İktidar, başörtüsü tartışmalarının ardından öne sürdüğü Anayasa değişikliği teklifi düzenlemesini bugün TBMM’ye sunmaya hazırlanıyor. Saray'ın planı, “muhalefeti köşeye sıkıştırma” ve "üç sandıklı seçim"

Başörtüsü teklifinde kritik gün
AKP heyeti Anayasa görüşmeleri için HDP’yi ziyaret etmişti. (Fotoğraf: AA)

Hüseyin ŞİMŞEK

CHP'nin TBMM’ye sunduğu başörtüsü ile ilgili kanun teklifinin ardından harekete geçen AKP-MHP ittifakının, Anayasa değişikliği teklifini bugün TBMM Başkanlığı’na sunması bekleniyor. Daha önce dört kez ertelenen Meclis'e sunma süreci, Saray’da yapılan olağanüstü zirvenin ardından noktalandı.
AKP’nin “Başörtüsüne Anayasal güvence” sözleriyle duyurduğu teklif, Saray’da karara bağlandı. İktidar kulislerinden edinilen bilgiye göre, iki maddeden oluşan Anayasa değişikliği teklifi, önceki gün saat 16.30’da basın açıklamasının ardından TBMM Başkanlığı’na sunulacaktı.

Ancak Saray’dan gelen son dakika randevusunun ardından, “Anayasa değişikliği için gerekli 200 imzaya ulaşılamadığı” gerekçesiyle teklifin sunulma süreci ertelendi. Bu gelişmelerin ardından dün, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Meclis Başkanı Mustafa Şentop ile AKP Grup Başkanvekili Özlem Zengin ve Yılmaz Tunç, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde bir araya geldi. Bu toplantıda, teklifin daha önce planlandığı gibi iki maddeden oluşması kararlaştırıldı. Teklifin daha fazla bekletilmeden TBMM’ye sunulması da kararlaştırıldı.

Saray’da yapılan toplantıda, Anayasa değişikliği teklifinin 360-400 arasında oyla kabul edilmesi durumunda Anayasa gereği zorunlu olan referandumu muhalefetin göze alamayacağı değerlendirildi. Bu nedenle teklifin referandumu gerektirmeyecek şekilde 400 oyun üzerinde bir destekle kabul edilmesini sağlamak için bir muhalefet turu daha yapılması kararlaştırıldı.

Buna göre, teklifi TBMM’ye sunduktan sonra iktidar partisi kurmayları, CHP, HDP ve İyi Parti gruplarıyla birer görüşme gerçekleştirecek ve destek isteyecek. Bugün saat 14.30’da TBMM’de yapılacak basın açıklamasının ardından teklifin Meclis Başkanlığı’na sunulacağı, muhalefetten ise “olabilecek en kısa sürede” randevu talep edileceği ifade edildi.

Teklifin, 360 oy ile 400 oy arasında kabul oyu alması durumunda, referandumun ne şekilde yapılacağı da belirlendi. İktidar, seçim süreci boyunca bu durumu propaganda malzemesi olarak kullanacak ve seçimlerde vatandaşın önüne Cumhurbaşkanı ve milletvekili seçim sandığı dışında başörtüsü referandumu sandığı da getirilecek. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ teklifle ilgili daha önce yaptığı açıklamada, başörtüsü ile ilgili Anayasa’nın 24’üncü maddesinde, ailenin korunması ile ilgili ise 41’inci maddesinde değişiklik yapılacağını aktarmıştı.

İKTİDARIN OYU YETMİYOR

Cumhur İttifakı ortakları AKP, MHP ve BBP’nin 335 sandalyesi bulunuyor. HDP’nin sandalye sayısı 57, Altılı Masa ortakları CHP, İyi Parti, DP, DEVA ve Saadet Partisi’nin ise 174 milletvekili ile temsil ediliyor. Anayasa değişikliğini referanduma götürebilmek için en az 360, referandumsuz yürürlüğe girmesi için de en az 400 oy gerekiyor. Bu durumda iktidarın değişikliği referanduma götürebilmek için bile muhalefetin desteğine ihtiyacı bulunuyor.