Pulmoner Hipertansiyon yani akciğer tansiyonu tedavi edilmezse ciddi sorunlara yol açabilir. Hekimler: “PH, kanserin en tehlikeli türleriyle yarışıyor, erken tanı önemli”.

Basite almayın ölümcül olabilir

Sibel BAHÇETEPE

Akciğer yüksek tansiyonu olarak bilinen Pulmoner Hipertansiyon (PH), dünyada 75 milyondan fazla yetişkin ve çocuğun pençesinde olduğu bir hastalık. Doğru tedavi edilmezse kalp yetmezliği ve ölüme yol açıyor.

5 Mayıs Dünya Pulmoner Hipertansiyon Günü. Türkiye’de ilk PH tedavisini olan, 2009 yılında da akciğer nakli ile sağlığına kavuşan Kamil Hamidullah, yaşadıklarını BirGün’e anlattı.

GÖRÜNMEZ ENGELLİLİK

49 yaşındaki Kamil Hamidullah, bir ağabeyini de bu hastalıktan kaybettiğini, kendisini de teşhisin 22 yaşındayken konulduğunu söyledi. 2009 yılında da akciğer nakli ile sağlığına kavuşan Hamidullah, hastalığın kendine özgü bir belirtisi olmadığını belirterek "Hastanın dış görünüşünden de ne denli ciddi bir hastalıkla karşı karşıya olduğu hastalığın ilk dönemlerinde anlaşılmıyor. Buna biz görünmez engellilik diyoruz" dedi. Hamidullan, şöyle devam etti: "Biz PAH’ın kanserin en ciddi türlerinden daha kötü bir seyre sahip olduğunu, ağabeyimin vefatıyla öğrendik. Görünmez engelliliğin üzerine bir de hastalığın adında geçen ‘hipertansiyon” kelimesi, günümüzde de hasta yakınlarının hastalığı hafife almalarına neden olabiliyor. Nefes alırken insan yorulur mu? Yarım nefesle yaşamak anlatılabilecek bir şey değildir. Üç basamak merdiven çıkamıyordum, değil yüz metre, yatağımdan çıkıp tuvalete gidecek ne gücüm vardı ne de nefesim. Oksijen desteğine bağlanmıştım. Donörümün sayesinde 2009 yılında yeni akciğerlerime kavuştum. Şimdi iki kişilik bir hayat yaşıyorum. Donörüm, aldığım her nefeste benimle birlikte. Herkesi organ bağışında bulunmaya davet ediyorum."

Kamil Hamidullah, PH hastası olan akciğer nakli ile sağlığına kavuşan hasta  

ÖNEMLİ GELİŞMELER VAR

Türk Kardiyoloji Derneği Pulmoner Vasküler ve Erişkin Doğumsal Kalp Hastalıkları Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Akbulut ise PH’nin akciğer damarlarında meydana gelen kan basıncı yüksekliği olduğunu belirterek “Kalp, damar ve solunum yolu hastalıkları başta olmak üzere, birçok hastalık sonucu gelişebilir" dedi. Akbulut, özetle şunları söyledi: "Birçok hastalıkta olduğu gibi, Pulmoner Hipertansiyonda da erken tanı ve tedavi, yaşam kalitesini ve sağ kalım sürelerini önemli ölçüde iyileştirir. Günümüzde Pulmoner Hipertansiyonun nedensel her formuna özgü, hastaların hayat kalitesini ve hayatta kalma sürelerini önemli ölçüde iyileştiren, pek çok ilaç ve ilaç dışı (cerrahi, balon pulmoner anjiyoplasti, denervasyon, kök hücre tedavisi, vb.) tedavi seçenekleri bulunmaktadır. Ancak tüm çabalara rağmen bazen hedeflenen sonuçlara ulaşılamayabilir. Böyle durumlarda ise yegane çare akciğer veya akciğer-kalp naklidir. Dolayısıyla organ bağışı konusunda, toplumsal bilinçlendirme ve özendirmenin yanında mutlaka gerçekçi ve kalıcı politikalar geliştirilmelidir."

***

BU BELİRTİLERE DİKKAT!

•Nefes darlığı

•Yorgunluk

•Çarpıntı

•Öksürük ile kan tükürme

•Egzersizle karında şişkinlik ve bulantı

•Ödem (kilo artışı)

•Baş dönmesi - Bayılma

•Göğüs ağrısı

•Ses kısıklığı ve alt solunum yolu enfeksiyonlar

•Dudaklarda ve parmak uçlarında morarma

•Boyun damarlarında genişleme