Erdoğan kongreyle, partiye tam anlamıyla el koydu. Kongrenin havasına uygun olarak değişen MKYK’ye seçilenlerin tamamının belirgin özelliği Erdoğan’a bağlılıkları. Listenin diğer önemli özelliği de her türlü politika değişikliğine ayak uydurmada zorlanmayacak yapıda olması

Başkanın biat listesi

YAŞAR AYDIN
yasaraydin@birgun.net
@yasaraydinn

AKP, 3’üncü Olağanüstü kongresini tamamladı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan partisinin başına geçti. Erdoğan, partinin başına geçerken tüzükte yaptığı bir değişikle Binali Yıldırım’a da Genel Başkan Vekilliği görevini verdi. Erdoğan, kongre konuşmasında neredeyse hiçbir sürprize yer vermeden taraftarlarına 7 Haziran’dan bu yana izlediği siyaseti de anlattı.

Saldırı dozajı düştü

Erdoğan’ın konuşmasında belki farklı olarak söyleyebileceğimiz tek şey saldırı dilinde dozajın bir derece aşağı çekilmesi olarak özetlenebilir. Erdoğan’ın bildik konuşma başlıklarının dışında ‘teşkilat ve teşkilatlarda değişim’ vurgusu önümüzdeki dönemin ipuçlarını da vermiş oldu.

MKYK’de giden 19 isim

MKYK’de 19 isimle yollar ayrıldı. Hiç kuşkusuz gidenler arasında yedi isim öne çıkıyor. Nükhet Otar, Şaban Dişli, Veysi Kaynak, Yasin Aktay, Galip Ensarioğlu, Bakan Mehmet Müezzinoğlu ve televizyon programlarında sinir katsayısını artırmakla ünlü olan Ayhan Ogan.

Anlaşılan o ki Nükhet Otar, Ayhan Ogan ve Yasin Aktay’a verdikleri hizmetler için teşekkür edilmiş ama Şaban Dişli ve Veysi Kaynak için aynı şeyleri söylemek için henüz erken. Dişli ve Kaynak, Bakanlar Kurulu için şanslarını sonuna kadar zorlayacaktır. Müezzinoğlu’nun ise Bakanlar Kurulu’nda görevine devam etmesi bekleniyor.

Galip Ensarioğlu’nun olmayışı, “Kürtlerle diyalog kurulmayacak” şeklinde yorumlanabilir. Bununla birlikte Ensarioğlu isminin bölge insanına çok sıcak gelmediği ve yeni bir sürecin aktörü olmasının zor olacağı da unutulmamalı.

Gelenlerde üç sürpriz

Parti yönetimine yeni gelenlerde ise çok sürprizlerin olduğunu söyleyemeyiz. MKYK tam bir Hayati Yazıcı destekli Erdoğan listesi oldu. Yine de üç ismin beklenmediğini söylemek mümkün. Adı Gülen operasyonlarında geçen Bülent Karakuş ve gazeteci Ömer Turan tarafından Gülen ile irtibatlı olduğu savunulan Denizli Milletvekili Cahit Özkan bu üç isimden ikisi.

Erdoğan’a aşk ilan eden Ethem Sancak’ın MKYK’ye seçilmesi de sürpriz olarak nitelendirilebilir bir gelişme olarak da okunabilir. Ama aynı zamanda kongrenin ruhuna uygun olduğunu söylememiz de gerekiyor.

Erdoğan artık ‘her şey’

Kongrenin genel havasına uygun olarak değişen MKYK’de de temel mesaj Erdoğan’a tam biat olarak okunabilir. Yeni seçilenlerinin tamamının belirgin özelliği Erdoğan’a olan bağlılıkları. MKYK listesinin diğer önemli özelliği de her türlü politika değişikliğine ayak uydurmada zorlanmayacak bir yapıya sahip olması. Saray’ın yapacağı her hamleyi tartışmadan kabullenecek isimler seçildi.

Gözler MYK ve Bakanlar Kurulu’nda

AKP kongresinden sonra gözler yeni seçilen MKYK’den oluşacak MYK’de. Burada yapılacak değişiklikle giden üç isme ek olarak en çok iki yeni isimle yola devam edileceği konuşuluyor.

Bakanlar Kurulunda revizyon kaçınılmaz gözüküyor. Erdoğan’ın bu değişikliği yaparken iç ve dış dengeleri de gözetmek zorunda kalacağını ve MKYK’de yaptığı değişiklikten daha çok zorlanacağını söylememiz gerekiyor.

