Batı Afrikalıların genlerinde türü gizemli bir şekilde tükenen "hayalet" soyun izleri bulundu.

Batı Afrikalıların genlerinde 'hayalet' soyun izleri bulundu

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yapılan bir araştırmada, insanlara Neandertallerden bile daha uzak akraba olan gizemli bir "hayalet" soyun, modern Batı Afrikalıların atalarıyla melezlenmiş olabileceği öne sürüldü. Türü tükenmiş bu soyun, Batı Afrikalıların gen havuzuna önemli ölçüde katkısı olduğu belirtiliyor.

Modern insanlar insanlığın tek hayatta kalan soyu olmasına rağmen, yeryüzünde başka insan soyları da yaşamıştı. Bunlardan bazıları bizden önce Afrika'dan çıktı. Avrasya'daki Neandertaller ile Asya ve Okyanusya'da yeni bulunan Denizovalı türleri bunlara örnek gösterilebilir. Bunların, tür mü yoksa alt tür mü olduğu açık olmamasına rağmen, tanımlanabilir genetik farklılıklara sahip olduklarını biliyoruz.

Discover'da yayımlanan yazısında Charles Coi, yok olmuş soyların fosilleri üzerinde gerçekleştirilen analizlerin, bu soyların modern insanlarla melezlendiğini ve 194 bin yıl önce dünyaya yayılmaya başladığımızda soyumuza yardımcı olan mutasyonları bahşetmiş olabileceğini belirtiyor.

Afrika'da bir zamanlar var olan ancak sonradan türleri tükenmiş soylar modern insanlarla melezlenmiş olabilir. Ancak, Afrika'daki antik insan fosil kayıtlarının yetersiz oluşu, modern insanlarda böyle "hayalet soylardan" gelen DNA'yı tanımlamayı güçleştiriyor.

Bunun yerine bilim insanları modern Afrikalılardaki hayalet soyların genetik izlerini aradılar. Modern Batı Afrikalılardan alınan 405 genom, Neandertaller ve Denizovalıların fosillerinden alınanlarla karşılaştırıldı.

Batı Afrikalılarla bilinmeyen bir antik insan soyunun melezlenmesiyle açıklanabilecek istatistiki anomaliler tespit edildi. Güneybatı Nijarya'dan Yoruba, Güney Nijarya'dan Esan, Batı Gambiya'dan Gambiyalılar ve Sierra Leone'den Mende gruplarının DNA'larının yüzde 2 ile 19 arasında bir miktarı hayalet soydan gelmekteydi.