Baskılar Bakanı yıldırdı: İztuzu carettaların oldu

Türkiye kıyılarının son dokunulmamış doğa harikalarından biri olan İztuzu plajının yılan hikâyesine dönen özelleştirmesinden aktivistler ve caretta carettalar galip çıktı.

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, Twitter hesabı üzerinden İztuzu ihalesinin iptal edileceğini duyurdu. Akademisyen ve gazetecilerle yapılan toplantının ardından İztuzu plajında hiçbir ticari faaliyet olmaması yönünde bir karar alındığını belirten Güllüce, şezlong ve şemsiyelerin de plajdan kaldırılacağını söyledi.

“Canı isteyen İztuzu Plajı'nda denize girebilir. Ama orası carettaların sahası olarak korunacak. Asla zarar verilmesine izin verilmeyecek,” diye yazan Güllüce, kaplumbağaların üreme alanının ise Muğla Üniversitesi’ne emanet edileceğini belirtti.

Özelleştirme süreci, sahipleri arasında AKP’nin Ortaca Belediye Başkanı adayı Ramzan Oruç’un da bulunduğu DALÇEV şirketinin ihaleyi kazanmasının ardından mahkeme kararıyla durdurulmuştu. Geçtiğimiz 28 Aralık'ta kararın kaldırılmasından sadece birkaç saat sonra şirket temsilcileri plaja iş makinalarıyla baskın düzenlemiş ve büyük bir tepkiye yol açmıştı. Olayın ardından plajın girişinde toplanan yerel halk, çığ gibi büyüyen destekle on günü aşkın bir süre boyunca kamp kurmuştu. Eylemlerinin sonucu ihale bu kez yerel idare mahkemesi kararıyla tekrar durdurulmuştu.

‘UMARIZ KARARIN NEDENİ SEÇİM DEĞİLDİR’
Kararın ardından Twitter hesabı üzerinden bir açıklama yapan İztuzu Dayanışması ise “İztuzu plajı ihaleye çıkarılıp plajı rant yatağı yapmak istiyorlardı, İztuzu halkıyla birlikte direndik ve kazandık plajı rant yatağı olmaktan kurtardık” ifadelerini kullandı.

Grup, seçim sonrası plajı yeniden ranta açma çabalarının olabileceği konusunda da uyarıda bulundu. Açıklamalarında “Önümüz seçim olduğu için böyle bir karar aldıklarını düşünüyoruz, umarız böyle bir düşünceleri yoktur fakat bunun örneklerini çok gördük” ifadelerine yer veren aktivistler, sürecin takipçisi olacaklarını belirtti.