Süleyman Soylu ve Mahir Nal gibi isimlerin MKYK’ye seçiminin bir güven işareti mi yoksa bir çeşit ‘dinlendirme’ hamlesi mi olduğunu Bakanlar Kurulu’nda yaşanacak değişikliklerden sonra göreceğiz.

Operasyon örgütte devam edecek

Erdoğan bu kongreyle partiye tam anlamıyla el koydu. MKYK’yi ve doğallığında MYK’yi hiçbir denge arayışını gözetmeden oluşturdu. Eskiler, kurucular, Kayseri ekolü ya da cemaat ağırlıkları gibi var olan tüm ayak bağlarından kurtuldu.

Şimdi sıra örgütlere geldi. Erdoğan yeni MYK ile örgütleri sil baştan oluşturacak. Temel hedef her türlü makas değişikliğinde bocalamayacak, sorun yaratmayacak bir yapı kurmak. Bu kongre bir anlamda 15 yıldır siyasal hayatta var olan AKP’nin son bulduğu tarih oldu. Artık yalnızca Erdoğan ve ona koşulsuz bağlı adamları var. Bu bağlılık karşısında Erdoğan’dan tek talepleri var ve o da ‘iktidarda kalmak’. Nasıl ve hangi siyasetle olmasının hiçbir önemi yok.

***

Kadınlara alkış çok, temsil yok

Kongrede dikkati çeken bir başka durumu da kadınların alkışlatılması ve MKYK’de sayılarının azaltılması oluşturdu. Erdoğan konuşmasında AKP’li kadınlara ayrı bir başlık açtı. Salona da alkışlattı. Bununla birlikte 50 kişilik MKYK’de kadın sayısı 15’den 10’a düştü. Giden kadın MKYK üyelerinin önemli bölümü akademik çevreden isimler olurken yeni gelenlerin en önemli özellikleri Erdoğan ve yakın çevresiyle iyi ilişkide olmaları.

***

AKP MKYK listesi

Binali Yıldırım, Abdülhamit Gül, Ahmet Sorgun, Ali Aydınlıoğlu, Asuman Erdoğan, Bekir Bozdağ, Berat Albayrak, Burhan Kuzu, Bülent Karakuş, Cahit Özkan, Cevdet Yılmaz, Çiğdem Karaaslan, Efkan Ala, Erol Kaya, Ethem Sancak, Fatih Şahin, Fevzi Şanverdi, Hacı Ahmet Özdemir, Hamza Dağ, Harun Karacan, H. Kübra Öztürk, Hayati Yazıcı, İbrahim Halil Yıldız, İsa Sinan Göktaş, E. Emrah Karayel, Jülide Sarıeloğlu, Mahir Ünal, Markar Esayan, Mehmet Emin Yılmaz, Mehmet Mehdi Eker, Mehmet Muş, Murat Baybatur, Mustafa Ataş, Mustafa Köse, Mustafa Savaş, Mustafa Şentop, Mustafa Yel, Nurettin Canikli, Öznur Çalık, Ravza Kavakçı Kan, Recep Uncuoğlu, Rumeysa Kadak, Süleyman Soylu, Tamer Dağlı, Vedat Demiröz, Yasemin Atasever, Zeki Aygün, Zelkif Kazdal, Zeyid Aslan, Zeynep Alkış

‘Üstü çizilen’ isimler

Galip Ensarioğlu, Mehmet Müezzinoğlu, Veysi Kaynak, Yasin Aktay, Şaban Dişli, Edibe Sözen, Fatma Güldemet Sarı, Fazilet Dağcı Çığlık, Yaşar Karayel, Mahmut Kaçar, Emine Nur Günay, Ayhan Ogan, Ayşe Sula Köseoğlu, Fatma Seniha Nükhet Hotar, Hüseyin Özbakır, Ö.Yelda Erol Gökcan, Radiye Sezer Katırcıoğlu, Sema Ramazanoğlu, Serkan Bayram.

Yeni giren isimler

Binali Yıldırım, Ethem Sancak, Bülent Karakuş, Cahit Özkan, Hacı Ahmet Özdemir, Harun Karacan, H. Kübra Öztürk, İbrahim Halil Yıldız, İsa Sinan Göktaş, E. Emrah Karayel, Mahir Ünal, Mehmet Emin Yılmaz, Mehmet Muş, Recep Uncuoğlu, Rumeysa Kadak, Süleyman Soylu, Tamer Dağlı, Yasemin Atasever, Zeki Aygün, Zelkif Kazdal.