Boğaziçi Üniversitesi mezunlarının okullarıyla bağının kopmaması, üniversiteye katkısının devam etmesi amacıyla inşa edilen BÜMED tesisleri polis eşliğinde tahliye edilirken, derneğin yönetim kurulu ise kapıdan içeri alınmadı. BÜMED'in zorla tahliyesine tepki gösteren CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu da "Türkiye’de “kayyum” düzenine son vereceğiz. Çok az kaldı!" diyerek tepkisini dile getirdi.

Boğaziçi Mezunlar Derneği (BÜMED) tahliye edildi, mahkemeden 'yürütmeyi durdurma' çıktı
Fotoğraf: BÜMED

4 binin üzerinde mezunun yaklaşık 2.5 milyon dolarlık bağışıyla inşa edilen ve 30 yılı aşkın süredir üniversitenin bileşenlerine açık bir şekilde hizmet veren Boğaziçi Üniversitesi Mezunlar Derneği (BÜMED), Sarıyer Kaymakamlığı'nın kararıyla tahliye edildi. Akşam saatlerinde ise mahkemeden tahliye işlemi hakkında yürütmeyi durdurma kararı verildi.

Polis eşliğinde yapılan tahliye sırasında okula girmek isteyen derneğin yönetim kurulu ise kapıdan içeri alınmadı.

Tahliyenin gerçekleştiği sırada okula girmek isteyen mezunlar ve derneğin yönetim kuruluna, polis ve güvenlik görevlileri izin vermedi. Aynı zamanda Rektörlüğün kampüsleri ziyarete de kapattığı görüldü.

Polis ve güvenlik görevlilieri ile tartışan yönetim kurulu üyeleri duruma tepki göstererek "Evin sahibi evde olmadan evi tahliye edemezsiniz" diyerek kararın uygulanmasının yanlış olduğunu ifade etti.

Üyeler, "Bu eziyet tarihe kara bir lekedir" ifadeleriyle duruma tepki gösterdi.

BÜMED, kurulduğu günden bu yana üniversiteye 40 milyon doların üzerinde bağış yapan, sayısız öğrenciye burs sağlayan, mezunlara iş imkanı sunan, akademisyenlerin araştırma giderlerinden konut ihtiyaçlarına kadar çözüm üreten bir dernek olmuştu.

KILIÇDAROĞLU'NDAN TEPKİ

BÜMED'in zorla tahliyesine tepki gösteren CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, sosyal paylaşım sitesi Twitter'dan şunları yazdı:

"Binalarına kayyumun çöktüğü Boğaziçi Üniversitesi mezunlarına sesleniyorum: Rektör görünümlü kayyumu birkaç ay sonra Boğaziçililer ile birlikte tahliye edeceğiz. Ve öyle evine falan da gitmeyecek, suçları ile yüzleşecek. Türkiye’de “kayyum” düzenine son vereceğiz. Çok az kaldı!"

MAHKEME YÜRÜTMEYİ DURDURMA KARARI VERDİ

Sarıyer Kaymakamlığı'nın BÜMED tarafından karşılanana tesislerin tahliyesinin cebren başlamasının ardından Sarıyer Kaymakamlığı'ma karşı açılan davada, İstanbul 9. İdare Mahkemesi dava konusu işlemin teminat aranmaksızın yürütülmesinin durdurulmasına karar verdi.

Kararda dava konusu işlemin uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğurabilecek nitelikte olduğuna dikkat çekildi.

Kararda şöyle denildi:

"Davanın durumuna ve olayın niteliğine göre; dava konusu işlemin uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğabilecek nitelikte olması nedeniyle:

- Davalı idarenin birinci savunması alındıktan ve ara kararı gereği yerine getirildikten ya da savunma ve ara kararına yanıt verme süreleri geçtikten sonra yeni bir karar verilinceye kadar dava konusu işlemin teminat aranmaksızın yürütmesinin durdurulmasına,

- 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 20. ve 27 maddesi uyarınca savunma ve ara karara cevap verme süresinin (30) gün olarak belirlenmesine,

- Ara kararı gereğinin yerine getirilmesinin zorunlu olduğunun ve ara kararı gereğinin belirlenen sürede yerine getirilmemesi halinde yargılamanın gecikmesine sebebiyet verenler hakkında ilgili Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunulabileceğinin anılan idarelere hatırlatılmasına, 30-01-2023 tarihinde oy birliğiyle karar verildi."

***

NE OLMUŞTU?

Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü'nün, 7 Ocak’ta Boğaziçi Üniversitesi Mezunlar Derneği (BÜMED) sosyal tesislerinin kira sözleşmesini yenilemeyeceğini duyurmasının ardından dernek yönetimi hukuki süreç başlatmıştı.

BÜMED Yönetim Kurulu, hukuki süreç devam etmesine rağmen Sarıyer Kaymakamlığı'nın 27 Ocak Cuma günü, sosyal tesislerin tahliye edilmesi gerektiğini derneğe resmi olarak bildirdiğini duyurmuştu.

Dernek yönetimi, kaymakamlığın ilettiği yazıda tesislerin bugün saat 08.30'a kadar boş olarak teslim edilmesini tebliğ ettiğini, karara uyulmaması durumunda tahliyenin cebren yapılacağını bildirdiğini söylemişti.

BÜMED Yönetim Kurulu, tahliye anına şahitlik etmek için BÜMED sosyal tesislerinde olacağını belirterek tüm Boğaziçi Üniversitesi mezunlarını destek vermeye çağırmıştı.