İzmir’de buluşan 11 büyükşehir belediyesi, ekolojik, sağlıklı ve ucuz gıdaya erişim için hayata geçirdikleri deneyimlerini ve planlarını ortaya koydu. Ortak bir hat oluşturmak isteyen belediyelerin hedefi üretici ve tüketiciyi aracısız buluşturmak

Başka bir tarım mümkün

CHP’li 11 büyükşehir belediye başkanını ağırlayan İzmir Büyükşehir Belediyesi, bu buluşmada alınan karar üzerine tarımda işbirliğini geliştirmek üzere “Üretimin Desteklenmesi, Planlanması ve Ürünlerin Pazarlanması Çalıştayı”nda 11 belediyeyle bir araya geldi. İzmir'in Balçova ilçesinde düzenlenen iki günlük çalıştayda, üreticinin ürününü değerinden satmasını sağlayacak ve aradaki tedarik zincirini kısaltarak tüketicilerin güvenilir, ucuz meyve ve sebzeye erişimini sağlayabilecek bir yol haritası belirlenmesi hedefi koyuldu. Çalıştaya katılan büyükşehir belediyeleri tarım alanındaki planlarından örnekler verdi. O örnekler özetle şöyle:

Adana Büyükşehir Belediyesi:Paketleme tesisi kurularak üretilen bakliyatların satılması sağlanacak. Akdeniz meyve sineği ve zeytin sineğiyle mücadele çalışmaları yapılacak.

Ankara Büyükşehir Belediyesi:İlkokul öğrencilerine bilgi ve eğitim verilerek küçük çiftçiler yetiştirilecek. İlk defa muz yetiştiriciliğine başlanacak. Mikroklima alanlarda yeni bitki türlerinin üretimi başlayacak.

Antalya Büyükşehir Belediyesi:Sera ve meyve bahçeleri atıkları değerlendirilerek üreticinin üretim maliyetini düşürmeye yönelik geri dönüşüm projesi hayata geçirilecek. Çiçek soğanı üretim depolama tesisi ve coğrafi işaretlemeyle yöresel ürünlere destek verilecek. Anket çalışmalarıyla bölgenin ihtiyacı belirlenecek. Yaprak ve toprak analizleri yapılacak.

Aydın Büyükşehir Belediyesi:Süt soğutma tankları dağıtılıyor. Yerel tohum fide üretimi ve ücretsiz dağıtım gerçekleştiriliyor. Sadece Kooperatif ürünlerinin yer aldığı Ege Et Marketi İzmir’de açılacak. Tarım akademisi kurularak üretim ve eğitim desteklenecek. Ata tohumu marketlerde yerini alacak. Doğal gübre ve ege otlarının üretimi ve desteklenmesi sağlanacak.


Eskişehir Büyükşehir Belediyesi:İpek böceği yetiştiriciliği tesisi hayata geçti. Damızlık dut bahçeleri kuruldu. Manda yetiştiriciliği konusunda kooperatiflerle işbirliği yapıldı. Halk süt projesiyle kooperatiflerle anlaşma yapılarak üreticiden tüketiciye aracısız ulaşıyor.

Hatay Büyükşehir Belediyesi:Çilek fidesi dağıtım projesi, yerli zeytin çeşitleri korunması projesi hayata geçti ve büyükbaş hayvan tırnak bakım projesi hayata geçti. Defne yağı üretim projesi, ahududu ve böğürtlen yetiştiriciliği başlayacak. Tarımsal eğitim merkezi kurulacak.


İstanbul Büyükşehir Belediyesi: Hal projesinin inşaatı başladı. Toprak Koruma ve Tarım Alanlarının Planlanması projesiyle tarım alanlarının imara açılmaması, toprak analizi, biyolojik çeşitlilik, üretici örgütlenmesi ve köylerin cazibe haline gelmesi sağlanacak. Ekolojik Bilim Köyü ve Tarım Ar-ge Merkezi ve su ürünleri hali kurulacak. Kuru baklagil üretim teşviki sağlanacak. Çiftçiye ücretsiz sulama desteğiyle sulama göletleri hayata geçecek.

İzmir Büyükşehir Belediyesi: 2007 yılından bugüne kadar fidan, mevsimlik çiçek, zeytinyağı, süt, yoğurt, peynir gibi ihtiyaçlarını kooperatiflerden; küçükbaş hayvan, arılı-arısız kovan ve arıcılık malzemeleri ile bal alımları da üretici birliklerinden sağlandı. Pagos ve Kültürpark’ta açılan üretici pazarlarına yenilerini eklenecek. Üretici birliklerinden satın alınan damızlık koyun, koç, keçi ve tekeleri, eğitim verilen yetiştiricilere dağıtılıyor. Gezici eğitim aracı ile tarımsal üretimin çeşitliliği ve alternatif geçim kaynakları artırılıyor. İstiridye mantarı üretimi, Karakılçık buğdayı gibi ata tohumların ekimi teşvik ediliyor. Dünyanın en büyük gıda hareketi Slow Food (Yavaş Gıda) önderliğinde iki yılda bir İtalya’nın Torino kentinde gerçekleşen “Terra Madre” gastronomi fuarı 2021’de İzmir’e gelecek.

Mersin Büyükşehir Belediyesi:Zeytin ve yaprak salamura tesisi hayata geçirildi. Nergis ve lavanta köyü yapılacak. Tarımsal Atıklarla İstiridye Mantarı Kompost Üretim Tesisi (ÇKA Destekli) kurulması ve istiridye mantarı üreticilerine desteklemei projesi hayata geçirilecek.

Muğla Büyükşehir Belediyesi:Tıbbi Aromatik Bitkiler Çiftliği, trüf mantarı üretim, sakız ağacı deneme bahçesi, koleksiyon bağ, ipek böceği yetiştiriciliği ve sığla ormanı projeleri gerçekleştirildi. Tıbbi Aromatik Bitkiler ve Yerel Tohum Merkezi oluşturuldu.

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi: Mera iyileştirme ve Yönetimi projesiyle ot verimi artırılıyor. Köylere suvat tesisi yapıldı. Baklagil yem bitkileri ekiliş alanları geliştirildi. Hayvan içme suyu göletleri oluşturuldu. Mandacılığı geliştirme projesiyle ilçede mandacılık tekrardan yaygınlaşıp, canlandı. Bağcılığı geliştirme projesiyle doğru yetiştiricilik ile birim alandan alınan üzüm miktarı ve kalitesi yükseltildi.