Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Türk Tabipler Birliği Merkez Konseyi Başkanlığı üyeleri ve Şebnem Korur Fincancı'nın görevlerine son verilmesini ve davalıların yerine yeni merkez konseyi başkanı ve üyelerinin seçilmesini istedi.

Başsavcılık, Fincancı ve TTB yönetiminin görevden alınmasını istedi!

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Türk Tabipler Birliği (TTB)Merkez Konseyi Başkanlığı üyeleri ve Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı'nın görevlerine son verilmesini ve söz konusu görevlere yeni isimlerin atanması istemiyle davaname hazırladı. Dava, Ankara 31. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde görülecek.

Davanamede Fincancı'nın katıldığı bir canlı yayında TSK'nin "kimyasal silah" kullandığı iddialarına ilişkin değerlendirmesi hatırlatıldı, Fincancı'nın "örgüt yanlısı" söylemde bulunduğu iddia edildi.

NE OLMUŞTU?

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) kimyasal silah kullandığı iddialarının araştırılması gerektiğini dile getirmesinin ardından AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli tarafından hedef gösterilen TTB Başkanı Şebnem Korur Fincancı, 26 Ekim'de İstanbul'da evinden gözaltına alınmıştı.

Fincancı'nın gözaltına alınmasına ilişkin siyasi partiler, meslek ve demokratik kitle örgütleri tarafından açıklamalar yapılmıştı.

Yapılan açıklamalarda, Fincancı'nın serbest bırakılması gerektiği belirtilmişti.

'Terör örgütü propagandası yapmak' suçundan tutuklama talebiyle nöbetçi sulh ceza hakimliğine sevk ed,ilen Fincancı, Ankara Adliyesi 3. Sulh Ceza hakimliğince tutuklanmıştı. Fincancı, Sincan Kapalı Kadın Cezaevine gönderilmişti.

'KİMYASAL SİLAH' İDDİALARI

18 Ekim tarihinde bazı medya organlarında yayımlanan haberlerde, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) Irak’ın kuzeyinde PKK’ye yönelik yürüttüğü operasyonlarda "kimyasal silah kullandığı" öne sürüldü ve çeşitli görüntüler paylaşıldı. Halkların Demokratik Partisi (HDP) konuyla ilgili olarak Meclis’te, Milli Savunma Bakanı (MSB) Hulusi Akar’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

Milli Savunma Bakanlığı (MSB) ise yayımladığı basın açıklamasıyla iddialara tepki gösterdi. Açıklamada, 'Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından kimyasal silah kullanıldığına yönelik iddiaların tamamen asılsız ve gerçek dışı olduğu" belirtildi.

ADALET BAKANLIĞI TTB İÇİN ÇALIŞMA BAŞLATTI

Gelişmelerin ardından Adalet Bakanı Bekir Bozdağ da bir süredir iktidar tarafından hedef gösterilen Türk Tabipleri Birliği ve Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği için 'düzenleme' çalışmalarına başlandığını, çalışmaların tamamlanmasının ardından AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sunulacağını bildirmişti.

Türk Tabipleri Birliği'ni hedef alarak, "Türk Tabipleri Birliği'nin 'Türk' ismine hakaret edercesine Türk milletine ve Türkiye Devleti'ne düşmanlık eden, terör örgütlerinin ağzıyla, 'Türk' ifadesini kullanan bir çatının altında görev yapması, bu milletin de devletimizin de kabul edeceği bir iş değildir" ifadelerini kullanan Bozdağ, hem TTB hem de mimar ve mühendis odalarına ilişkin düzenleme hazırlığında olduklarını söylemişti.

***

Davaname nedir?

Cumhuriyet savcısının kamuyu ilgilendiren ancak ceza davası niteliği taşımadığı için hukuk mahkemelerinde görülecek olan davayı açtığı belgeye 'Davaname' deniyor.