Yeni Anayasa ve toplumsal dayanışma çağrısını içeren tutum belgesini açıklayan HDP, kayyum atamalarına ve polis operasyonlarına dikkat çekmeyi amaçlıyor. Parti yönetimi, tutum belgesinin erken seçim iddiaları ile bir ilgisinin bulunmadığını, salgın sürecindeki olumsuz koşulların bu çağrıyı zorunlu kıldığını bildirdi

Baskılar ‘tutum belgesi’ni zorunlu kıldı

HÜSEYİN ŞİMŞEK

HDP’nin yeni döneme ilişkin strateji hattını ve “tutum belgesini” duyurarak yeni Anayasa ve toplumsal muhalefetle “birlikte mücadele” çağrısı yapması kulislerde tartışılıyor. Erken seçim iddialarının gündemde olduğu süreçte Eş Genel Başkanlar Mithat Sancar ve Pervin Buldan’ın açıkladığı 9 maddelik tutum belgesinde adalet, demokratik anayasa, Kürt sorununun demokratik çözümü gibi talepler yer aldı. Parti kaynakları, bu çağrının siyasi ve adli baskılar nedeniyle gerçekleştiğini bildirdi.

Koronavirüs salgını sürecinde çok sayıda parti yöneticisi tutuklanan, basın açıklamalarına yönelik sert müdahalelerde bulunulan ve belediyelerine kayyum atanmaya devam edilen HDP’de Merkez Yürütme Kurulu (MYK) bu sürecin salgının gölgesinde kalmaması için harekete geçti. Yeni Anayasa çağrısını da içeren tutum belgesinin erken seçim iddialarıyla bir ilgisi bulunmadığını bildiren bir parti yöneticisi, “Asıl amacımız artan polis şiddetine, el konulan belediyelerimize dikkati çekmektir. AKP, salgın sürecini her zamanki gibi fırsata çevirirken toplumsal muhalefetin buna tepki göstermekte yetersiz kaldığını gördük. Erken seçimin olup olmaması bu süreçte önemli değil. Toplumsal birliktelikle anti demokratik uygulamalara karşı çıkmazsak yeni bir seçimin olmasının da bir önemi yok. Zihniyet değişikliği için tutum belgemizin dikkate alınması şarttır” dedi.

ZORUNLULUK HALİNE GELDİ

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan HDP Parti Meclisi Üyesi ve Van Milletvekili Murat Sarısaç da tutum belgesinin mevcut siyasi tartışmalardan bağımsız olarak hazırlandığını, baskıların ve polis operasyonlarının “birlikte mücadeleyi” bir zorunluluk haline getirdiğini söyledi.

MECLİS GÜNDEMİNE DE TAŞINACAK

Edinilen bilgiye göre, tutum belgesinin hayata geçirilmesi için çağrılar yapmayı sürdürecek parti yönetimi, TBMM’de araştırma önergeleri, kanun teklifleri ve yazılı soru önergeleri ile de tutum belgesinde yer alan adil yargılanma hakkı, inançlara saygılı demokratik anayasa talebi ve yerel yönetimlerin özerkliğinin sağlanması gibi talepleri önümüzdeki haftalarda Meclis gündemine de taşıyacak.