İki günlük gazetenin ardından 46 yıldır aralıksız yayım yapan ANKA Haber Ajansı kapandı. Ajansın kurucusu Altan Öymen: Baskı yıllarında kurulmuştu yine zorlu günlerde kapandı

Baskıya karşı açıldı  zor zamanda kapandı

MEHMET EMİN KURNAZ mehmeteminkurnaz@birgun.net

‘Gücü Özgürlüğünden Alır’ sloganıyla 1972 yılından itibaren aralıksız yayın yapan Anka Haber Ajansı, yayın hayatına son verirken, Anka’ya emek vermiş gazeteciler BirGün’e konuştu.

Gazeteci Altan Öymen'in kurucusu olduğu ANKA, aralarında Müşerref Hekimoğlu, Uğur Mumcu, Yalçın Küçük gibi birçok ismin emek verdiği bir ajanstı. Anka Haber Ajansı’nın kapanması basın hayatında bir dönemin sonu olurken, ajansa emek veren gazeteciler BirGün’e konuştu.

Kapanması üzücü
Gazeteci Altan Öymen:” Anka’yı 1972’de 12 Mart döneminde kurduk. O dönemde birçok gazeteciye yönelik soruşturmalar vardı, birçok gazeteci gözaltına alınmıştı, tutuklanmıştı ve işsiz kalmıştı. O dönem Akşam Gazetesinde makale yazıyordum. Ben de akşam gazetesinden çıkarılınca Anka ajansını kurduk. Derken ajans büyüdü ve tüm gazeteler bizden haber almaya başladı. Aramızda Teoman Erel, Örsan Öymen, Uğur Mumcu, Hasan Cemal, Sevgi Soysal, Gül Önet, Nuri Çolakoğlu, Yalçın Küçük, Uluç Gürkan, İsmet Solak, Ahmet Tan, Yazgülü Aldoğan, Füsun Özbilgen, Ali Polat, Eşref Erdem, Mehmet Açıktan gibi değerli isimler yer aldı. Benden sonra da gene birçok değerli arkadaş ajansın mensupları arasına katıldılar. 1977’de CHP’den milletvekili olunca, benden sonra arkadaşlar ajansın ortakları olarak faaliyeti sürdürdüler. Müşerref Hekimoğlu ajansın sahibi ve yöneticisi oldu. Ajans gene çok başarılı işler yaptı. Anka ajansı basın için baskının yoğun olduğu yıllarda kurulmuştu. Yine bugün basının zorlu günlerden geçtiği bir zamanda kapandı. Bugün seçim sonuçları bile tek kalem üzerinden servis ediliyor. Anka haber ajansı bağımsız basın hayatı için önemli bir yere sahipti, kapanmasından büyük üzüntü duydum.

Çağdaş Gazeteciler Derneği Eski Başkanı Ahmet Abakay:” Türkiye’nin 46 yıllık bir macerası, bağımsız gazetecilik mecrasıydı. Bu ajansta 17 yıl çalıştım, parlamento ve siyasi partiler muhabirliği yaptım. Bu ajans, çok parlak, dürüst ve bağımsız gazetecilerin yolunun geçtiği bir yerdi. Altan Öymen kurdu, Uğur Mumcu gibi isimler buraya emek vermişti. Buradan onur duyarak yararlandım, çok şey öğrendim. Günümüzde birçok gazete ver derginin kapatıldığı, gazeteciliğin ve basın sektörünün zor dönemlerde olduğunu düşünürsek bağımsız gazetecilik adına büyük bir kayıp olarak görüyor ve kapanmasını şiddetle kınıyorum. Kapanmadan en çok çalışanlar zarar gördü. 20 Kusur gazeteci işsiz kaldı, bu gazeteciler son dönem sendikal haklarını kullanamadılar ve tazminatlarını alamadılar. Ajansın kapanmadan önceki yöneticisi bu ajansı neden satın aldı? Kısa bir süre sonra niye kapandı? Madem kapanacaktı ne diye satın aldı diye merak ediyorum.”