SES Ankara Şubesi, Başkentte günlük vaka sayısının 5 bini aştığını, haftalık vaka artış oranın Türkiye ortalamasının üzerine çıktığını ve kapatılan hastanelerin Covid-19 yoğun bakım servisi olarak yeniden açıldığını açıkladı.

Başkentte haftalık vaka artış oranı, Türkiye ortalamasının üstünde

HABER MERKEZİ

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Ankara Şubesi, “Pandemi ile mücadenin hastanelere indirgenmesi ölümleri engellemeyecek, arttıracaktır. Bir an önce etkili filyasyon ve aşı sağlanmalı yeter sayıda sağlık emekçisi istihdam edilmelidir” başlığıyla bir basın açıklaması yaptı.

Ankara’da günlük vaka sayısının 5 bin 100, 5 bin 200 civarında olduğuna ve aktif vaka sayısının ise 50 binin üstüne çıktığına vurgu yapılan açıklamada, “Ankara’da haftalık vaka artış oranı yüzde 27 olarak gerçekleşmiştir (Türkiye geneli vaka artış oranı yüzde 18). Günlük temaslılarla birlikte filyasyon kapsamındaki kişi sayısı 17 bin dolaylarındadır. Günlük filyasyon ekibi başına 65-75 vaka düşmektedir. Nitelikli ve etkili bir filyasyon için en fazla 15-20 aralığında vakaya hizmet edilmesi gerekirken bu sayılar ile filyasyon yapılması mümkün olmamaktadır” denildi.

KAPATILAN HASTANELER YİNE DEVREDE

Kapatılan hastaneler ve boşaltılan kliniklerin Covid-19 yoğun bakım servisine dönüştürüldüğü de belirtilen açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Pandemi ile mücadelenin hastane kapısına girişle başladığını düşünenler hasta yatağı artırımına odaklansa da hastalar açtığınız yatakların misli sayısı ile hastanelere başvurmaktadır. Bazı hastaların bu süreçte daha hastaneye yatışı gerçekleşmeden vefat haberleri ise yataklı tedavi kurumlarındaki kaosu ortaya koymaktadır.

DAHA YAYGIN TEST YAPILMALI

Filyasyon kapsamında artan vaka ve temaslılar için aile sağlığı merkezleri iletişim merkezi olarak görülmesi uygulamasından vaz geçilmelidir. Ankara ilinde daha yaygın test yapılması gerekmektedir. Bazı laboratuvarlar da test pozitif oranı yüzde 40’lara yaklaşmıştır. Tekrarlıyoruz; salgını engellemenin yolu, salgının yayılımını kesmek, hastaneye gelmeden mücadele etmektir. Bunu yapmanın yolu toplumun geneline nitelikli sosyal hizmetlerle birlikte, bilimsel ilkelere uygun etkili filyasyon ve ulaşılabilir yaygın aşılama hizmetinin sunulmasıdır.”