Cumhuriyetin miraslarından olan Ankara Tenis Kulübü’nün 1954'te inşa edilen binası yıkıldı. Yıkıma tepki gösteren TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi, "Hayatımıza ve değerlerimize yapılan her yıkıcı müdahaleye olan öfkemiz büyümektedir" açıklamasını yaptı.

Başkent’in bir mirası daha yok edildi

HABER MERKEZİ

Cumhuriyetin miraslarından olan Ankara Tenis Kulübü’nün 1954'te Reha Ortaç’lı tasarımıyla inşa edilen binası tüm itirazlara rağmen yıkıldı. Tenis Kulübü'nün Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın Gölbaşı’nda bir arazi ve 15 milyon liralık teklifini kabul etmesi nedeniyle bina boşaltıldı.

TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi'nden yapılan açıklamada da yıkıma tepki gösterildi. ‘Başsağlığı’ başlığıyla yayınlanan açıklamada, “Başkent’te Cumhuriyet’in modern mimarlık eserlerine yönelik yıkımlarla birlikte, önce 19 Mayıs stadyumu yıkıldı. Spor tesisi olarak tescil başvurusunun yapıldığı yargı aşamasında alanında uzman bilirkişilerin korunması için rapor verdiği bir dönemde 2863 sayılı kanuna ve 662 sayılı ilke kararına rağmen Ankara Tenis Kulübü de yıkıldı. Bu el birliği ile işlenmiş kentsel cinayet ile aramızdan alınan Cumhuriyet’in modern mimarlık eserlerinden olan Ankara Tenis Kulübü binasını kaybetmenin derin üzüntüsü içerisindeyiz. Başkent’in ve mimarlık camiasının başı sağ olsun” denildi.

Açıklamada şu ifadeler de yer aldı: “Ankara Tenis Kulübü, Cumhuriyet’in ‘sağlam kafa, sağlam vücutta bulunur’ sözünün sporla şekillendiği, spor politikalarının Başkent’teki temsil ve simge mekanlarından idi. Ankara Tenis Kulübü, Ankara’da İtalyan mimar Paolo Vietti imzasını taşıyan 1936 yılında inşa edilen Cumhuriyet’in ilk stadyumu olan 19 Mayıs Stadyumu yerleşkesinin içinde yer alıyordu. 19 Mayıs spor yerleşkesinde, hipodrom ve stadyum 1936 yılında inşa edilmiş, ertelenen iki adet tenis kortu 1938 yılında, 1947 yılında kurulan Ankara Tenis Kulübü’nün binası ise mimar Reha Ortaçlı tasarımı ile 1954 yılında inşa edilmiştir.”

SUSUYORLAR, ÖFKELİYİZ

TMMOB Şehir Plancıları Odası Ankara Şubesi’nden yapılan açıklamada ise “Kent belleğinde önemli yerleri olan İller Bankası Binası, su süzgeci yapısı, stadyumlardan ve nicelerinden sonra, kamusallık, tarihsellik ve ilerici değerler yaratan alanlara katlanamamakta; saçma uygulamalar kılıfı ile yıkmakta, tarihimizden, değerlerimizden ve ilerici bir toplum yaratma ülkümüzden çalmaktadır. Ankara Tenis Kulübü de bunun son örneği olmuştur. Hayatımıza ve değerlerimize yapılan her yıkıcı müdahaleye olan öfkemiz büyümektedir. İktidarın bu hoyrat yıkımlarına karşı ise yüzyıllık başkentte meslek örgütleri dışında söz söyleyen kimse kalmamış; kentin belediyeleri, siyasi parti örgütleri, sivil toplum örgütleri, kent konseyleri susmaktadır. Öfkeliyiz, üzgünüz” ifadeleri yer aldı