Cumartesi Anneleri’nin 700. hafta eyleminde gözaltına alınan 46 kişinin yargılandığı dava öncesi polis açıklama yapmak isteyenlere müdahale etti. SOL Parti PM Üyesi Alper Taş, davanın avukatı Meriç Eyüboğlu ve İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri’nin de aralarında olduğu 16 kişi gözaltına alındı. İşlemlerin ardından tüm gözaltılar serbest bırakıldı.

Baskılar ve gözaltılarla halkı yıldıramazsınız
Polisin adliye önündeki sert müdahalesinde çok sayıda yurttaş gözaltına alındı. (Fotoğraf: BirGün)

Kayhan AYHAN

Cumartesi Anneleri’nin 700’üncü hafta eylemine yönelik polis müdahalesinde darbedilen ve aralarında kayıp yakınlarının da olduğu 46 kişi hakkında açılan davanın beşinci duruşması dün Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’nde görüldü. Cumartesi Anneleri’nin çağrısıyla Çağlayan Adliyesi’nde bir araya gelen yurttaşların duruşma öncesi yapmak istedikleri basın açıklamasına polis izin vermedi. Kağıthane Kaymakamlığı tarafından ‘kamu güvenliği’ gerekçesiyle toplanma, basın açıklaması ve gösteri yürüyüşlerinin yasaklandığı kararını gerekçe gösteren polis, yurttaşlara sert müdahalede bulundu.

Müdahale sırasında SOL Parti PM Üyesi Alper Taş ile SOL Parti İstanbul İl Örgütü Yönetim Meclisi Üyeleri Sercan Sinecan, Yalçın Köse, davanın avukatı Meriç Eyüboğlu, avukat Efkan Bolaç, İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri ve 12 Eylül döneminde gözaltında kaybedilen Hayrettin Eren’in kardeşi, DİSK Basın-İş Genel Başkanı Faruk Eren’in de aralarında bulunduğu en az 16 kişi gözaltına alındı.

Gözaltına alınan 16 kişi ifadelerinin ardından serbest bırakıldı.

'NE AYRICALIĞINIZ VAR'

SOL Parti İstanbul İl Başkanı ve Avukat Deniz Demirdöğen, Alper Taş’ın ters kelepçeyle gözaltına alınmasına tepki gösterdi. Demirdöğen, "Ben avukatım. Ters kelepçe yapamazsın. İşkence yapıyorsun" dedi. Polis, Demirdöğen’e "Avukat olman ne ifade ediyor?" diye yanıt verdi.

Çağlayan’da cübbesini elinde tutarken gözaltına alınan Avukat Efkan Bolaç, polisin üç avukatı gözaltına aldıktan sonra "Avukat olduğunuzu hastanede anladık” dediğini aktardı. Bolaç, gözaltına alınırken avukat olduklarını söyleriklerinde "Ne ayrıcalığınız var" yanıtını aldıklarnı söyledi.

GAZETECİYE ŞİDDET

Artı TV muhabiri Meral Danyıldız da polis müdahalesinde darbedildi. Twitter hesabından açıklama yapan Danyıldız, "Kollarımı sıka sıka, tırnaklarını gecire gecire, hınçla saldırdılar. Bir kişi hıncını alamayınca üç kişi birden. Suç duyurusunda bulunacağım. Siz de yargılanacaksınız" ifadelerini kullandı.

DURUŞMADA TARTIŞMA

Davayı CHP Milletvekilleri Ali Şeker, Sezgin Tanrıkulu ile İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, TİP Milletvekilleri Ahmet Şık ve Sera Kadıgil, HDP İstabul Milletvekili Oya Ersoy, HDP İl Eşbaşkanı Ferhat Encü ve çok sayıda siyasi parti temsilcisi ile insan hakları savunucusu da takip etti.
Yaşanan müdahalenin ardından İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada avukatlar ve mahkeme başkanı arasında dışarıda yaşanan müdahale nedeniyle tartışma yaşandı.

