Haklarındaki haberlere, “Derdiniz başörtüsü! Biz başörtülü insanı dünya şampiyonu yaptık ve dünya karşımıza geçti” ifadeleriyle cevap veren Wushu Federasyonu’nun 2009’da türbanı yasakladığı ortaya çıktı. Üstelik başörtü vurgusunu sıklıkla yapan Abdurrahman Akyüz o dönemde aynı görevi üstleniyormuş

‘Başörtümüzden rahatsız oluyorsunuz’ diyen federasyon 2009’da türbanı yasaklamış

EREN TUTEL

Şaibeli turnuvalar, usulsüzlüklerle gündemden düşmeyen Türkiye Wushu Federasyonu’nun (TWF) 2009 yılında aldığı kararla türbanı yasakladığı ortaya çıktı.

Haklarında çıkan haberlere, “Sizin maksadınızı ve amacınızı biliyoruz. Derdiniz başörtüsü! Biz başörtülü insanı dünya şampiyonu yaptık ve dünya karşımıza geçti. Bizi müsabakalarına almadılar. Fakat kızlarımız başörtüsündeki dik duruşu ve yaptığı spordaki üstünlüğü ile hepsinin ağzını açık bırakmıştır. Dünya şampiyonluğuna da Türkiye Şampiyonluğuna da yakışan, insanlığa yakışan kızlarımızdır” ifadeleriyle cevap veren federasyon 2009’da kendi aldığı kararla türbanı yasaklamış.

TALİMATTA YAZAN NE YAZIYOR

9 Eylül 2009 tarihinde alınan kararın beşinci maddesinde: “Bu Talimat kapsamındaki sporcu, genç ve diğer görevlilerin kılık ve kıyafetleri; Atatürk ilkelerine uygun, çağdaş ve temiz olmak zorundadır. Kıyafetler, Türkiye Cumhuriyeti Devletinin manevi şahsiyetini küçük düşürücü olamaz, genel ahlaka aykırı, herhangi bir ırk, zümre, din, mezhep ve siyasi görüşü ima edici örtü, amblem, rumuz, işaret, rozet, aksesuar ve benzeri unsurlar taşıyamaz” deniliyor.

Dönemin federasyon başkanı Ebubekir Hocaoğlu’nun imzasıyla yayımlanan kıyafet talimatı yönetim kurulunun ortak kararıyla kabul edilmiş. Skandalların odağındaki isim olan ve ‘başörtüsü’ vurgusunu sıklıkla yapan o dönemde başkanvekili olan Abdurrahman Akyüz karara itiraz etmemiş.

Federasyonun yayımladığı açıklamada çıkan haberler yalanlamazken “Türkiye’de ve dünyada belli bir güruhun, örgütlü olarak, kendilerine meslek edindikleri yalan, iftira, yapıştırma, karalama, yalanları birbirine yapıştırıp yalan kurguları ve senaryoları üretme son zamanların modası, alışkanlığı halini almış ve bir sektör olarak karşımızdadır. Bu pervasız örgütler bir menfaat yumağı olarak ta holdingleşmişlerdir. Gasp, şantaj, zimmet, dolandırıcılıktan sicili bulunan daha da vahimi aynı zamanda vatan satan, hain örgütün gönüllü militanı bu müptezeller, çeşitli farklı, siyasi, içtimai cenahların muzurlukta birleştikleri global bir çetedirler” ifadeleri kullanılmıştı.

BAKANLIKTAN CEVAP YOK

Öte yandan konuyla ilgili soruşturma açıp açmayacaklarını öğrenmek Gençlik ve Spor Bakanlığı’na ulaşmaya çalıştık. Günlerce aramamıza rağmen bakanlıktan kimse sorularımıza cevap vermedi.

basortumuzden-rahatsiz-oluyorsunuz-diyen-federasyon-2009-da-turbani-yasaklamis-751286-1.