• 10. ETHOS Tiyatro Festivali başkentimizde sürüyor, hızla çölleştirilen ülkemizdeki hayat kaynaklarından biri oluyor. Önceki yıllarda sahne desteği veren Devlet Tiyatroları bu yıl nedense çekingen davrandı. Genel Müdür kim olursa olsun, umarız gelecek yıl bu hata tekrarlanmaz, uluslararası saygınlık taşıyan Ethos Tiyatro Festivali’ne gerekli destek verilir.

• Sahne Parça
Neyse ki alternatif sahneler var. Örnek mi? Harun Özakıncı öncülüğünde yeni kurulan Sahne Parça tiyatroseverlere sıcak ve ufuk açıcı bir ev sahipliği yapıyor:

• Şehirdışı Tiyatrosu
Dünya çapında bir mim sanatçımız olan Yaşar Nezih Eyüboğlu’nun yazıp oynadığı “ha(s)ta” otobiyografik bir yolculuk. Eyüboğlu’nun bu bağlamdaki sekizinci eseri. 50 dakika süren çarpıcı bir performans. Aktörün kendine ve oyunculuğuna ilişkin form bulmasını da içeren bir paylaşım.

• Polonya’dan Dans Tiyatrosu
“Benim asıl ilgilendiğim, bedenin derinliklerinde gizlenmiş olan geçmiştir,” diyor parlak oyuncu Dr Katarzyna (Kaşa) Pastuszak. 4 Nisan akşamı müzisyen Joanna Duda ​eşliğinde çarpıcı bir performans sergiledi -Grotowski, Barba ve Japon tiyatro ve edebiyatına selam ile. “Yameru Maihime” adlı harika dans tiyatrosu örneği 40 dakika sürüyor. Önümüzdeki günlerde İstanbul’da kaçırmamaya çalışın lütfen.

• Ankara Deneme Sahnesi
60 yıldır azimle yaşatılıyor. Prof. Dr. Nurhan Karadağ’ı şükranla anarak, Sevim Burak’ın “İşte Baş, İşte Gövde, İşte Kanatlar” adlı piyesinden bir genç kızın dramında odaklanan bir “süzülüm” sunuldu. Deniz Büyükuysal’ın yönettiği oyunda Yasemin Köksal ile Güher Yörük oynuyor. Işık tasarımı Ulaş Karadağ’ın imzasını taşıyor.

• Bombus Café
… sahnesi ile örnek bir mekân. Ethos Tiyatro Festivali’ndeki birkaç oyun seyirciyle burada buluşmakta.Coşkun Irmak’ın Kuş adlı piyesi tek kişilik eserler arasında seçkin bir yere sahip. Dr. H. Serhan Sarıkaya hem Artvin Çoruh Üniversitesi hem de öğrencilerin tiyatro topluluğu için büyük bir kazanç. Sarıkaya’nın yönettiği oyunda Sinan rolünü parlak bir yetenek olan Velican Yıldız üstlendi, heyecan yarattı. Merve Karaoğlu fiilen dramaturg olarak emek vermiş. H. Hüseyin Bulut ile Ferhat Duman müzik-efekt desteğiyle yapımı zenginleştirdi.

• Ethos Sanat İşliği
Kültür hayatımızda önemli bir yeri olan Karanfil Sokak’ta. Ethos Sanat İşliği’ndeki “kısa oyun oluşturmak” odaklı atölyemize tanık olan Polonyalı oyuncu Dr Pastuszak çok etkilendiğini belirtti. Ethos atölyeleri ile hayat daha verimli kılınabilir.

• Festivalin 8-11 Nisan oyunları ve etkinlikler hk bilgi için lütfen bkz:
http://www.ethostiyatrofestivali.org

• Esperanto Dili ve Edebiyatı
Esperanto PEN Merkezi’nin kurucu başkanı Giorgio Silfer 6 Nisan Çarşamba 20.00’de yine Sahne Parça’da bir Ethos etkinliği olarak Esperanto Dili ve Edebiyatı üzerine sunum yapacak. (Geçen yıl Kadıköy’de Tarihçi Kitabevi’nde söyleşmiştik.) Ankara’daki Dünyalıları bu renkli sohbete bekleriz.