Bazıları Biden’ın Washington’daki en deneyimli politikacı ve “sistemin adamı” olduğu gerçeğini unutuyor. Yeni bir “soğuk savaş” dönemi başlıyor. Soğuk savaş dönemleri turnusol kâğıdı gibidir. Saflar netleşir. Herkesin işine gelmez

Başkan Biden, eşittir ikinci soğuk savaş

İkbal DÜRRE*

ÖNCELİKLE Trump’ın hâlâ mahkeme yoluyla başkanlığını koruyabileceğini düşünenler, şu gerçeği görmeli: Böylesi bir gelişme, ABD’nin en büyük demokrasi ülkesi olduğu teorisinin sonu olur. Dolayısıyla hiçbir güç, bu ülkedeki seçim sistemi üzerine gölge düşüremez.

Bazıları arzu ettiklerini gerçek gibi algılamak ve yansıtmak çabasının sebep olduğu körlük ve bir takım popülist yaklaşımların etkisiyle Biden’ın Washington’daki en deneyimli politikacı ve “sistemin adamı” olduğu gerçeğini unutuyor. Hatta daha ileri gidip, bu ölecek yerine yardımcısı gelecek şeklindeki yorumlardan da geçilmiyor ortalık.

Birinin de çıkıp “Allah geçinden versin, kimin ölüp kimin kalacağı bilinmez” dediği yok. Peki, neden böyle? Çünkü yeni bir “soğuk savaş” dönemi başlıyor. Soğuk savaş dönemleri turnusol kâğıdı gibidir. Saflar netleşir. Herkesi işine gelmez.


İLİŞKİLER TOZPEMBE OLMAYACAK

Gelelim sadede; hangi somut gelişmelere şahit olacağız?

Trump‘ın “ABD’yi yeniden büyük yapacağız” sloganının yerini, “ABD zaten büyük ve fırsatlar ülkesi olmaya devam ediyor“ sloganı alacak. Çin ve İsrail denklemleri dışında belirsizliklerle dolu dış politikanın yerini “tatlı sert ve olabildiğince de “net” bir çizgi alacak. Pekin ile daha yumuşak ekonomik ilişkilere dönülecek olunması, asıl rakibin Çin olduğu gerçekliğini ortadan kaldırmayacak. İran ile Obama dönemindeki nükleer anlaşmaya dönülebileceği gerçeği İran ile ilişkileri tozpembe hale getirmeyecek.

Bir yandan Moskova ile “Stratejik Silahların Azaltılması Anlaşması” muhtemelen imzalanacak, diğer taraftan Rusya’nın etrafındaki vidalar sıkıştırılmaya devam edilecek. Ama bu Rusya ile anlaşma ihtimalinin tamamen göz ardı edileceği anlamına gelmeyecek çünkü Rusya fazla havaya girmeyecek.
Yüzde 70’i Netanyahu’nun en yakın arkadaşı olan Trump’ı destekleyen İsrail’in uğradığı hayal kırıklığı Netanyahu’nun Biden ile de çok iyi ilişkileri olması sayesinde uzun sürmeyecek.

AVRUPA İLE ESKİ GÜNLERE DÖNÜŞ

Avrupa ABD ile eski günlerine dönecek. NATO şöyle bir silkinip kendine gelecek. Latin Amerika tekrar pılı pırtıyı toplayıp yollara dökülecek.

Biden’ın dış politika bağlamında en kararsız olduğu konulardan biri Afganistan meselesi… Bölgeyle ilgili Trump’ın politikasını devam ettirip ettirmemekle ilgili henüz net bir karar vermiş değil.

Biden’a umut bağlayan Kürtler ise bu kafayla giderlerse daha çok bekleyecek. Bir Rus atasözü derki, “Kendi kendine yardım etmeyene Allah bile yardım etmez.” Türkiye’ye gelince; anlaşma hazırlıkları başladı bile. Tabii ki zor olacak ama “maalesef “ anlaşılmak zorunda kalınacak.

KRAL ÖLDÜ YAŞASIN YENİ KRAL
Vesselam hiçbir şey eskisinden daha kötü olmayacak. Türkiye Rusya ilişkileri hariç… Bir şey olmaz çünkü iki taraf da alışmış inişli çıkışlı ilişkilere. Ana fikir: Kral öldü, yaşasın yeni kral!

* Doç. Dr., Moskova Devlet Üniversitesi Öğretim Üyesi