Avukatların duruşma öncesi yaşanan gözaltıları hatırlatması ve bu şartlarda savunma yapamayacaklarını kaydetmesi üzerine mahkeme başkanı dışarıdaki olayların mahkemeyi ilgilendirmediğini söyledi. Mahkeme başkanı, avukatların müdahale nedeniyle savunma yapamayacaklarını bildirmesini ‘susma hakkı’ olarak değerlendirmek isteyince salondan sesler yükseldi.

Avukat Ahmet Cihan duruşmadan önce gerçekleşen polis müdahalesinin yargılananların beyanda bulunmasını imkânsız kıldığını söyledi. Mahkeme başkanı bunu “Ben buraya girmeden önce yaşananlar beni ilgilendirmez” diyerek cevapladı. Avukat Cihan dışarıda müdahalede bulunan polislerden birinin duruşma salonunda olduğunu, bu nedenle de yargılamaya gölge düştüğünü söyledi. Mahkeme başkanı buna karşılık olarak, ilgili polisin kendi odasına girmiş olması durumunda bunun sözkonusu olabileceğini ancak böyle bir durum yaşanmadığını söyledi.

Avukat beyanlarının ardından davada sanık olarak yargılanan kayıp yakınları ve hak savunucularına söz verildi. Kayıp yakınları ve hak savunucuları yaşanan olaylar nedeniyle avukatlarıyla görüşemediklerini, avukatlarıyla görüştükten sonra savunmak yapmak istediklerini belirterek mahkemeden ek süre istedi. Avukatlar da davada yargılanan sanıklar ile avukatlarının gözaltına alınması sebebiyle adil yargılama koşulları oluşmadığını savunmalar için bir sonraki celseye kadar süre verilmesini talep etti.

3 ŞUBAT'A ERTELENDİ

Verilen aranın ardından kararını açıklayan mahkeme, Van Barosu’nun katılma talebi ile müdahalede bulunan polisler hakkında suç duyurusunda bulunulması taleplerini reddetti. Savunma için son kez süre verildiğini belirten mahkeme, duruşmayı 3 Şubat 2023’e erteledi.

SİYASİLERDEN DESTEK

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, Alper Taş ve avukatların gözaltısı sonrası Anadolu Adliyesi’nden Çağlayan Adliyesi’ne geldi. CHP İzmir Milletevkili Tuncay Özkan sosyal medya hesabından, "Hak arayan eski ÖDP Genel Başkanı, Türk siyasetinin önde gelen isimlerinden Alper Taş’a karşı girişilen bu tavrı kınıyorum. Alper Taş’ın yanındayız" diyerek tepki gösterdi.

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir ise şu ifadeleri kullandı: "Bu haksızlığı ve kötü muameleyi reddediyoruz. Alper Taş haksızlıklara bugüne kadar boyun eğmedi, bundan sonra da eğme."

Yazar Ahmet Ümit de "Alper Taş’ın ters kelepçeyle gözaltına alınması zulümdür" dedi.

SOL Parti’den yapılan açıklamada, "Bu ‘özel görevliler’ bilinçli olarak, öfke ve hınçla bir saldırı gerçekleştirdi. Bu hukuk tanımazlıkla, zorbalıkla elbette baş edeceğiz. Biz size boyun eğmedik, eğmeyiz! Bilin ki yenileceksiniz, hesap vereceksiniz!" ifadeleri kullanıldı.

***

Bu yasakları yıkmak lazım

Gözaltına alınanlar dün akşam saatlerinde serbest bırakıldı. Alper Taş yaptığı açıklamada, "Toplanmamız ve ifade özgürlüğümüz elimizden alındı. Toplu adliyeye girişimizi engellediler. Bunu kabul edemezdik. Bu yasakları yıkıp sökmek lazım" diye konuştu.