Fethiye ve Dikili’nin ardından İzmir Çeşme’de de göçmenleri taşıyan tekne battı. 8’i çocuk 11 kişi yaşamını yitirdi. Son dönemde artan tekne facialarına ilişkin konuşan TBMM Göç ve Uyum Komisyonu Üyesi CHP’li Tanal, sessiz kalanların tüm bu yaşananlardan sorumlu olduğunu belirtti

Batan teknede 8’i çocuk 11 kişi yaşamını yitirdi: Sorumlular bu drama sesiz kalanlar

DİLAN ESEN

İzmir’in Çeşme ilçesi açıklarında Yunanistan'a geçmek isteyen göçmenleri taşıyan teknenin batması sonucu 8’i çocuk 11 kişi hayatını kaybetti. 8 kişi ise sahil güvenlik ekipleri tarafından kurtarıldı. Yaşanan faciayla ilgili başlatılan soruşturma kapsamında organizatör olduğu iddiasıyla gözaltına alınan kişinin sorgusunun ardından ekipler, olayla ilgisi oldukları öne sürülen 5 şüpheliyi daha gözaltına aldı.

CHP İstanbul Milletvekili, TBMM Göç ve Uyum Alt Komisyonu Üyesi Mahmut Tanal, son dönemde devamlı olarak yaşanan ve çok sayıda göçmenin hayatını kaybettiği tekne kazalarına ilişkin BirGün’e konuştu. Yaşanan olaylardan uygulamaya göz yumanların sorumlu olduğunu söyleyen Tanal, “Bu durumun sebebi toplumda, devlette, huzurun olmamasıdır” dedi.

Bu duruma sıradan bir suç gözüyle bakmamak gerektiğini vurgulayan Milletvekili Mahmut Tanal, “Bu bir insan kaçakçılığı suçudur. İnsan kaçakçılığı suçuysa insanlığa karşı işlenmiş bir suçtur. Burada zamanaşımı da işlemez. Aylan Bebek’in cansız bedeninin kıyıya vurmasının ardından Türkiye’de bu tür teknelerle insan kaçakçılığı yapmak aşağı yukarı bitmişti” dedi.

BU İŞİ ASKIYA ALDILAR

Kamu kurumlarının ihmali söz konusu olduğunun altını çizen Tanal, şu ifadeleri kullandı:

“Bu facialar eskiden Emniyet’in yaptığı mücadele şimdi yapılmadığı anlamına geliyor. Bu işi askıya aldılar. Yeteri kadar Emniyet personelinin olmadığını söylüyorlar. Size çok çıplak bir örnek vereyim, Meclis’te bin 100’e yakın polis var. Meclis’te bin 100 polis varken, karakollarda polis yok. Bu tür sınırları koruyacak olan yerlerde emniyet mensubu polis yok.”

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Avrupa Birliği’ne yönelik “Kapıları açarız” sözlerini hatırlatan Tanal, “Süleyman Soylu da ‘Biz artık tüm yabancıları Avrupa kapısına göndereceğiz’ demişti. Olay, bu uygulamanın aslında bir parçası. Bu uygulamaya göz yumanlar da aynı bu insan kaçakçılığı yapanların iş ve eylemlerini görmezden geldikleri ve mücadele etmedikleri için bir nevi yardıma giriyor. Bu olaydan aslında onlar da sorumlu” diye konuştu.

YARGILANMALILAR

Göçmenlerin taşındığı teknelerin hepsinin kayıtlı olduğunu dile getiren Tanal, şunları söyledi:

“Hangi teknenin nereden ayrıldığını, nerede olduğunu bilmemeleri imkânsız. Bu yoksulluktur. Bu durumun sebebi toplumda, devlette, huzurun olmamasıdır. Yeni bir hayat, yeni bir arayış içerisinde olmalarıdır. Bunu başka türlü izah edemeyiz. İnsanlar bulunduğu ülkelerde mutlu ve huzurlu olsa bir başka ülkeye gitmez. İnsanlığa karşı işlenen bir suç anlamında yargılama yapılmalıdır.”

BU İLK FACİA DEĞİL

Bu ilk yaşanan göçmen teknesi faciası değil. Çeşme’deki facia 25 Aralık’tan bu yana yaşanan 4’üncü olay oldu. Van Gölü’nde yaşanan olayda 7 kişi, Muğla Fethiye’de 8, İzmir Dikili’de ise 4 göçmen yaşamını yitirmişti.