CHP, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçişin ardından devletin ve vatandaşların ekonomik durumunda yaşanan değişimleri ortaya koyan bir broşür hazırladı. Kılıçdaroğlu’nun önsözünü yazdığı rapor tüm il ve ilçe örgütlerine gönderildi

Başkanlık pahalıya patladı

HÜSEYİN ŞİMŞEK

CHP, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nden sonra devletin ve vatandaşların yaşadığı ekonomik değişimleri gözler önüne seren bir broşür hazırladı. “Tek adam rejiminden sonra ne oldu?” başlıklı broşür için bir yazı kaleme alan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Başkanlık sisteminden önce yarım kilo et alabilen yurttaşlar şimdi 100 gram alabiliyor. Boşuna mutfakta yangın var demiyoruz” ifadelerini kullandı.

TEK ADAMIN FATURASI HALKA

CHP’li 81 il ve bağlı ilçe başkanlığına gönderilen broşüre değinen Kemal Kılıçdaroğlu, “Tek adam rejimine geçtikten sonra büyüme hızı binde üç düştü. Dünyada böyle başka bir ülke var mı? Neden düştük? Hani önümüzde hiçbir engel kalmamıştı? Bir yıl önce 884,6 milyar dolar olan milli gelirimiz 722,2 milyar dolara düştü. Şu gerçeği bütün vatandaşlarımızın bilmesini isterim. Bir yılın tek adam maliyeti, milli gelir açısından 162 milyar dolardır” dedi.

HER ALANDA GERİLEME

CHP’li İlgezdi tarafından hazırlanan broşürde, hayat pahalılığı, enflasyon, faizler, işsizlik, devletin iç ve dış borçları, batık krediler, açlık sınırı gibi veriler yer aldı.

“Tek adam rejiminden sonra ne oldu?” başlıklı broşürde, son bir yılda yaşanan ekonomik gelişmelere yönelik şunlar kaydedildi: “Tek adam rejiminden önce Merkez Bankası’nın politika faizi yüzde 8 idi. Daha sonra bu politika faizi yüzde 24’e kadar çıktı. 6 milyon 604 bin olan işsiz sayısı ise 7 milyon 824 bine yükseldi. Tek adam rejiminden önce vergisini zamanında yatıramayan esnaf ve tüccardan alınan faiz oranı aylık yüzde 1,4 iken bu oran daha sonra yüzde 78,5 artarak yüzde 2,5’e çıkarıldı.

DIŞ BORÇ ZİRVE YAPTI

Geçen yılın Haziran ayında 970 milyar dolar olan dış borç, 246 milyar dolar artışla 1 trilyon 216 milyar dolara çıktı. Tek adam rejiminden önce imalat sanayi kullanım oranı ortalama yüzde 78,6 oranındaydı. Bu oran, daha sonra yüzde 3, azalarak 75,3’e geriledi. 22 Haziran 2018’de 1 dolar 4,7 TL iken şimdi 5,65 seviyelerinde ilerliyor.”