıyoruz. Ben ve diğer BirGün yazarları için Aşut demek ‘korku’ demektir. Türkçeyi yanlış kullanırız da Attila ağabey kızar diye korkuyoruz” diyerek meslektaşına takıldı. Tılıç, Aşut için, “Eskiyip, tükenmeyen bir adam” dediği konuşmasını şöyle sürdürdü: “Attila ağabey hep sosyalistti. Onunla yollarımız ilk defa, 12 Eylül darbesinin devrimcileri doldurduğu Mamak Cezaevi’nde çakıştı. Ayrı koğuşlardaydık ama aynı nedenle oradaydık. Çeşitli mecralarda birlikte çalıştıktan sonra son olarak BirGün’de beraber çalışıyoruz. Zaman zaman tatlı atışmalarımız oluyor kendisiyle. BirGün’de yazanlar-ben de dahil-onun köşesine malzeme olmamak için çok dikkat ediyoruz.”

Attila Aşut kimdir?
Mesleğinde 60’ıncı yıla giren Aşut, gazeteciliğe 1957 yılında Trabzon’daki “Hakimiyet” gazetesinde başladı. Kıyı Dergisi’nin kurucuları arasında yer alan Aşut, Dünya, Akşam, Milliyet ve Cumhuriyet gazetelerinde muhabirlik yaptı. 1965 ve 1969 yılları arasında haftalık sosyalist gazete “Sömürgeciliğe Karşı Savaş”ı çıkaran Aşut, Türkiye İşçi Partisi’nde (TİP) aktif siyasi roller üstlendi. Aşut’un şiirleri, “Acının Külrengi” isimli kitapta toplandı.