Yaşam savuncularının Kazdağları nöbetinin 1’inci yıldönümü nedeniyle yapacakları basın açıklaması öncesinde gözaltına alınmalarının ardından birçok ilden destek geldi. Çadır alanının da güvenlik güçleri tarafından kuşatıldığını belirten yaşam savunucuları, Kazdağları kurtulana dek mücadeleye devam edeceklerini belirtti

Baskı, para cezaları, gözaltılar yıldıramaz: Madene karşı sincapları savunucağız!

Gökay BAŞCAN

Kazdağları’nda devletin onayıyla 350 bin ağacı kesen Kanadalı Alamos Gold şirketine karşı başlatılan direnişin birinci yıldönümü için çağrı yapan yaşam savunucuları, polis ve jandarmanın sert müdahalesiyle karşılaştı. İstanbul’dan Çanakkale’ye desteğe giden yaşam savunucuların yolda önü kesilirken, basın açıklamasının yapılacağı alanda bekleyen direnişçilerden de 16 kişi gözaltına alındı.

Haftalar öncesinde nöbetin 1’inci yıl dönümü nedeniyle Kazdağları direnişçilerinin çağrı yapmasına üzerine Çanakkale Valiliği bir hafta boyunca eylem ve etkinlik yasağı getirdi. Böylece Çanakkale merkezde ve nöbet alanında yapılması planlanan bir dizi etkinlik engellenmek istendi. Engellemelerin ve gözaltıların ardından İstanbul, Balıkesir ve birçok ilde Kazdağları için basın açıklaması düzenlendi. Yaşam savunucuları ayrıca Twitter’da ‘Alamosu Tahliye Et’ başlıklı hashtag çalışması yaptı.


Ters kelepçeyle gözaltı

Çanakkale merkezde ülkenin dört bir yanından gelen yaşam savunucuları ile birlikte basın açıklaması için beklerken gözaltına alınanlardan Melis Tatan, “Çağrı yapmaya başladığımızdan bu yana sivil polisler sürekli ‘Vali izin vermeyecek, eylemi iptal edin’ baskısı yaptı. Bizlerde ‘resmi karar olmadığını, barışçıl bir şekilde eylem yapacağımızı’ söyledik. Son olarak basın açıklamasının yapılacağı alanda beklerken güvenlik şube ve çevik kuvvet yolu kapattı. Ve valiliğin kararı tebliğ etti. Bizlerde bunu oraya gelen insanlara duyurmamız gerektiğini söyledik ve polis megafonunu aldık. Arkadaşlarımıza duyuru yaparken, polisler birkaç arkadaşımız çekerek gözaltına aldılar. Yerde sürükleyerek ters kelepçe yaptılar” dedi.

Kazdağları İstanbul Dayanışması’ndan 3 otobüs yaşam savunucusunun Gelibolu girişinde durdurulduğunu ve müdahale edildiğini belirten Tatan, “Arkadaşlarımızın, valilik kararı çıkmamışken, seyahat özgürlüğünü kısıtladılar. Darp edildiler” diye konuştu.

Şirketin ruhsatı yenilemek için baskı yaptığını belirten Tatan, “350 bin lirayı aşan para cezalarıyla karşı karşıyayız. Ne baskılar ne para cezaları ne de gözaltılar bizi yıldıramaz. Kazdağları’nı hep birlikte kurtacağız. Bugün valiliğin kararının iptali için ve polisin orantısız gücü için suç duyurusunda bulunacağız” dedi.

Yaşamı savunacağız

Valiliğin kararını yaşam savunucularına duyuracakları esnada, polisin uyarı yapmadan gözaltı işlemi yaptığını belirten Serkan Kabak, “Sabah 5’e doğru serbest bırakıldık. Hastane çıkışında Çanakkale halkı karşıladı. Yaşananlar Kazdağları’nı, yaşamı savunmaktan geri attırmayacak. Dün olduğu gibi bugün de yaşamı savunmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

Nöbet alanı abluka altında

Nöbet alanının polis ve jandarma tarafından ablukaya alındığı belirten Sema Demir ise, “Çadır alanında 4 otobüs çevik, 2 TOMA aracı, 5 minibüs jandarma var. Buradan dışarı çıkmamız, yasak. Yakınlardaki tesise tuvalet için bile gidemiyoruz. Kazdağları direnişçilerini susturmak istiyorlar. Alamos Gold’un ruhsatı yenilemesinin önünü açmak istiyorlar. Buraya binlerce insan gelecekti. Dayanışmanın büyümesini engellemek istiyorlar. Hayatı, Kazdağları’nı kormak istiyoruz. Burayı terk etmeyeceğiz. Nöbet alanımızda artık kuşların sesini duyamıyoruz. Baskı ve şiddet karşısında Kazdağları’nın kuşlarının yanında olacağız” dedi.

***

Kazdağları’nın yüzde 79’u maden ruhsatlı

Kazdağları yöresine ilişkin madencilik raporu yayınlayan TEMA Vakfı, Biga Yarımadası ve Ege’nin kuzeyinde yer alan 1 milyon 697 bin hektarlık alanın yüzde 79’unun madencilik ruhsatlı olduğunu açıkladı. Vakfa göre belirtilen alanda ormanların, sit alanlarının ve Milli Parklar’ın çok büyük bir bölümü madencilik faaliyetleri için ruhsatlandırılmış durumda.


Vakıf, Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü’ne (MAPEG) göre dağlarda 1 milyon 294 bin 335 hektarlık toplam ruhsat alanı olduğunu açıkladı. Vakfın raporuna göre alan ihale, arama ve işletme safhalarındaki bin 634 ruhsata bölünmüş durumda. Vakıf bu ruhsatların yüzde 41’inin aktif ruhsatlardan oluştuğunu, bunların ise yüzde 57’sinin arama, yüzde 43’ünün ise işletme ruhsatı safhasında bulunduğunu açıkladı. Ruhsatların yüzde 38’i ise ihale alanı olarak ruhsatlandırıldı.