Sansür yasası tartışılırken Ankara merkezli yürütülen bir soruşturma kapsamında 12 gazeteci gözaltına alındı. Emniyet açıklamasında gerekçe olarak "halkı kin ve düşmanlığa sevk edici içerikte haber yapmak" denildi.

Basına gözaltı
11 gazeteci gözaltına alındı.

HABER MERKEZİ

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında Mezopotamya Ajansı’nın (MA) Ankara bürosu ile çok sayıda gazetecinin evine baskın düzenlendi. 9 ilde yapılan baskınlarda MA Yazı İşleri Müdürü Diren Yurtsever, MA muhabirleri Deniz Nazlım, Selman Güzelyüz, Zemo Ağgöz, Berivan Altan, Hakan Yalçın, Emrullah Acar ve Ceylan Şahinli, JINNEWS muhabirleri Habibe Eren ve Öznur Değer ile Mehmet Günhan da gözaltına alındı. JINNEWS muhabiri Derya Ren de farklı bir soruşturma kapsamında gözaltına alındı.

GAZETECİLERE TERS KELEPÇE TAKILDI

Gözaltı sırasında gazetecilerin ters kelepçeyle uzun bir süre yerde bekletildiği belirtildi. Evlerde yapılan aramalarda, Demokratik Modernite ve Jineoloji dergilerinin yanı sıra birçok kitaba ve gazetecilerin bilgisayarlarına el konuldu. Ankara 5’nci Sulh Ceza Hâkimliği, gazetecilerin avukatlarıyla görüşmelerine 24 saat boyunca kısıtlılık kararı verdi. Karara, “suçun vasıf ve mahiyeti” gerekçe gösterildi.

Ankara Emniyet Müdürlüğü, yaptığı açıklamayla gazetecilerin “halkı kin ve düşmanlığa sevk edici içerikte haber yaptıkları” iddiasıyla gözaltına alındığını kaydetti. Açıklamada, el konulan fotoğraf makinası, kamera, bilgisayar ve kitaplar ise, “örgütsel doküman” olarak gösterildi. Emniyetten yapılan açıklamada Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Terör Suçları Soruşturma Bürosu tarafından yürütülen soruşturma kapsamında operasyonun yapıldığı belirtildi. Açıklamada gazeteciler için kullanılan, "Dünya Kadınlar Günü, Nevroz vb. günlerde propaganda faaliyetlerine ağırlık verdikleri, bu yolla müzahir kitleyi kullanarak Gezi Parkı olayları veya Kobani olayları benzeri –Serhildan- olarak tabir ettikleri yaygın şiddet içerikli toplumsal sokak olayları çıkarmaya çalıştıkları, ülke genelinde veya yerel düzeyde kamuoyuna yansıyan birçok asayiş olayını fırsat bilerek etnik hassasiyetler üzerinden toplumsal gerginlik yaratmaya çalıştıkları..." ifadeleri dikkat çekti.

Emniyet, ayrıca gözaltına alınan Berivan Altan ve Deniz Nazlım’ın görüntülerini yayınladı. Polisler, ters kelepçe takarak gözaltına aldığı gazetecilere “baş eğdirmek” istedi. Ancak gazeteciler buna karşı direndi. Polislere direnen Berivan Altan yaka paça polis aracına bindirildi.

KRİMİNALİZE EDEMEYECEKSİNİZ

Basın meslek örgütleri gazetecilerin gözaltına alınmasına tepki gösterdi. Türkiye Gazeteciler Sendikası’ndan "Sansür yasasının yürürlüğe girdiği günlerde çok sayıda gazeteci evleri basılarak, şafak operasyonlarıyla gözaltına alındı. Büroları da aranan meslektaşlarımıza avukat kısıtlaması getirildi. Bu uygulamalarla gazeteciliği krimlinalize edemeyeceksiniz!" açıklaması yapıldı.

Dicle Fırat Gazeteciler Derneği de üyelerinin gözaltına alınmasına, "Derneğimizin üyeleri olan Mezopotamya Ajansı ve Jinnews muhabirleri sabah saatlerinde evlerine yapılan baskınla gözaltına alındı. MA Ankara bürosu da operasyon kapsamında basıldı. Gazetecileri susturmaya yönelik bu operasyonu kınıyoruz. Özgür basın bu saldırılarla yılmayacak" ifadeleriyle tepki gösterdi.

Meslektaşlarının yanında olduklarını duyuran DİSK Basın-İş ise şu şekilde tepki gösterdi: "Gözaltına alınan gazetecilerin soruşturması hakkında 24 saat kısıtlama kararı verildi. Gazeteciler yere yatırıldı, ters kelepçeli halde bekletildi, gazetecilerin üzerlerine oturuldu ve gazetecilere silah doğrultuldu. Susmuyoruz, korkmuyoruz, meslektaşlarımızın yanındayız."

Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu da, "Dün de söyledik bugün de söylüyoruz: Gazetecileri susturamazsınız. Bu baskı ve sindirme politikaları amacına ulaşamayacaktır. Gerçekleri yazmaktan vazgeçmeyeceğiz. Gazeteciler üzerinden elinizi çekin. Yasalarınız ve tutuklamalarınız kadın gazetecilere geri adım attırmayacak" açıklaması yaptı.

Halkların Demokratik Partisi genel merkezi de Twitter hesabından yaptığı paylaşımla gözaltıları kınadı: "MA ve JİNNEWS muhabirlerine yönelik hukuksuz gözaltılar faşizminin ulaştığı kuralsızlığı gösteriyor. Özgür basın emekçilerine dönük bu saldırıları en sert biçimde kınıyoruz; gazetecileri derhal serbest bırakın. Bu saldırılar dün sonuç vermedi bugün de sonuç almayacak!"

Ayrıca Özgür Hukukçular Derneği (ÖHD) ve Çağdaş Hukukçular Derneği’ne (ÇHD) bağlı avukatlar HDP Şırnak Milletvekili Hüseyin Kaçmaz ile Türkiye Gazeteciler Sendikası ve DİSK Basın-İş temsilcileri gözaltına alınan gazetecilere ilişkin İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi’nde açıklama yaptı.

Açıklamada konuşan MA Editörü Özgür Paksoy, “Biz gizli saklı haber yapmıyoruz. Kimliğimiz cebimizde. Haberimizi gizli saklı yapmayız. İzledikleri filmlerin etkisinde kalmışlar herhalde haberlerimizde şifre yoktur. Hakikat çabamızı sürdüreceğiz, bu da onlara dert olsun” dedi.