33. Ankara Film Festivali’nde ‘En İyi Film Ödülü’nü “Kurak Günler” filmiyle Emin Alper, ‘En İyi Yönetmen Ödülü’nü ise ‘Karanlık Gece’ ile Özcan Alper aldı. Emin Alper, “Engellemelere rağmen filmlerimizle buluşturmaya devam edeceğiz” dedi.

Başkent’e umut ekildi

Işıl ÇALIŞKAN

Dünya Kitle İletişimi Araştırma Vakfı’nın düzenlediği Ankara Film Festivali’nin 33’üncüsü ödül töreni ile sona erdi. Cermodern’de gerçekleştirilen törenin moderatörlüğünü gazeteci Ünsal Ünlü üstlendi.

Merakla beklenen Ankara Film Festivali Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması ödüllerine Emin Alper’in yönettiği “Kurak Günler” damga vurdu. Film, “En İyi Film Ödülü”, Onat Kutlar En İyi Senaryo Ödülü”, “En İyi Erkek Oyuncu Ödülü”, “En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Ödülü”, “En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Ödülü” ve “En İyi Kurgu Ödülü” olmak üzere 6 ödülün sahibi oldu. Alper, ödülünü “Bizi Bakırköy’den izleyen Çiğdem Mater’i selamlıyorum” diyerek aldı. Yönetmen, “Bütün zorluklara ve engellemelere rağmen filmlerimizle buluşturmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

“Karanlık Gece” filmiyle “En İyi Yönetmen” ödülüne değer görülen Özcan Alper Boğaziçi Film Festivali’nde yaşanan linç kampanyasının ardından ilk kez konuştu. Sinema sektöründeki dayanışmanın önemine vurgu yapan Alper, sanat ve siyasetin ayrı değerlendirilemeyeceğini söyledi. “Sanat ve filmler politiktir. Absürt olan bunu tartışmak. Filmlerimizde her zaman güçlülerin, iktidarların, çoğunlukların yanında değil ezilenlerin, adalet arayanların, sesi duyulmayanların ve ötekilerin yanında olduk” diye konuştu. Bu yıl Murat Özer anısına verilen SİYAD En İyi Film Ödülü ve Jüri Özel Ödülü de Karanlık Gece’nin oldu.

baskent-e-umut-ekildi-1086950-1.

Kurak Günler filmi ile “En İyi Kurgu Ödülü’nü Eytan İpeker’le paylaşan Özcan Vardar, konuşmasında Gezi Direnişi nedeniyle tutuklanan yapımcı Çiğdem Mater’e, beş aydır cezaevinde olan Erhan Örs ve Boğaziçi Direnişi’ne vurgu yaptı. Vardar, “Çiğdem Mater hiç çekilmemiş bir belgeselin yapımcısı olduğu gerekçesiyle aylardır cezaevinde. Bir an önce özgürlüğüne kavuşmasını bekliyorum. Benzer bir şekilde kurgucu meslektaşım Erhan Örs, sadece bir belgeselde kurguculuk mesleğini icra ettiği için beş aydır tutuklu. Onun da en kısa zamanda özgürlüğüne kavuşmasını bekliyoruz” dedi.

Boğaziçi Üniversitesi’nde Batı Dilleri ve Edebiyatları Bölümü’ndeki dersi engellenen Vardar, şu ifadeleri kullandı: “Yaklaşık bir ay önce Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde şimdikine benzer bir konuşma yapmıştım ve ödülümü Boğaziçi’ndeki zorbalıklara direnen arkadaşlarıma adamıştım. Akabinde üniversiteye girişimi yasakladılar. Mezun kartım iptal edildi ama ben bu ödülümü de orada kabul etmeyen, vazgeçmeyen arkadaşlarıma ithaf ediyorum. Sonuçta herhalde diplomamı iptal edemeyecekler.”

“Mansiyon Ödülü”nü Çilingir Sofrası filmi ile Ahmet Rıfat Şungar ve Barış Gönenç paylaştı. Şungar, konuşmasında, “Toksik maskülenliğin hâkim olduğu bu coğrafyada kendi olabilmek için çaba içinde bulunmak zorunda kalanlara adıyorum” dedi. En İyi Kısa Film Ödülü’ne değer görülen Benhür Bolhava, “Erhan Örs beş aydır cezaevinde ve onu artık aramızda görmek istiyoruz” şeklinde konuştu.

33’üncü Ankara Film Festivali’nde ödül kazanan isimler ve yapımlar şöyle:

► En İyi Film: Kurak Günler / Yönetmen: Emin Alper

► Jüri Özel Ödülü: Karanlık Gece / Yönetmen: Özcan Alper

► En İyi Yönetmen: Özcan Alper / Karanlık Gece

► Mahmut Tali Öngören En İyi İlk Film Ödülü: Ela ile Hilmi ve Ali / Yönetmen: Ziya Demirel

► Onat Kutlar En İyi Senaryo Ödülü: Emin Alper / Kurak Günler

► En İyi Kadın Oyuncu: Ece Yüksel / Ela ile Hilmi ve Ali

► En İyi Erkek Oyuncu: Selahattin Paşalı / Kurak Günler

► En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu: Selin Yeninci / Kurak Günler

► En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu: Erdem Şenocak / Kurak Günler

► Mansiyon Ödülü: Ahmet Rıfat Şungar, Barış Gönenen / Çilingir Sofrası

► SİYAD En İyi Film Ödülü: Karanlık Gece / Yönetmen: Özcan Alper

► En İyi Kurgu: Özcan Vardar, Eytan İpeker / Kurak Günler

► En İyi Özgün Müzik: Zviad Mgerbry / Klondike

► En İyi Sanat Yönetmeni: Mariia Denysenko, Andrii Hrechyshkin, Vitaliy Sudarkov / Klondike

► VEKAM Özel Ödülü: Gordion'un Çobanları / Yönetmen: Kadir Uluç

► En İyi Kısa Film: Koyun / Yönetmen: Benhür Bolhava

► En İyi Belgesel Film: Crossroads / Yönetmen: Mahmut Fazıl Coşkun