Beşiktaş 1-0 geriye düştüğü maçta Alanyaspor'u 2-1 mağlup etti ve puanını 40'a yükseltti

Baştan sona Beşiktaş

Alanyaspor sezon başından beri süratli savunma yapmakta zorlanıyor ve bilhassa Ceyhun’un açı kapama zaafından ötürü atak yiyordu. Bu rakibe karşı Sergen Yalçın’ın ön orta sahada Boyd’u tercih etmesi, yaratıcı olduğu kadar faydalı da olabilecek bir fikir gibi duruyordu. Zira geride kalan iki lig maçında Mert Hakan ve Sessegnon toplu ve topsuz delicilikleri ile Erol Bulut’un ekibini güç durumlara sokmuştu.

Rakip yarı sahada denediği ilk başarısız baskı girişiminden sonra, Gökhan Gönül Fernandes’in çizgide topla buluşmasına hiç izin vermedi. Bakasetas da hücum dönüşlerinde orta sahaya gerekli desteği esirgeyince Beşiktaş geriden istediği gibi çıktı. Vodafone’da Trabzon’un ilk golündeki top kaybını doğuran baskıyı Alanyaspor 30 dakika boyunca yalnızca bir kez uyguladı. Beşiktaş’ın rahat başladığı deplasmanın 13 ve 21. dakikaları merkezden 18’e atılan koşulardan pozisyon üretmeye senaryosuna uygun anlardı. Soldan sıfıra doğru inen Lens ve N’Koudou, sırasıyla Boyd ve Atiba’nın önlerine bırakmadı ve Beşiktaş iki net öne geçme şansını tam olarak yaratamamış oldu.

Siyah-beyazlıların Karius-Vida-Ruiz üçlüsünün kırılganlıklarını unutanlar olduysa, yukarıda anlattığım gidişata rağmen 38’de Fernandes’in arka direkte vurduğu kafayla Alanyaspor’un öne geçmesi gerekli anımsatmayı yapmıştır. Bu kez Karius, nispeten basit bir kurtarışı yapamadı ve köşeye vurulmayan bir top ağlara gitti. Alanyaspor’un iki şut atıp önde kapadığı devrede Burak kayıplardaydı. Beşiktaş’ın ligin en iyi savunma yapan takımına karşı gol atmak zorunda olduğu ikinci yarı Caner’in dikine pas hatalarının domine ettiği bir süreç ile başladı. Gökhan’ın savunma arkası koşusuyla katıldığı ilk atakta ise direkten dönen Atiba şutu geldi. Şut lokasyonu ilk yarıda değerlendirelemeyen koşuların da adresi olan ceza yayı üstüydü.

Djalma’nın yokluğu önde top tutmasını daha da zorlaştıran Alanyaspor, WhoScored’a göre henüz kontradan gol atamamış tek takım. Ruiz-Vida ikilisini orta sahaya kadar çıkaran Beşiktaş, bu bakımdan hiç zorluk yaşamadı; Efecan ve Fernandes rakibe daha çok sorun çıkarabilmeliydi. Alanyaspor’un ciddi bir kontra tehdidi üretemeyişinin karşılığını Beşiktaş hücum devamlılığı olarak fazlasıyla aldı. Boyd’un sıfıra hareketlendirdiği Elneny’nin ortasını boş kaleye tamamlayan Burak 70’te beraberliği, 85’te ise penaltı ile galibiyeti getirdi.

Hücumda neredeyse koca bir sıfır çeken Alanyaspor, N’Sakala ve Onur’un da yıpranmasıyla, 60’tan sonra artan baskıya dayanamadı ve Caulker’ın geçen haftadan sonra yine penaltı yapmasıyla puan tablosunda konuğunun bir puan arkasına düştü. Sergen Yalçın’ın oyun rakip alana yığıldıktan sonra Boyd’u sağa yollayıp, Boateng’i merkeze dahil etmesi maçı kazanmak için yerinde bir hamleydi. ABD’li oyuncunun merkezde denenmesi, Elneny’nin dönem dönem hücumlara daha fazla katılması ve Sivas maçından beri rakiplere 3’ten fazla isabetli şuta izin verilmemiş olması, geriden gelinerek alınan 3 puanı daha da anlamlı yaptı.