SORU: İstanbul’da kurumsal bir firmanın 5 yıldızlı otelinde 6 yıldır çalışıyorum. Fakat su an otel kapalı. Bize yapılan tebligata göre eylülde açılacak. Fakat bu süreç böyle devam ederse 2021’e kadar açılacak gibi görünmüyor. Biz otel çalışanları şu an kısa çalışma ödeneğinden yararlanıyoruz ve bu ay sonu bu ödenek sona erecek. Yeni cıkan yasa ile muhtemelen artık böyle bir gelirimiz de olmayacak. Sormak istedigim sey, biz otel çalışanları acaba bu süreçte part-time işlerde (belirli süreli bir sözleşme ile ) calışabilir miyiz? Çalışabilirsek bu durum mevcut sözleşmemizi nasıl etkiler?

YANIT: Kısa çalışma ödeneğinden yararlandığınız sürece mevcut işvereniniz sizi çalıştıramaz. Aksi halde işverene idari para cezası uygulanır ve ödenek geri alınır. Ancak sizin bir başka işverene bağlı (kısa çalışma ödeneğinden yararlanmaksızın) çalışmanız konusunda bir engel yok. Çünkü çalışmak anayasal bir haktır. Yani başka işverenle kısmi süreli (part-time) işlerde çalışabilirsiniz. Bu mevcut iş sözleşmelerinizi olumsuz etkilemez.

İstifa etmem için baskı yapılıyor

SORU: Ben 7 yıldır bir fabrikada çalışmaktayım. Eşim de aynı şekilde farklı bir şirkette çalışıyor. Eşimi, çalıştığı firma başka bir şehre satış sorumlusu olarak gönderdi. Ben de işyerimde amirlerime bunu söyleyerek taşınmam gerektiğini belirttim ve bu yüzden çıkışımı almak istedim. Fakat İnsan Kaynakları “İstifasını versin, gitsin” demiş. Benim tazminatıma ihtiyacım var; ayrıca şimdi de bana amirlerim “İstifanı ver git” diye baskı yapıyorlar.

YANIT: Öncelikle size işyeriniz tarafından istifa etmeniz konusunda bir zorlama yapılamaz. Aksi halde bu işveren feshine, yani işten çıkarmaya dönüşür. Bu durumda size tazminat ödemek zorunda kalırlar. Diğer taraftan eşinizin farklı bir yere tayini size kıdem tazminatı almanız konusunda haklı bir neden oluşturmuyor ne yazık ki. Bunun dışında haklı nedenle işten ayrılıp kıdem tazminatı almayı gerektiren haller İş Kanunu’nun 24’üncü maddesinin 1-2-3 bentlerinde sıralanmıştır. Yani emeklilik ve evlilik gibi nedenlerin yanı sıra sağlık sebepleri, işverenin ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan halleri, işyerinin 1 haftadan fazla süreyle kapanmasına neden olan durumlar gibi işçiye haklı nedenle derhal fesih hakkı sağlayan koşullardan biri sebebiyle işten ayrılırsanız kıdeminizi alabilirsiniz.

İşyerimden haklı nedenle ayrılmak istiyorum

SORU: Ben özel bir şirkette 6,5 yıldır çalışmaktayım. Sigorta primlerimiz, aldığımız tam maaş üzerinden değil, daha düşük miktarda gösterilip ödeniyor ve maaşımızın kalan kısmını elden almaktayız. Ayrıca bildiğiniz üzere haftalık 45 saat olan yasal çalışma süresi 53 saat olarak uygulanmakta ve çalışılan fazla saatler mesai olarak verilmemektedir. Şirkete fesih bildirimi yapıp kıdem, ihbar, fazla mesai ve kalan yıllık izinlerin ücretini almak istiyorum. Dilekçede yanlışlık yapmamak, sonradan haksız duruma düşmemek için eğer elinizde böyle bir doküman varsa bana iletebilir misiniz?

YANIT: İş sözleşmenizi haklı nedenle sona erdirmek bakımından belirtmiş olduğunuz nedenler haklı nedenlerdir. Yani işçi bu sebeplerden dolayı iş sözleşmesini derhal haklı nedenle sona erdirebilir. Haklı nedenle yapılan fesihlerde kıdem tazminatına hak kazanılır. Bu konuda işverene göndereceğiniz fesih bildirimi ile ilgili olarak noterler size yardımcı olabilir. Bu bildirimler formattır ve örnekleri zaten onlarda mevcuttur. Önemli olan sizin bildirime fesih gerekçesi olarak ücretinizin gerçek değerinden gösterilmediğini ve fazla mesai ücretlerinizin ödenmediğini gerekçe göstermenizdir. Ancak bu konularda sağlıklı sonuç alabilmek bakımından en doğru yöntem bir hukukçu ile birlikte hareket etmektir.